COPAC, explicații pentru pacienți: Ce este NOU în PACHETUL DE SERVICII DE SĂNĂTATE din Contractul Cadru

Medic
COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România) explică pe înțelesul pacenților ce este nou în Pachetul de servicii de sănătate aprobat prin noul Contract Cadru. Iată de ce servicii vor beneficia pacienții: 

Guvernul a aprobat sâmbătă Hotărârea privind pachetele de servicii și Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.

Conform COPAC, iată ce noutăți sunt în pachetul de servicii de sănătate în anul următor:

- Pachet de prevenție pentru adultul asimptomatic de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultații pentru evaluarea riscului, intervenția asupra factorilor și obiceiurilor de viață care determină riscurile, precum și monitorizare

- Crește numărul consultațiilor la domiciliu acordate de medicul de familie per asigurat. Astfel, de la 1 iulie se decontează o consultație la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecțiuni cronice/asigurat (în prezent se decontează maximum patru consultații/an pentru bolile cronice).

- Medicii de familie pot acorda noi servicii pacienților de pe listele proprii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braț, efectuare și interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

Citește și: Ce conține noul Contract Cadru pe 2021

- O nouă consultație la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naștere, în plus față de consultația la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.

- Pacienții cu afecțiuni cronice pot beneficia în continuare de consultații la distanță acordate de medicii de familie și de medicii de alte specialități din ambulatoriul clinic. De asemenea, terapiile psihiatrice și serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped pot fi acordate și la distanță.

- Medicii specialiști cardiologi și pneumologi vor putea recomanda pacienților ce au trecut prin infecția cu virusul SARS CoV-2, servicii furnizate de fizioterapeuți, precum și de psihologi

- Spitalele private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuție personală de la pacienții care optează să acceseze servicii de spitalizare în aceste unități.

Anunțul complet al CNAS aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel