Coronavirus: Primăria din San Francisco își obligă angajații să se vaccineze

Reprezentanții Primăriei din San Francisco au anunțat că vor cere tuturor angajaților municipali să se vaccineze împotriva COVID-19, în caz contrar aceștia urmând să fie vizați de sancțiuni disciplinare care vor putea să ajungă până la concediere.

Anunțată miercuri, decizia Primăriei din San Francisco va intra în vigoare doar atunci când vaccinurile COVID-19 vor beneficia de o autorizare completă din partea Agenției pentru alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite, care, pentru moment, a aprobat utilizarea acestor seruri doar în cadrul stării de urgență cauzată de pandemia de COVID-19.

Primăria din San Francisco va cere în acel moment celor 35.000 de angajați municipali ai săi, printre care se află polițiști și pompieri, să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Cei care vor refuza să se vaccineze și care nu beneficiază de o scutire din motive medicale sau religioase vor putea fi sancționați sau chiar concediați.

„Este cu adevărat o decizie care a fost luată pentru sănătatea și siguranța angajaților și a cetățenilor noștri”, a declarat Carol Isen, directoarea departamentului de Resurse Umane din cadrul Primăriei locale, pentru cotidianul San Francisco Chronicle, citat de AFP și Agerpres. 

„Este vorba, în calitate de angajator, de a proteja orașul de ceea ce noi considerăm că reprezintă un risc inacceptabil”, a adăugat ea.

Sindicatele au protestat față de această decizie unilaterală, afirmând că termenii acestei solicitări ar trebuit să fie negociați, nu impuși. Filiala locală a sindicatului Service Employees International, care reprezintă circa 20.000 de funcționari municipali din San Francisco, a afirmat că această decizie reprezintă „o ordonanță amenințătoare”.

În această săptămână, peste 150 de angajați ai unuia dintre cele mai mari spitale din statul american Texas au fost concediați sau au demisionat după ce au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19, așa cum ceruse conducerea unității medicale.

Spitalul Metodist din Houston și-a anunțat angajații că aveau la dispoziție un interval de timp până în data de 7 iunie pentru a dovedi că s-au vaccinat cu cel puțin o doză a unui vaccin COVID-19. O notă internă preciza că angajații care nu vor respecta acel ordin vor fi suspendați două săptămâni fără plata salariului, apoi vor fi concediați.

Unii dintre angajați au depus o plângere în instanță împotriva spitalului, considerând că obligația de a se vaccina este ilegală, întrucât vaccinurile COVID-19 nu beneficiază deocamdată de o autorizație completă emisă de autoritățile sanitare federale americane, însă plângerea lor a fost respinsă.

Orașul San Francisco, care a luat foarte devreme, încă de la începutul pandemiei, o serie de măsuri sanitare pentru a împiedica răspândirea COVID-19, deține una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din California: aproximativ 80% dintre locuitorii săi cu vârste de peste 12 ani au primit cel puțin o doză a unui vaccin COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel