Constipația călătorului, de ce apare. Cum să o tratezi

constipatia calatorului - FOTO: prostock-studio
Constipația călătorului se întâmplă atunci când brusc vă aflați în imposibilitatea de a elimina materiile fecale, în conformitate cu programul regulat, indiferent dacă este pentru o zi sau două sau mai mult.

Constipația călătorului poate apărea din mai multe motive, de la o schimbare bruscă a dietei sau a exercițiilor fizice până la modificări corporale de la anumite condiții de sănătate. Merită să te gândești la aceste posibilități atunci când dintr-o dată nu poți elimina materiile fecale.

Dar constipația călătorului este frecventă după un zbor lung din aproape toate aceste motive. Când călătoriți, dieta este de obicei întreruptă, iar statul jos ore în șir poate încetini lucrurile în intestin.

Deci, eşti departe de a fi singur în care au experimentat acest efect secundar de călătorie. Dar există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a-l trata după ce se întâmplă și pentru a preveni apariția acestuia în primul rând.

De ce se întâmplă acest lucru?

Mișcările intestinului arată diferit pentru fiecare persoană. Unii pot avea scaune de mai multe ori pe zi, în timp ce alții pot simți nevoia să meargă doar la fiecare câteva zile.

Dar este esențial să urmăriți mișcările intestinului, astfel încât să puteți recunoaște când sunteți constipat. Iată un ghid general pentru a ști când ești constipat:

- Ai scaune de mai puțin de 3 ori pe săptămână

- Scaunele sunt uscate și grele

- Trebuie să împingi sau să te încordezi

- Intestinul tău încă plin sau umflat chiar și după ce ai reușit să elimini scaunul

- Vă confruntați cu un blocaj rectal, potrivit Healthline.

Vezi și: Tulburarea de tezaurizare, adunatul lucrurilor, cauze. Ce legatură are cu îmbătrânirea. Cum îți poți pune viața în pericol și care este tratamentul

Constipația călătorului, cauze

Regularitatea mișcărilor intestinului este legată de mulți factori, inclusiv:

- când mănânci

- ce mănânci

- când dormi

- atunci când faceți exerciții

- cât de sănătoase sunt bacteriile intestinale

- în ce mediu vă aflați

Toți acești factori pot afecta momentul îndepărtării fluidelor și contracțiilor musculare din colon. Pe măsură ce deșeurile trec prin colon, lichidul din intestinul subțire este îndepărtat, iar mușchii se contractă pentru a împinge deșeurile rămase în rect pentru a fi expulzate.

Dar acest moment depinde foarte mult de stilul tău de viață. Schimbările bruşte ale dietei sau nivelului de activitate pot schimba comportamentul colonului. Consumul de mai puțină apă, de exemplu, poate face ca colonul să atragă umiditate suplimentară din deșeurile dvs., făcându-l mai uscat.

Iar modificările factorilor declanșatori pentru contracțiile musculare, cum ar fi mâncarea și băutura, pot întârzia contracțiile și pot face să dureze mai mult pentru caca să treacă.

Vezi și: Salata iceberg, beneficii pentru sănătate. Cu ce nutrienți vine și cum trebuie să o prepari pentru a profita de toate calitățile ei

Ce să faceți acasă

Iată câteva remedii pentru constipaţie pe care le poţi încerca în timp ce eşti pe drum sau după ce ajungi acasă dintr-o călătorie şi încă nu sunt obişnuite:

Bea apă

Asigurați-vă că beți cel puțin jumătate din greutatea corporală în uncii de lichid sau mai mult în fiecare zi. Călătoriți cu o sticlă de apă reutilizabilă și găsiți stații de reumplere în aeroporturi sau gări.

Vezi și: Operația de creștere în înălțime, când este necesară. Cum poți câștiga câțiva centimetri și cu ce riscuri

Mănâncă fibre

Aduceți gustări de călătorie sau mese bogate în fibre, astfel încât să puteți obține cele 25 până la 30 de grame de fibre recomandate pe zi. Încercați fructe uscate și legume, care sunt sărace în zaharuri adăugate, sau batoane de fibre și se amestecă traseu.

Dar amintiți-vă că trebuie să beți suficiente lichide pentru ca fibrele să aibă un efect pozitiv. Dacă mâncați doar mai multe fibre și nu suplimenta cu fluide suplimentare, ai putea ajunge mai constipat și gazos.

Când e cazul să consulți un specialist

Constipația este normală atunci când călătoriți. Dar ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră dacă aveți simptome de constipație frecvent sau dacă ați avut constipație timp de câteva zile sau săptămâni, fără niciun semn că vine o mișcare intestinală.

Iată câteva simptome la care ar trebui să fii atent, ceea ce poate însemna că trebuie să îţi prezinţi medicul cât mai curând posibil:

- Nu ați avut o mișcare a intestinului în peste o săptămână, sau au fost constipat (mișcări ocazionale intestinului) pentru peşte 3 săptămâni.

- Simțiți dureri anormale sau etanșeitate în abdomenul inferior.

- Vă doare când aveți scaun

Vezi și: Cancerul de col uterin, ucigașul care poate fi oprit. Medic: Recomandarea este fermă și susținută pentru vaccinare HPV

- Există sânge în scaun

- Ai slăbit fără un motiv aparent

- Mișcările intestinului se schimbă brusc, fără întreruperi evidente în dieta sau stilul tău de viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel