Corticoterapia, efect secundar grav: ce trebuie să știi. Dr. Cătălina Poiană: Dă una dintre cele mai severe și rapide forme de osteoporoză

Corticoterapia - Foto: Freepik @LipikStockMedia
EXCLUSIV
Corticoterapia, efecte secundare care pot duce la osteoporoză. "Dă una dintre cele mai grave și severe și rapide forme de osteoporoză".

Corticoterapia se referă la utilizarea de corticosteroizi sau hormoni corticosuprarenali în tratamentul diferitelor afecțiuni.

Acești hormoni sunt produși natural în corpul uman de către glandele suprarenale și sunt esențiali pentru reglarea metabolismului, a sistemului imunitar și al altor afecțiuni ale organismului.

Corticosteroizii sunt utilizați într-o varietate de afecțiuni, inclusiv boli autoimune cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, astm, boli inflamatorii intestinale, boli de piele, precum și psoriazisul sau eczemele severe, afecțiuni alergice și unele tipuri de cancer.

Cu toate acestea, corticosteroizii pot avea efecte secundare semnificative, în special atunci când sunt utilizați pe termen lung sau în doze mari.

Printre acestea se numără creșterea în greutate, creșterea tensiunii arteriale, scăderea densității osoase, suprimarea sistemului imunitar, creșterea riscului de infecții, tulburări ale somnului, schimbări de dispoziție și creșterea riscului de diabet și osteoporoză.

Despre efectul corticosteroizilor asupra osteoporozei ne-a vorbit și medicul Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog și preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

"Nu menționez toate cauzele care duc a osteoporoză, ci am să le mai amintesc doar pe cele medicamentoase, care reprezintă poate cea mai importantă clasă și aici am să încep cu corticoterapia, care este atât de mult utilizată și care dă una dintre cele mai grave și severe și rapide forme de osteoporoză secundară în care calitatea osului este profund alterată.

Sau o altă situație o reprezintă terapia hormonală în cancerele hormonale dependente, terapia adjuvantă cum ar fi inhibitorii de aromatază și lucrurile sunt atât de înaintate pentru că există foarte mult cancer de sân.

Sunt multe situații în care există receptor estrogen și progesteron și capătă terapie adjuvantă cu inhibitor de aromatază și asta este o cauză frecventă de osteoporoză, ceea ce a făcut ca societățile profesionale să facă ghiduri de management al osteoporozei indusă de inhibitorii de aromatază. 

Deci lucrurile sunt mult standardizate, ca să nu vorbim și de o serie întreagă de alte boli care au apărut din ce în ce mai mult pe scena osteoporozei, cum este boala HIV/SIDA, pentru că sunt supraviețuitori cu HIV/SIDA, sunt persoanele care trăiesc și ajung să fie adulte, nu mai vorbim de pacienți.

Sunt persoane cu HIV/SIDA, care atât prin patogenia bolii, cât și prin medicația pe care o au, au un risc fractural crescut. Și atunci în echipa de management a acestui pacient este și cineva care se ocupă de riscul fractural.

Deci lista este foarte lungă. N-am intrat deloc în bolile reumatismale și boli inflamatorii sistemice", a declarat Cătălina Poiană, într-un interviu pentru DC MEDICAL

Ei bine, pentru pacienții care primesc tratament cu corticosteroizi pentru afecțiuni cronice, există un risc crescut de dezvoltare a osteoporozei ca rezultat al efectelor secundare a corticosteroidelor asupra metabolismului oaselor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever
academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate

Crossuri externe

pixel