Cum îți dai seama singur că ai...
Cercetătorii de la CSIRO, agenția științifică națională din Australia, au descoperit că COVID-19 poate supraviețui până la 28 de zile pe diferite suprafețe.
Cercetarea, efectuată la Centre for Disease Preparedness (ACDP) din Geelong, Victoria, a descoperit că virusul a supraviețuit mai bine la temperaturi mai scăzute.
De asemenea, a constatat că virusul a supraviețuit mai mult pe suprafețe netede, cum ar fi sticlă și oțel inoxidabil, în comparație cu suprafețe precum bumbacul, conform EurekAlert.
Studii recente au arătat că virusul este capabil să rămână infecțios în particulele din aer mai mult de trei ore.
Pe parcursul unei luni, virusul a fost analizat și re-izolat pentru a determina rata de supraviețuire.
Studiile efectuate la 30 și la 40 de grade Celsiul a arătat că timpii de supraviețuire au scăzut odată cu creșterea temperaturii.
Studiul a fost realizat și în întuneric, pentru a elimina efectul luminii UV, deoarece cercetările au demonstrat că lumina directă a soarelui poate inactiva rapid virusul.
Aceste descoperiri arată că SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru COVID-19, poate rămâne infecțios pentru perioade de timp semnificativ mai lungi decât în este în general considerat posibile.
Rezultatele, publicate în Virology Journal, ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți procedurile de atenuare a riscurilor pentru a preveni răspândirea bolii.
Dr. Debbie Eagles, director adjunct al ACDP, a lucrat la testarea unui potențial vaccin pentru virus. „La 20 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura camerei, am constatat că virusul a fost extrem de robust, supraviețuind timp de 28 de zile pe suprafețe netede, cum ar fi sticla găsită pe ecranele telefoanelor mobile și bancnotele din plastic. Pentru context, experimente similare pentru gripa A au descoperit că a supraviețuit pe suprafețe timp de 17 zile, ceea ce evidențiază cât de rezistent este SARS-CoV-2”, a spus ea.
Dr. Eagles a adăugat că „stabilirea timpului în care acest virus rămâne viabil pe suprafețe este esențială pentru dezvoltarea strategiilor de atenuare a riscurilor în zonele cu contact ridicat”, citează Dailymail.co.uk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cum îți dai seama singur că ai...
Acestea sunt problemele grave pe care...
Un studiu nou arată că procesul de...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Petele albe de pe unghii sunt adesea...
Aproape 20% dintre medicii de familie...