Copiii care urmăresc emisiuni de gătit mâncare sănătoasă au de două ori mai multe șanse să mănânce corect

Copiii care urmăresc emisiuni de gătit cu mâncare sănătoasă au de două ori mai multe șanse să mănânce corect. FOTO Unsplash
Un nou studiu publicat în Journal of Nutrition Education and Behavior a descoperit că micuții cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani aveau aproape de trei ori mai multe șanse de a lua decizii bune în ceea ce privește alimentația sănătoasă, după ce au urmărit un program de gătit la televizor cu mâncare sănătoasă.

Programele de televiziune care conțin alimente sănătoase pot fi un ingredient cheie în educarea copiilor pentru a face alegeri alimentare mai sănătoase acum și până la vârsta adultă, notează Eurekelert.

Cercetătorii le-au cerut celor 125 de copii între 10 și 12 ani, cu acordul părinților, de la cinci școli din Olanda să urmărească 10 minute un program de televiziune olandez de gătit conceput pentru copii, apoi le-au oferit o gustare ca recompensă pentru participare. Copiii care au urmărit programul de gătit mâncare sănătoasă aveau mult mai multe șanse să aleagă una dintre opțiunile sănătoase pentru gustări - un măr sau câteva bucăți de castravete - decât una dintre opțiunile nesănătoase - o mână de chipsuri sau covrigei sărați.

"Rezultatele acestui studiu indică faptul că programele de gătit pot fi un instrument promițător pentru promovarea schimbărilor pozitive în preferințele, atitudinile și comportamentele legate de alimente ale copiilor", a declarat autorul principal Frans Folkvord, dr., Al Universității Tilburg, Tilburg, Olanda.

Acest studiu a fost realizat în școli, ceea ce ar putea reprezenta o alternativă promițătoare pentru copiii care învață comportamente alimentare sănătoase. Cercetările anterioare au descoperit că tinerii sunt mai susceptibili să mănânce alimente bogate în nutrienți, inclusiv fructe și legume, dacă ar fi implicați în pregătirea mesei, însă dependența modernă de alimentele pregătite și lipsa modelării de către părinți în pregătirea alimentelor proaspete au dus la scăderea abilităților de gătit în rândul copiilor.

„Furnizarea educației nutriționale în mediile școlare poate avea o influență pozitivă importantă asupra cunoștințelor, atitudinilor, abilităților și comportamentelor copiilor", a spus dr. Folkvord.

Acest studiu indică importanța vizuală a opțiunilor mai sănătoase atât în alegerea mâncării, cât și în mărimea porțiilor la programele de gătit TV, determină spectatorii tineri să își dorească acele alegeri mai sănătoase, apoi să acționeze asupra acestor pofte.

Efectul pe care îl are expunerea la opțiuni mai sănătoase asupra copiilor este puternic influențat de trăsăturile de personalitate. De exemplu, copiii cărora nu le plac alimentele noi sunt mai puțin susceptibili să arate o dorință mai puternică de alegeri mai sănătoase, după ce se uită la un program TV cu alimente mai sănătoase decât un copil căruia îi place să încerce alimente noi. Pe măsură ce cresc, totuși, încep să se simtă mai responsabili pentru obiceiurile alimentare și pot reveni asupra informațiilor învățate în copilărie. Cercetătorii consideră că acest lucru poate indica programele de televiziune cu obiceiuri sănătoase pot avea încă un impact pozitiv asupra comportamentului copiilor, chiar dacă acesta este deja adolescent.

„Școlile reprezintă cea mai eficientă cale de a ajunge la o secțiune mare dintr-o populație țintă importantă, care include copii, precum și personalul școlar și comunitatea mai largă", a comentat dr. Folkvord. „Modelarea pozitivă a colegilor și a profesorilor îi poate încuraja pe elevi să încerce alimente noi pentru care au manifestat anterior repulsie".

Obiceiurile dietetice greșite din copilărie și adolescență au multiple efecte negative asupra mai multor indicatori de sănătate, inclusiv realizarea și menținerea greutății, a modelelor de creștere și dezvoltare și a sănătății dentare.

„Probabilitatea consumului de fructe și legume în rândul tinerilor și adulților este puternic legată de știința de a prepara masa. Abilitățile crescute de gătit în rândul copiilor pot influența pozitiv consumul de fructe și legume într-o manieră care va persista până la vârsta adultă", a spus Dr. A adăugat Folkvord.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel