Coronavirus: de ce nu e tratat ca o gripă

Mască
Infecția cu coronavirus nu trebuie tratată cu superficialitate și nu trebuie confundată cu gripa, chiar dacă simptomele se aseamănă. Un medic explică de ce, în același timp, nu trebuie să ne panicăm. 

Noul coronavirus a dus la formarea, în mediul virtual, a două curente de opinii: unul care induce panica, iar altul care creează o relaxare totală față de pericolul îmbolnăvirii. Nici una, nici alta dintre extreme nu este binevenită. Autotitățile îndeamnă la calm, dar precauție și respectarea celor câteva măsuri simple de igienă. De asemenea, informarea din surse sigure. 

Medicul Vasi Rădulescu a postat pe pagina sa de socializare un mesaj în care explică diferențele dintre infecția cu virus gripal cunsocut până acum și infecția cu noul corinavirus. De asemenea, el arată de ce ar trebui să fim atenți și să luăm toate măsurile recomandate de igienă.

Fără să ne panicăm, fără să ne isterizăm, e suficient să fim atenți cu cele câteva măsuri simple de igienă, pentru a ne proteja de infecție.

Iată ce a scris el:

„Mesaj eronat: coronavirusul e precum gripa, deci floare la ureche, n-are ce să ni se întâmple.

Mesaj corect: coronavirusul dă o infecție asemănătoare celei date de virusurile gripale, deci trebuie să avem grijă și să luăm măsuri speciale de protecție.

Gripa nu e o joacă. Gripa omoară. Mulți oameni. Mai ales copii, vulnerabili între 6 luni și 5 ani, dar cu precădere vârstnici peste 70 de ani, care mai au și afecțiuni preexistente. Gripa dă complicații, predispune la suprainfecții bacteriene urâte. De aceea tot spunem că e recomandată vaccinarea mai ales la grupele la risc înalt, dar și la restul populației.

Da, covid-19 se aseamănă la simptome cu gripa, dar sunt și multe diferențe:

1. copiii sunt mai protejați la coronavirus, nu se știe încă de ce;

2. pentru gripă avem vaccin, pentru coronavirus, nu;

3. pentru gripă avem antivirale eficiente, pentru coronavirus se testează fel de fel de combinații, unele cu rezultate mai bune sau mai puțin bune, dar nu e niciun tratament standardizat;

4. povestea toată cu acest coronavirus, amplificarea mesajelor greșite, spaima, isteria, conspirațiile;

Reținem că nu e bine să subestimăm un virus nou comparându-l cu altul care oricum e subestimat într-o populație care nu investește în informarea corectă, nu se vaccinează așa cum ar trebui, se culcă pe o ureche când vine vorba de gripă - statisticile ne arată cifre urâte în fiecare an cu gripa, dar lucrurile nu se schimbă în bine.

Rămânem pe poziții, suntem vigilenți, ne spălăm bine pe mâini, tușim în cot, stăm acasă dacă avem simptome respiratorii, anunțăm un medic ca să avem o linie de siguranță, nu călătorim în zonele la risc înalt de contaminare.

NU SUBESTIMĂM niciun virus. Ne pregătim corect. Nu ne panicăm, dar rămânem în contact cu surse bune de informare, cu măsurile de siguranță știute și aplicate”, a scris el.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel