CONFERINȚĂ: Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice. VIDEO

Medicamente         Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Protocol de colaborare încheiat astăzi de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Universitar de Urgență Elias și cu Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, în cadrul unui proiect finanțat prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, care vizează controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și a rezistenței la antibiotic. 

Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și  gestionarea consumului de antibiotic” contribuie la consolidarea sistemului de sănătate prin  propuneri de politici de sănătate publică. Acesta abordează integrat unele dintre cele mai serioase  probleme din Europa și de la nivel global: infecțiile asociate asistenței medicale și rezistența la antimicrobiene, care au consecințe severe nu numai pentru sănătatea umană și animală, ci și pentru întreaga societate, devenind o problemă de sănătate publică generală, care necesită acțiune urgentă și coordonare intersectorială. 

La conferința de presă online organizată cu ocazia semnării protocoalelor de colaborare au participat peste 50 de profesioniști din domeniul sănătății, domenii conexe, precum și importanți decidenți. 

Ghiduri și proceduri care vor fi aplicate în 6 spitale pilot

„Rezistența la antimicrobiene este o problemă care a fost discutată de foarte mult timp în România. Acest proiect va concretiza parcursul care trebuie făcut în țara noastră, astfel încât să extindem la nivel național bunele practici în domeniul controlului rezistenței la antimicrobiene și al infecțiilor asociate asistenței medicale. În cadrul proiectului, au fost dezvoltate ghiduri și proceduri care vor fi aplicate în 6 spitale pilot și, ulterior, extinse la nivel național. Iar personalul medical din domeniul microbiologiei, boli infecțioase, epidemiologie și asistenții medicali vor beneficia de un training”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul conferinței.

Strategia propusă de proiect urmărește alinierea demersului țării noastre la cerințele internaționale privind IAAM și utilizarea de antibiotice, prin adoptarea Strategiei OMS și a recomandărilor europene.

Principalele obiective ale proiectului sunt:

- Dezvoltarea cadrului juridic și organizatoric pentru controlul rezistenței la antimicrobiene (AMR) și al infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM);

- Elaborarea metodologiilor standardizate și a ghidurilor de bună practică pentru medicii de laborator/microbiologi, epidemiologi și medici de boli infecțioase în ceea ce privește Granturile SEE și Norvegiene Working together for a green, competitive and inclusive Europe diagnosticul și supravegherea infecțiilor provocate de bacteriile multirezistente și prescrierea rațională a antibioticelor;

- Dezvoltarea capacității de comunicare și educare a profesioniștilor și a publicului larg.

În cadrul proiectului s-au realizat următoarele:

- Raport de evaluare a legislației existente în domeniile cheie necesare pentru controlul rezistenței la antimicrobiene (AMR) și al infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) 

- Cadrul Strategic Național (CSN) pentru combaterea fenomenului de rezistență la antimicrobiene (AMR) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM)

- Planul Național de Acțiune pentru combaterea fenomenului de rezistență la antimicrobiene în România (PNA)

- Ghidul pentru prevenirea și limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene (AMR) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) - Microbiologie

- Ghidul pentru prevenirea și limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene (AMR) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) - Epidemiologie

- Ghidul pentru prevenirea și limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene (AMR) și a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) – Boli infecțioase

- Metodologie pentru testarea rezistenței la antimicrobiene, supraveghere a infecțiilor asociate asistenței medicale și de prescriere a antibioticelor.

Toate documentele vor fi definitivate ca urmare a procesului de pilotare. Instrumentele de lucru dezvoltate în cadrul proiectului (ghiduri și protocoale) vor fi aplicate la nivelul INBI MB și în Spitalele Pilot, cu scopul de a fi îmbunătățite în urma experienței practice de utilizare a acestora. 

Documentele tehnice au fost elaborate de experți în microbiologie, epidemiologie, boli infecțioase și prescriere de antibiotice, angajați ai Institutului Național de Sănătate Publică, Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș", București și ai altor spitale de prestigiu din țară, precum și prin contribuția experților Organizației Mondiale a Sănătății.

Ca urmare a semnării protocolului de colaborare, INBI MB va pune la dispoziție spitalelor colaboratoare kituri de laborator pentru diagnosticul infecțiilor cauzate de patogeni rezistenți, care vor fi achiziționate în cadrul proiectului. De asemenea, INBI MB va asigura supravegherea și îndrumarea tehnică pentru Spitalele Pilot, prin intermediul experților tehnici medicali din cadrul proiectului, precum și cursuri de formare medicală acreditate, în domeniile microbiologie, epidemiologie, boli infecțioase/prescriere antibiotice.

Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotic” este realizat în parteneriat cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică și are sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, de la care s-au achiziționat servicii de expertiză tehnică. Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 - Provocări în sănătatea publică la nivel european. Bugetul proiectului este de 1.741.154 euro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel