O substanță chimică nou identificată...
Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition sugerează că analogii de carne pe bază de plante (PBMA) ar putea să nu fie la fel de benefici pentru sistemul cardiovascular ca și carnea adevărată. Cercetarea a constatat că persoanele care au consumat o dietă bogată în PBMA-uri timp de opt săptămâni nu au înregistrat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește sănătatea lor cardiometabolică în comparație cu cei care au mâncat carne.
Studiul sugerează că nu toate produsele de origine vegetală sunt create la fel, iar carnea falsă foarte procesată nu are același impact asupra sănătății inimii ca și sursele de proteine vegetale integrale sau minim procesate. Studiul evidențiază necesitatea de a îmbunătăți proprietățile nutriționale ale PBMA-urilor pentru a se asigura că, în viitor, consumatorii se pot bucura atât de atributele gustative, cât și de cele nutriționale ale PBMA-urilor.
Foto: Freepik
Un studiu realizat în Singapore, la care au participat 82 de persoane prediabetice, a constatat că înlocuirea cărnii cu alternative de carne pe bază de plante (PBMA) nu pare să îi facă pe participanți mai sănătoși.
Cercetătorii i-au împărțit pe participanți în două grupuri, unul consumând cantități fixe de carne de vită, porc sau piept de pui, iar celălalt consumând un sortiment de analogi de carne pe bază de plante. La începutul și la sfârșitul studiului au fost efectuate analize de sânge pentru a măsura schimbările la nivelul markerilor de sănătate cardiometabolică.
Studiul nu a constatat niciun beneficiu clar pentru sănătatea cardiometabolică în cazul dietelor care au înlocuit carnea de origine animală cu PBMA-uri corespunzătoare ca sursă principală de proteine. Consumatorii de carne au avut, de fapt, o mai bună gestionare a glicemiei și a tensiunii arteriale decât cei care consumau carne falsă. Principala concluzie este că producătorii ar trebui să facă produsele lor pe bază de carne vegetală nu doar durabile, ci și mai benefice din punct de vedere nutrițional față de consumul de carne.
Experții care nu au fost implicați în cercetare au declarat că nu au fost șocați de rezultate. Carnea pe bază de plante dezvoltată recent conține adaosuri la proteinele de origine vegetală care prevestește riscuri cardiovasculare - în special grăsimi și sodiu. Grăsimile saturate din cărnurile pe bază de plante, adesea derivate din nuca de cocos, cresc colesterolul LDL, iar o dietă bogată în sodiu poate crește tensiunea arterială, ceea ce duce la un risc mai mare de boli de inimă, potrivit Health.
Un studiu realizat în 2023 a constatat că carnea pe bază de plante are un impact asupra mediului cu 50% mai mic decât carnea de origine animală, ceea ce o face o alegere mai sustenabilă pentru sănătatea inimii. Studiul nu a constatat că alternativele fără carne sunt mai rele pentru sănătatea inimii decât carnea adevărată, dar nu au fost semnificativ diferite.
Cu toate acestea, cercetarea nu este definitivă în ceea ce privește impactul cărnii pe bază de plante asupra inimii, din cauza duratei mici și scurte a acesteia. De asemenea, este posibil ca rezultatele să nu se aplice persoanelor care nu sunt de origine chineză. Cercetarea este probabil să fie aplicabilă pe scară largă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...