Conf.dr. Dana Tomescu despre intoxicația cu ciuperci: ,,E suficientă o ciupercă să decimeze o familie întreagă”

Intoxicațiile cu ciuperci sunt cazuri izolate, dar foarte grave, care ajung de obicei în serviciile de terapie intensivă ale spitalelor. Conf.dr. Dana Rodica Tomescu, șefa secției clinice ATI nr. III din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a atras atenția asupra acestei problematici, spunând că este foarte greu să controlezi ciupercile, dacă nu sunt de crescătorie. Invitata ediției de astăzi a emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL a semnalat că ciupercile din piață care pot fi otrăvitoare și a povestit cazul unei tinere care s-a intoxicat recent și care a ajuns la transplant hepatic din această cauză.

,,Nu putem da mesajul să nu mâncăm ciuperci. Dar cele care ajung în magazin sunt ciuperci controlate și sunt din crescători, cele care sunt la piață au din nefericire și potențialul de-a fi otrăvtioare. Nenorocirea este că e suficientă o ciupercă într-un lighean de ciuperci care poate să fie otrăvitoare și poate să decimeze o familie întreagă care consumă mâncarea cu ciuperca respectivă", a declarat conf.dr. Dana Tomescu, medic primar ATI la Institutul Clinic Fundeni.

Recent o pacientă tânără a ajuns în secția de terapie intensivă pe care o conduce conf.dr. Dana Tomescu în urma unui telefon dat de colegii de la Spitalul de Urgență Floreasca.

,,În momentul în care am primit acest telefon, era 5.30, am evaluat gravitatea cazului și pot să spun că după primele analize pe care le-am avut, era vorba de o insuficiență hepatică acută fulminantă, cu un debut foarte recent și cu etiologie cunoscută intoxicație prin ciuperci", a povestit medicul, care a precizat că a luat legătura cu prof.dr. Irinel Popescu, care este și moderatorul emisiunii Academia de Sănătate, și i-a spus că are un caz de insuficiență hepatică acută care necesită transplant hepatic în urgență.

,,Întâmplarea fericită face ca atunci să fi avut în pregătire 3 pacienți care așteptau o grefă hepatică, un ficat care venea de la Baia Mare și care trebuia transplantat unuia dintre cei trei primitori care erau prioritari pe lista de așteptare. Cu părere de rău și scuzele de rigoare pentru pacienții care erau în așteptare pregătiți pentru transplant, acest ficat a fost alocat prioritar acestei tinere intoxicate cu ciuperci cu diagnosticul de insuficiență hepatică fulminantă", mai spus anestezista.

Intervenția chirurgicală s-a desfășurat în parametri, dar cu niște probleme mari legate de partea de coagulare. Din punct de vedere al terapiei intensive, provocarea majoră a echipei de ATI și chirurgicale a fost o sângerare  foarte greu de stăpânit, din cauza toxicității enorme pe care ciupercile au avut-o și a ficatului care era într-o incapacitate completă de sinteză și cu niște fenomene de fibrinoliză. Cu toate acestea, pacienta a trecut cu brio peste transplant, a doua zi a fost extubată și recent a fost externată din spital cu evoluție favorabilă.

,,A plecat din Institutul Fundeni cu o condiție biologică foarte bună, cu imunosupresia controlată și cu revenirea la control în următoarele zile, săptămâni și stabilirea tratamentului de specialitate pentru imunosupresie", a precizat conf.dr. Tomescu.


Medicul a subliniat că particularitatea cazului a fost că pacienta a cumpărat ciupercile din piață, de la culegătorii care au același profil ca cei de la marginea pădurilor. În cadrul emisiunii medicul a mai vorbit despre cele mai noi ipoteze cu privire la insuficiența hepatică acută și cronică și despre ficatul artificial. Puteți urmări întreaga emisiune aici.

https://www.youtube.com/watch?v=NpL9XthnYkE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel