Mobilizarea masivă în China din cauza coronavirusului: puncte de control pe autostrăzi

Teste coronavirus       FOTO: printscreen Agenția Chineză Xinhua
În orașe din China au fost înființate puncte de control la ieșirile de pe autostrăzi pentru a măsura temperatura corpului șoferilor. Medici din Beijing pleacă la Wuhan. Atmosfera este tensionantă: primul protest în Hong Kong.

Coronavirus, China, măsuri. În orașul chinez Zunhua s-au amenajat puncte de control la ieșirile de pe autostradă pentru a măsura temperaturile corporale ale șoferilor și pasagerilor, în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus, potrivit Agenției chineze Xinhua.

121 de medici din capitala Chinei, Beijing, au plecat duminică, 26 ianuarie, cu avionul la Wuhan ca să-și ajute camarazii. Echipa a fost organizată de Comisia Națională de Sănătate. Autoritățile din 30 de regiuni chineze sunt în alertă, conform sursei citate.

Coronavirus. Rugă de la Vatican

Papa Francisc a lăudat "angajamentul minunat" de care a dat dovadă China în eforturile sale de a limita epidemia de coronavirus, într-un discurs rostit duminică.

”Vreau să le fiu alături şi să mă rog pentru oamenii bolnavi din cauza acestui virus care s-a răspândit în toată China. Fie ca Dumnezeu să-i primească pe cei morţi în împărăţia Sa, să aline familiile şi să susţină minunatul angajament al comunităţii chineze ce a fost deja implementat pentru a lupta cu această epidemiw", a declarat Papa Francisc în faţa unei mulţimi de zeci de mii de persoane reunite în piaţa Sf. Petru din Roma pentru a asista la mesajul şi slujba săptămânală oficiată de liderul de la Vatican, potrivit Agerpres. 

Paradă de Anul Nou, anulată la Paris

Asociaţiile chinezeşti din Paris au decis să anuleze tradiţionala paradă de Anul Nou Lunar din cauza epidemiei de coronavirus, a anunţat duminică primarul capitalei franceze, Anne Hidalgo. ”M-am întâlnit cu comunitatea chineză din Paris. Reprezentanţii ei sunt foarte emoţionaţi şi îngrijoraţi, aşa că au decis să anuleze parada ce era programată în această după-amiază în Place de la Republique. (...) În astfel de momente primează principiul precauţiei. Nu au dispoziţia necesară pentru a organiza acum o petrecere", a dezvăluit Anne Hidalgo, potrivit sursei citate.

Primarul Parisului nu a precizat însă dacă şi alte festivităţi programate în capitala Franţei în următoarele zile vor fi anulate, în special marea defilare de duminică, 2 februarie, ce ar trebui să aibă loc în cel de-al 13-lea arondisment parizian, unde trăieşte o parte importantă a comunităţii de origine asiatică. 

Oraşul Bordeaux din sud-vestul Franţei a anulat festivităţile ocazionate de Anul Nou Chinezesc cu scopul de a limita riscul de infecţie şi în semn de solidaritate cu familiile victimelor din China. Festivităţile de Anul Nou Chinezesc prevăzute la Roma, programate iniţial pentru 2 februarie, au fost amânate până la o dată ulterioară.

Primul protest

Autorităţile din Hong Kong au stabilit că epidemia cu noul coronavirus declarată în centrul Chinei este o problemă de urgenţă publică şi au anunţat sâmbătă o serie de măsuri, după ce şase cazuri de infectare au fost descoperit în acest teritoriu autonom. Printre aceste măsuri se numără şi transformarea unei clădiri construită recent şi încă neocupată într-un centru provizoriu de carantină. Însă zeci de manifestanţi s-au adunat duminică în apropierea acelei clădiri, protestând împotriva deciziei de a o transforma în centru de carantină. Protestatarii au blocat străzile şi au lansat cocktailuri Molotov asupra edificiului. Manifestaţia a fost în final dispersată de poliţie. Primul astfel de centru în Hong Kong a fost deja instalat într-un parc în afara oraşului, alte două parcuri fiind avute în vedere pentru amenajarea de centre similare.

Pe de altă parte, oficialii din Hong Kong au declarat că nu reuşesc să găsească hoteluri care să accepte găzduirea personalului medical care lucrează în centrele de tratament izolate unde sunt îngrijiţi bolnavii. În anul 2003 peste 300 de persoane au murit în Hong Kong din cauza virusului SARS, o amintire traumatizantă pentru acest teritoriu care este printre cele mai dens populate din lume.

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel