Coronavirus: probe prelevate de la 13 persoane intrate în contact cu cetățeanul italian infectat

Pacient bolnav de coronavirus în spital  FOTO: Agenția Xinhua
DSP Gorj a prelevat probe biologice de la 13 persoane care au intrat în contact cu cetățeanul italian infectat cu coronavirus și care este acum internat într-un spital din Italia. Este reconstituit traseul lui și sunt identificate toate peersoanele cu care a luat contact.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au prelevat, noaptea tecută, probe biologice de la toți cei care au intrat în contact cu cetățșeanul italian confirmat cu coronavirus, care s-a întors în Italia și este internat într-un spital la Rimini. În total, de la 13 oameni despre care se cunoaște că au intrat în contact cu el, s-au prelevat probe biologice, potrivit prefectului județului Gorj, Cristinel Rujan, citat de agerpres.ro. De asemenea, acesta a mai arătat că procedura de prelevare a probelor este în desfăşurare şi la alte 19 persoane care se află deja în izolare la domiciliu.

Între cele 13 persoane care se află în izolare la domiciliu şi cărora li s-au prelevat probe se află şi socrii italianului, care locuiesc în localitatea Peşteana, dar şi copii.

„În urma confirmării infectării cu coronavirus a unui cetăţean italian despre care s-a stabilit faptul că, în perioada 18-22 februarie, a fost în judeţul Gorj, am dispus convocarea, în regim de urgenţă, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aplicării măsurilor care se impun în cel mai scurt timp în astfel de situaţii. În primă fază, a fost iniţiată o investigaţie epidemiologică cu privire la identificarea persoanelor care au intrat în contact apropiat, direct sau indirect cu cetăţeanul italian. Până în acest moment, niciuna dintre persoanele identificate că au intrat în contact cu cetăţeanul italian nu manifestă vreun simptom care ar putea conduce la conturarea unei idei că ar fi purtătoarea acestui virus. Nu avem nicio solicitare la Unităţile de Primiri Urgenţe sau la numărul unic 112 de la persoane care să prezinte simptome specifice. Persoanelor care au avut un contact apropiat cu cetăţeanul italian li s-au prelevat probe biologice care au fost transportate în cursul nopţii la Institutul Naţional 'Matei Balş' şi s-a luat măsura izolării la domiciliu sub supraveghere a persoanelor care au luat contact cu el şi a membrilor familiei. Este vorba despre 13 persoane, este în desfăşurare şi procedura de prelevare, mai sunt vizate încă 19 persoane. Primele 13 probe sunt deja la «Matei Balş»”, a spus Cristinel Rujan.

El a adăugat că, pe raza judeţului Gorj, autorităţile au stabilit că italianul a parcurs un traseu de la Bîlteni la Târgu Jiu, în drumul său oprindu-se şi la Primăria Drăguţeşti, unde nu a intrat însă în contact cu nimeni, el însoţind un alt cetăţean care şi-a achitat taxele locale.

„Este vorba despre traseul pe care l-a făcut în judeţul Gorj - Bîlteni şi Târgu Jiu. (...) Primarul de la Drăguţeşti m-a anunţat că a fost în incinta primăriei, dar nu a intrat în contact cu nimeni, a fost cu o persoană care a realizat plata taxelor locale”, a mai spus Cristinel Rujan.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, prezent în aceeaşi conferinţă de presă, a declarat că, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, două persoane s-au prezentat voluntar la Spitalul Târgu Jiu şi au anunţat că au intrat în contact cu cetăţeanul italian. Acestea sunt în izolare la domiciliu.

Autorităţile au precizat că ancheta epidemiologică se realizează în continuare în locurile unde s-a identificat că a mers cetăţeanul italian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel