Cortizol ridicat, simptome și complicații

Cortizolul este un hormon vital produs și secretat de glandele suprarenale. Cortizonul este lansat într-un mod ritmic, cu niveluri maxime dimineața (pentru a vă ajuta să vă treziți) și în continuă scădere pe parcursul restului zilei.  

Cortizolul menține nivelul constant al glicemiei și ajută la furnizarea de energie sistemului cerebral și sistemului neuromuscular care funcționează activ. Este, de asemenea, un hormon antiinflamator puternic; previne deteriorarea răspândită a țesuturilor și nervilor asociate inflamației, notează University Health News.

Cortizolul este, de asemenea, un element cheie atunci când vine vorba de stres. Nivelurile de cortizol cresc ca răspuns la amenințările fizice sau psihologice; hormonul oferă energia necesară pentru a face față stresorilor sau pentru a scăpa de pericol.

Deși o creștere indusă de stres a secreției de cortizol este benefică pe termen scurt, secreția excesivă sau prelungită de cortizol poate duce la simptome ridicate de cortizol. Simptomele cortizolului ridicat pot avea efecte grave atât asupra corpului, cât și a minții.

Simptome 

Simptomele unui exces de cortizol se dezvoltă treptat și se suprapun cu multe alte afecțiuni și includ:

depresie
Oboseală
Creșterea în greutate, în special la față, partea din spate superioară și abdomen
Obezitate, în special obezitate abdominală / obezitate centrală
Dureri de spate
Pielea subțire
Scăderea concentrării
Umflarea în mâini și picioare
Libido scăzut
Acnee
Memorie deteriorată (în special memorie pe termen scurt)
Păr facial feminin sau chelie
Insomnie
Vindecarea slabă a pielii
Iritabilitate
Anomalii menstruale
Dereglarea zahărului din sânge / nivel ridicat de zahăr din sânge
Diminuarea densității minerale osoase
Tensiune arterială crescută
Învinețire ușoară
Irosirea musculara si slabiciunea bratelor si picioarelor
Dungi roșiatice pe piele

Cauze

Rar, faptul că are prea mult cortizol este cauzat de boala Cushing - o tumoră care secretă hormonii glandei suprarenale. Totuși, mai des, cortizolul ridicat este cauzat de medicamente cu corticosteroizi pe bază de prescripție medicală (inclusiv injecții cu corticosteroizi în articulații).

Chiar mai frecvent, prea mult cortizol este cauzat de stresul cronic. Stresul cronic reglementează sistemul de reacție la stres al corpului - axa hipotalamică-hipofizară-suprarenală (HPA).

Axa HPA este un sistem fiziologic critic care mediază răspunsurile la toate tipurile de stres fizic și psihologic. Când stresul este cronic, sistemul delicat de feedback care este axa HPA devine deteriorat. Acest lucru poate duce la niveluri cronice ridicate de cortizol și poate duce la simptome ridicate de cortizol.

Anumite afecțiuni sunt bine cunoscute pentru a determina tipurile de stres fizic și psihic cronic care afectează axa HPA și duc la niveluri ridicate de cortizol. Aceste afecțiuni, care sunt adesea asociate cu simptome ridicate de cortizol, includ:

depresie
Tulburare de panica
Tulburare de anxietate generalizată
Stres post traumatic
Anorexia nervoasă
Bulimia nervoasă
Alcoolism
Diabetul zaharat
Obezitate severă
Sindromul metabolic
Sindromul ovarului polichistic (PCOS)
Sindromul de apnee obstructivă
Schimbarea muncii
Boala renală în stadiu terminal
Stres major în viață
Durere cronică

Tratament

Vestea bună pentru cei cu prea mult cortizol este că sunt disponibile multe opțiuni eficiente de tratament, inclusiv terapii naturale de reducere a cortizolului. Tratamentul corect depinde de cauza care stă la baza și poate implica orice, de la îndepărtarea chirurgicală a glandelor suprarenale (în cazul bolii Cushing adevărate cauzate de o tumoare suprarenală) până la terapiile de dietă și stil de viață care vizează resetarea axei disfuncționale HPA.

Dacă nivelurile de cortizol sunt prea mari:

mâncați la intervale regulate (la fiecare câteva ore)
urmați o dietă mai ridicată în proteine și fibre slabe și mai scăzută în carbohidrați care au un indice glicemic ridicat (în special zahăr).
Participați la practica obișnuită de relaxare, cum ar fi meditația sau relaxarea musculară progresivă. Începeți prin practicarea activă a uneia dintre aceste tehnici de relaxare doar câteva minute pe zi și creșteți treptat timpul până la 20 până la 30 de minute.

Supliment cu compuși naturali, cum ar fi fosfatidilserină, extract de scoarță de magnolie și extract de rădăcină de ashwagandha pentru a ajuta la scăderea nivelului de cortizol. Aceste suplimente au fost arătate în studii clinice pentru a scădea nivelul cortizolului la persoanele cu tensiune cronică înaltă. Pentru început, încercați suplimentarea cu fosfatidilserină la 600 până la 800 mg pe zi; s-a dovedit că această cantitate scade răspunsul cortizolului la stresul acut, crește performanța, îmbunătățește starea de spirit și scade stresul.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel