Copii cu nevoi speciale, REFUZAȚI la stomatolog. Cifre îngrijorătoare în România. Arina Vinereanu: Loc CODAȘ în UE. Pentru asta este OSCAR

copii cu nevoi speciale, refuzați la stomatolog Foto: Dr. Arina Vinereanu
EXCLUSIV
Toată lumea are nevoie de dentist, inclusiv copiii cu nevoi speciale. Ce spune medicul stomatolog Arina Vinereanu despre sănătatea orală și despre cifrele din România și ce mesaj le transmite studenților și medicilor stomatologi din țară.

Dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România, a vorbit, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre proiectul OSCAR, platformă online de îngrijire oro-dentară a copiilor cu nevoi speciale.

Pentru copiii cu nevoie speciale, tratamentele stomatologice nu se pot efectua întotdeauna în condiții obișnuite de cabinet, ci necesită uneori sedare profundă sau anestezie generală, ceea ce este posibil doar în unități spitalicești, dotate cu paturi, unități ATI și personal medical calificat.

Proiectul OSCAR este iniţiat şi coordonat de către Asociaţia Naţională de Stomatologie Pediatrică din România şi reuneşte parteneri din Franţa, Italia, Turcia şi România.

În România nu există clinici dedicate sau servicii de stomatologie specială, iar părinții sunt îngrijorați că nu știu la ce medici să apeleze să-I ajute pe copiii lor, cu nevoie speciale. Asta pentru că mulţi dintre medicii stomatologi manifestă reticenţă faţă de cazurile cu complexitate care depăşeşte sfera uzuală şi se simt nesiguri să trateze pacienţi a căror patologie nu le este familiară. importanţa proietului OSCAR este astfel cu atât mai mare.

În prezent, în România sunt înregistraţi oficial 70.000 de copii cu dizabilităţi, dar numărul copiilor cu nevoi speciale de tratament oro-dentar este cu mult mai mare. Statisticile OMS arată că, la nivel mondial, aproximativ 15% din totalul populaţiei prezintă o formă de dizabilitate, ceea ce înseamnă că o persoană din 7 se încadrează în această categorie. 

"Toată lumea are nevoie de dentist. Copiii cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății (sindrom Down, tetrapareză spastică, retard psihic de diferite grade, autism, displazie ectodermală, epidermoliza buloasă etc) nu fac excepție. Pentru ei însă, tratamentele stomatologice nu se pot efectua întotdeauna în condiții obișnuite de cabinet, ci necesită uneori sedare profundă sau anestezie generală, ceea ce este posibil doar în unități spitalicești, dotate cu paturi, unități ATI și personal medical calificat", susțin inițiatrorii, în cadrul petiției.

Ce înseamnă și ce presupune proiectul OSCAR? Care e povestea implementării acestui proiect?

 

"OSCAR este despre și pentru copiii cu patologii generale complexe, care au nevoi speciale de îngrijire a sănătății și, implicit, a sănătății dinților. Este pentru accesul acestor copii la tratamente stomatologice adecvate, de calitate,  este – la urma urmei – despre normalitate, o normalitate la care, din păcate, încă nu am reușit să ajungem.

OSCAR este numele „de scenă” al proiectului – de fapt, pe numele lui întreg, OSCAR este „Oral Special Care Academic Resources”", ne-a spus dr. Arina Vinereanu.

Care sunt cifrele, în România, în ceea ce privește îngrijirea dentară a copiilor cu nevoi speciale? Care e comparația cu alte țări?

 

"Copiii cu nevoi speciale sunt mai expuși la îmbolnăviri oro-dentare decât cei tipici din multe motive, între care particularitățile bolii de fond și ale medicației, specificul dietei, anomaliile dento-maxilare asociate. Ei pot fi mai greu de gestionat din punctul de vedere al asigurării unui nivel optim de igienă zilnică și sunt adesea mai dificil de abordat pentru tratament stomatologic, prin urmare au o stare de sănătate orală mai puțin fericită decât populația generală. În Europa și în lume există instituții și facilități dedicate îngrijirii orale a copiilor și adulților cu nevoi speciale; în Franța, de exemplu, există o rețea de 18 astfel de centre, răspândite în toată țara, care permite accesul la tratament cât mai aproape de domiciliul pacientului.

La noi, acești copii se confruntă cu dificultăți majore în identificarea acelor clinici sau cabinete în care ar putea beneficia de tratament. Clinicile universitare nu reușesc să facă față nevoii de tratament, iar atunci când tratamentul presupune și condiții speciale (ca sedarea sau anestezia generală), problema devine și mai complicată, chiar și pentru clinicile universitare.

Diferențele în organizarea sistemelor de sănătate la noi față de alte țări sunt, așadar, importante și nu sunt în favoarea noastră, iar consecințele se văd în starea de sănătate a acestei categorii de populație. Ca să avem o paralelă relevantă, să ne uităm de exemplu la sportivii cu dizabilități intelectuale de la noi și din alte țări: între 80 și 90% dintre sportivii români cu dizabilități intelectuale au carii netratate, în timp ce în țări ca Grecia sau Italia, procentul este de sub 50%, iar în Spania chiar de sub 40%. Problemele parodontale afectează peste 70% dintre sportivii români cu dizabilități intelectuale, cifrele corespunzătoare pentru Slovenia și Polonia nedepășind 43-44%", a completat medicul.

Cât de dornici sunt studenții din ziua de azi să trateze copii cu nevoi speciale?

 

"Surprinzător - sau poate că nu, studenții sunt dornici să afle, să experimenteze, să ajute. Tinerețea vine în mod natural la pachet cu entuziasmul, și cu cât reușim să îi expunem pe viitorii stomatologi mai de timpuriu - din facultate adică - la contactul nemijlocit cu realitatea și cu realitățile zilnice cu care acești copii se confruntă, cu atât cresc șansele ca tinerii medici să fie mai deschiși și mai pregătiți să ofere tratament acestei categorii de pacienți", susține medicul stomatolog.

Care este motivul pentru care copiii cu nevoi speciale sunt refuzați de medicii stomatologi. De ce fac medicii astfel de diferențe?

 

Arina Vinereanu: Medicii sunt uneori reticenți din lipsă de experiență. Le este teamă să nu facă ceva rău sau greșit și atunci preferă să nu intervină. Este acel legământ de „primum non nocere” care probabil ne îndeamnă să facem un pas înapoi în fața unei patologii generale despre care nu știm destul sau chiar nu știm nimic.

Programe ca OSCAR își propun să arate, prin exemple concrete, că de cele mai multe ori, copiii cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății chiar pot fi tratați în condiții obișnuite de cabinet, că putem învăța foarte multe de la ei și de la părinții lor și că reușita poate îmbrăca forme la care nici nu ne-am gândit.

Cifre îngrijorătoare în ceea ce privește igiena dentară a copiilor din România: Loc codaș în UE în ceea ce privește consumul de pastă de dinți per locuitor

 

"Din păcate, ocupăm un neinvidiat loc codaș în UE în ceea ce privește consumul de pastă de dinți per locuitor, iar aceasta se reflectă în faptul că aproximativ trei sferturi dintre copiii de 10-17 ani au carii, tratate sau nu", a transmis medicul.

Ce facem cu frica de dentist a celor mici, inclusiv a celor cu nevoi speciale? De unde provine de fapt și cum convingem copilul să meargă din nou la dentist, după o experiență traumatizantă?

 

"Frica de dentist este, de regulă, frica de necunoscut. Prin urmare, este ceva natural. Dacă părinții sunt informați la timp că prima vizită la stomatolog ar trebui să aibă loc în primul an de viață și dacă vizitele se întâmplă la intervale regulate, fără să așteptăm să doară dinții ca să ne hotărâm să facem o programare, atunci aceste vizite vor fi ceva plăcut, așteptat, mediul va fi unul familiar și prietenos, iar teama nu își va găsi nici locul, nici rostul.

Experiențele „traumatizante” sunt, de regulă, acelea datorate prezentării în urgență, după nopți nedormite din pricina durerilor. Nimeni n-ar avea cum să fie binedispus în astfel de condiții, și cu atât mai puțin un copil care, eventual, are și posibilități mai limitate de comunicare. Iar dacă totuși s-a întâmplat așa, după rezolvarea urgenței inițiale trebuie neapărat să se intre în rutina controalelor periodice, care nu vor mai pricinui un disconfort notabil și vor încuraja copilul să nu se mai teamă. Valabil pentru absolut toți copiii, cu sau fără boli general", spune stomatologul.

Cum alegem medicul stomatolog potrivit? Cum îi facem pe copii, inclusiv pe cei cu nevoi speciale, să meargă de plăcere la dentist și să devină prieten cu medicul

 

"Medicul potrivit pentru copii este stomatologul pediatru. Iar dacă vizitele încep destul de devreme și se desfășoară precum am explicat mai sus, împrietenirea va veni de la sine. Din nou – valabil pentru toți copiii, dar este adevărat că aceia cu nevoi speciale de îngrijire au chiar mai multă nevoie de rutină decât cei tipici.

Care sunt cele mai frecvente probleme dentare cu care se prezintă copiii la stomatolog?

 

Arina Vinereanu: Deși suntem în secolul XXI, când mijloacele de prevenire ne stau mai la îndemână ca oricând iar informația este accesibilă oricui, caria rămâne pe un nedorit loc întâi în rândul motivelor prezentării la stomatolog. Traumatismele dentare sunt și ele relativ frecvente, mai ales atunci când copiii au și anomalii dento-maxilare care îi predispun la traume. Problemele ortodontice sunt și ele un motiv important pentru prezentarea la stomatolog, mai ales că acum toată lumea, la orice vârstă, ține din ce în ce mai mult la estetica zâmbetului.

Cum reacționează un copil simplu sau unul cu nevoi speciale când vine la dentist și îi este frică? Existe anumite reacții standard? Cum le preveniți? Ce faceți când un copil are o reacție dură pe scaun?

 

Arina Vinereanu: Reacțiile copiilor, mai ales ale celor de vârste mici, față de medicul stomatolog sunt în strânsă legătură cu exemplele oferite de părinți și cu atitudinea acestora. În general, niște părinți relaxați induc copilului încredere.

Când însă părinții socotesc potrivit să povestească, fie și sub formă de glumă, propriile experiențe neplăcute, amplificate de regulă de trecerea timpului, aceste relatări se pot răsfrânge în mod nedorit asupra atitudinii copilului.

Stomatologul pediatru este nu doar în mod natural înclinat să se descurce bine cu copiii – că doar de aceea și-a ales specialitatea, ci și instruit pentru comunicare eficientă și management comportamental, deci este de presupus că va ști cum să procedeze în funcție de fiecare situație în parte. Iar pentru situațiile care nu pot fi gestionate corespunzător, în condiții obișnuite de cabinet, există soluții ca sedarea conștientă și chiar anestezia generală.

În ce constau anesteziile la copii? Ele sunt diferite de la o intervenție la alta?

 

Arina Vinereanu: Și la copii, ca la orice pacienți, anesteziile îmbracă diverse forme, iar tipul potrivit de anestezie se alege în funcție de fiecare situație clinică. Aș vrea să subliniez aici că inhalosedarea, din ce în ce mai solicitată de către părinți, nu reprezintă un tip de anestezie, ci o metodă de relaxare, aplicabilă doar copiilor cu un grad suficient de cooperare cât să accepte masca. În ceea ce privește anestezia generală, aceasta este o soluție extremă, care presupune mijloace logistice speciale și trebuie rezervată situațiilor unde chiar nu există altă variantă de tratament. În plus, la noi în țară, tratamentul sub anestezie generală în condiții de gratuitate, în spitale de stat, este extrem de dificil spre imposibil de obținut, chiar și pentru acei copii pentru care chiar nu există altă soluție, iar în privat costurile sunt mari, adeseori prohibitive pentru familiile acestor copii. De aici și inițiativa Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România de a crea, măcar în orașele universitare, niște centre de tratament stomatologic dedicate copiilor cu nevoi speciale, care să deschidă și acestei categorii de populație accesul către o stare mai bună de sănătate orală.

Care sunt contraindicațiile anesteziei generale la copii?

Arina Vinereanu: Contraindicațiile absolute sunt restrânse și legate în general de vârsta foarte mică sau de gravitatea patologiilor asociate, însă medicul specialist ATI este singurul în măsură să stabilească, pe baza consultului preanestezic și a evaluării raportului risc/beneficiu, dacă un pacient poate sau nu să beneficieze de anestezie generală pentru tratamentul stomatologic.

3 lucruri pe care trebuie să le aibă sau să le știe un medic stomatolog pentru copii sau un medic care vrea să se specializeze în tratarea copiilor

Arina Vinereanu: Trebuie să aibă drag de copii, multă răbdare și o mare doză de adaptabilitate.

Ceea ce este de știut în plus din punct de vedere profesional va învăța în timpul rezidențiatului și, apoi, în fiecare zi de practică – copiii ne învață mereu o mulțime de lucruri, indiferent de cât credeam că știm dinainte.

DC Medical: Un mesaj pentru colegii de breaslă în ceea ce privește tratarea copiilor cu dizabilități

Arina Vinereanu: SE POATE!

Ce părere au părinții despre proiectul OSCAR până acum? Care e impactul pe care l-ați avut cu publicul din România?

Arina Vinereanu: OSCAR este despre și pentru copiii cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății. Părinții lor sunt bucuroși și recunoscători pentru că iată, simt că încercăm să le fim de ajutor, dar sunt și sceptici că vom reuși să facem cu adevărat mai mult. Ei se izbesc de realitate în fiecare zi și știu exact cât de dificil este să treci de anumite bariere legislative, să modifici mentalități, practic să încerci să schimbi „sistemul”, acest sistem care de prea multe ori încurcă în loc să ajute. Publicul, societatea civilă, înțelege foarte bine necesitatea programelor de acest fel și practic nu am întâlnit niciun om care să afle despre acest proiect și să nu rezoneze cu el.

La nivel teoretic și declarativ chiar și unii factori de decizie par să înțeleagă că ceea ce încercăm noi să facem nu este nimic extraordinar, ci doar ceva ce ține de firesc, de corect, de civilizație și de egalitatea drepturilor la sănătate și asistență medicală, practic de alinierea la standardele unei Europe din care, cel puțin geografic și politic, facem parte. Ceea ce se întâmplă însă la nivel faptic este, din păcate, cu totul altceva deocamdată, dar asta nu ne descurajează, ci ne motivează în plus să continuăm și să intensificăm demersurile până când vom reuși să creăm și pentru copiii cu nevoi speciale acces la tratament stomatologic corespunzător.

Poveștile copiilor care au depășit frica de dentist

 

Am rugat-o pe doamna doctor Arina Vinereanu să ne spună o poveste sau mai multe despre copiii pe care i-a ajutat să treacă peste frica de dentist, povești care i-ar putea încuraja și pe alți copii și pe părinții lor.

"Sunt multe, foarte multe astfel de „povești”, le trăim în fiecare zi.

Dominique și-a depășit reținerile ascultând povestea unei sirene cam mofturoase care nu știa nici ea ce rezerve de curaj are până când, într-o bună zi, a fost în situația de a le scoate la iveală.

Delia a reacționat extraordinar de bine la muzica gospel, iar pentru Alex, mângâierea pe cap face minuni.

Pentru absolut toți copiii, cu sau fără spaime supradimensionate, cu sau fără nevoi speciale, comunicarea este cel mai important lucru în multe circumstanțe, inclusiv la dentist, iar acest lucru este posibil atunci când medicul află în prealabil, de la părinți sau familie, cât mai multe despre micul pacient, despre preferințele sale, despre ce îl bucură și relaxează", ne-a spus Arina Vinereanu.

2-3 motive principale pentru care oamenii sa semneze petiția OSCAR

În dezvoltarea proiectului OSCAR vine și o petiție, numită "Compartimente de stomatologie specială în spitalele de pediatrie din București".

"Dacă înțelegem că și copiii cu nevoi speciale au nevoie de stomatolog, dacă dorim să le oferim o șansă reală la Sănătate, putem începe semnând, în număr cât mai mare, această Petiție!", este îndemnul inițiatorilor petiției.

Arina Vinereanu: Petiția se referă la crearea de compartimente de stomatologie „specială” în spitalele de copii, practic la (re)deschiderea posibilității ca acei copii care nu pot fi tratați corect în condiții obișnuite de cabinet să poată beneficia de tratament stomatologic sub anestezie generală, gratuit, în sistemul de stat. Motivul pentru care ar trebui ca oamenii să semneze este unul singur: pentru că sunt oameni și înțeleg că acest demers este unul firesc, necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel