Această vitamină îți protejează...
Conjunctivita reprezintă inflamația conjunctivei, acea pieliță transparentă care învelește partea albă a ochiului, precum și pleoapele pe interior. Denumită deseori și ”ochi roșii”, conjunctivita este o afecțiune frecventă a ochiului, în special la copii, care afectează unul sau ambii ochi. Unele forme pot fi înalt contagioase și se pot răspândi cu ușurință în comunități, dar și acasă.
Alergică, apare mai frecvent la persoanele care suferă deja de alergii sezoniere;
Infecțioasă:
Conjunctivita bacteriană este o infecție determinată frecvent de o bacterie stafilococică sau streptococică de la nivelul pielii sau al aparatului respirator;
Conjunctivita virală este cel mai frecvent cauzată de virusuri contagioase asociate cu răceala comună;
Conjunctivita chimică provocată de iritanți precum poluanții din aer, clorul din piscine și expunerea la noxe, dar și cea produsă de factorii fizici (UV).
Fotofobia: ce este și de ce apare. Un semn al MENINGITEI
”De obicei mesajul părinților care trec printr-un astfel de episod este că cel mic s-a trezit cu ochii lipiți. Iar după ce reușesc să le facă igiena descoperă că au și niște ochi roșii, că îi deranjează lumina. Simptomele sunt destul de evidente, nu trebuie să spună cel mic că îl deranjează ceva.
Noi avem glande lacrimale, care secretă lacrimile, ceea ce simțim atunci când clipim și lacrimile care ne curg atunci când plângem. Acele lacrimi, din păcate ajung să fie și rezervorul unor bacterii sau virusuri care se înmulțesc peste noapte, practic neavând acces natural la clipirea pe care o folosim ca să spălăm suprafața ochiului.
Acesta este acoperit cu lacrimi, dar și cu secreții purulente, ce seamănă su secrețiile nasului atunci când suntem răciți”, a explicat dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmologic, doctor în științe medicale, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Cât privește tratarea acestora, în primă fază fiind vorba de încercarea de dezlipire a pleoapelor, medicul a insistat asupra faptului de a se evita curățarea zonei cu ceaiuri, care sunt foarte iritante, cunoscutul șters cu ceai de mușețel fiind doar un mit. Astfel, medicul a recomandat curățarea doar cu apă călduță, pe care o consideră suficientă.
”Este bine să evaluăm cum arată suprafața ochiului. Dacă albul ochiului este roșu, dacă este curat, dacă ni se par vasele de sânge foarte dilatate, dacă cel mic se ferește foarte tare de lumină.
La medic, examinăm suprafața ochiului cu ajutorul unei lumini și ne asigurăm că nu există răni pe suprafața ochiului. Una este să existe o conjunctivită, adică aceste secreții și poate un pic de lăcrimare și fotofobia ușoară, și alta este să existe o poartă de intrare, o rană pe suprafața ochiului prin care pot intra germenii în interiorul ochiului”, a mai explicat medicul.
Tratamentul este unul medicamentos, sub formă de picături, iar remedierea situației se face de regulă ca și la răceală, în cel mult o săptămână.
Vezi și: La ce vârstă trebuie făcut PRIMUL control oftalmologic la copii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...