Condimentul care tratează indigestia. S-ar putea să-l ai deja în bucătărie printre condimentele tale
18 sep 2023, 14:57

Condimentul care trateaza indigestia Foto: Freepik @jiffyavril
Condimentul care tratează indigestia. Pe lângă beneficii precum reducerea inflamației și îmbunătățirea memoriei, acesta poate să combată indigestia.

Turmericul este o plantă din familia ghimbirului, originară din sud-estul Asiei, fiind comercializată mai ales in India. Rizomul acesteia (tulpina subterană) este folosit drept condiment, dar și ca remediu traditional.

Fiind un antiinflamator natural , acesta protejează corpul prin eliminarea agenților externi nocivi și au un rol important în repararea țesuturilor deteriorate.

O opțiune bună de tratament pentru indigestie s-ar putea să se afle deja în condimentele tale, potrivit unui nou studiu.

Studiul a comparat modul în care peste 150 de persoane cu dispepsie, sau indigestie, au răspuns fie la medicamentul omeprazol, fie la turmeric - care conține compusul curcumină - sau la o combinație a celor două.

Omeprazolul este un medicament obișnuit folosit pentru a trata anumite probleme cardiace și ale esofagului prin reducerea acidului din stomac, potrivit Mayo Clinic.

În zilele 28 și 56 de tratament, persoanele din studiu au fost evaluate în funcție de simptomele lor - care pot include dureri de stomac, balonare, greață sau o senzație de sațietate timpurie - cu ajutorul Severity of Dyspepsia Assessment, un chestionar care evaluează severitatea indigestiei.

Potrivit studiului, cercetătorii nu au constatat diferențe semnificative în ceea ce privește simptomele din grupurile care au luat medicamentul, turmericul sau combinația celor două, conform CNN.

"Pe lângă scopurile antiinflamatorii și antioxidante, curcumina/turmericul ar putea fi o opțiune pentru tratarea dispepsiei cu o eficacitate comparabilă cu cea a omeprazolului", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Krit Pongpirul, profesor asociat în cadrul departamentului de medicină preventivă și socială.

Întrebări despre impactul turmericului

"Este logic ca cercetarea să investigheze impactul turmericului asupra indigestiei, deoarece compusul său, curcumina, a fost studiat într-o mare varietate de afecțiuni inflamatorii, inclusiv boala inflamatorie intestinală și artrita" a declarat Dr. Yuying Luo, gastroenterolog și profesor asistent de gastroenterologie.

"Conform unor studii, curcumina a fost utilă în combinație cu alte medicamente" a adăugat ea..

"Scala pe care cercetătorii au folosit-o pentru a măsura simptomele nu este cea mai frecvent utilizată pentru evaluarea îmbunătățirii indigestiei", a spus ea.

Dr. Luo ar dori, de asemenea, să vadă care ar fi fost rezultatele dacă simptomele ar fi fost măsurate mai frecvent.

"Nu cred că doar acest studiu este suficient pentru mine pentru a spune: Recomand acest lucru", a declarat ea. "Procedați cu prudență".

Dar, deoarece există o mulțime de cercetări în curs de desfășurare care investighează impactul compusului asupra diferitelor afecțiuni inflamatorii, mai multe informații ar putea fi la îndemână, a adăugat Luo.

"Curcumina nu va dispărea", a spus ea.

Ar trebui să începeți să luați turmeric?

Ar trebui să creșteți cantitatea de turmeric din alimentația dumneavoastră pentru o digestie mai bună? Discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră, a spus Dr. Luo.

Au existat câteva studii de caz privind curcumina și leziunile hepatice și este important să vă asigurați că turmericul nu interacționează prost cu oricare dintre celelalte medicamente pe care le luați, a adăugat ea.

"Consumatorii ar trebui să fie conștienți de efectele secundare ale extractelor de curcumină, cum ar fi riscul de alergie și de sângerare, în special pentru cei care iau medicamente anticoagulante sau antiplachetare", a spus Pongpirul.

Acestea fiind spuse, curcumina și turmericul sunt "în general considerate sigure atunci când sunt consumate în cantitățile care se găsesc de obicei în alimente", a adăugat el.

În mod obișnuit, condimentele cu turmeric conțin aproximativ 3% curcumină, potrivit unui studiu din 2009.

Doza de 2 grame administrată în acest studiu este relativ mică în comparație cu extractele care se găsesc de obicei în suplimentele de curcumină, a spus Pongpirul.

"Este posibil să nu fie necesar să se ia atât turmericul, cât și omeprazolul împreună, dacă doar administrarea unuia sau a celuilalt funcționează în mod similar pentru a reduce riscul de efecte secundare", a spus el.

Deși trebuie să vadă mai multe studii înainte de a începe să recomande turmericul pentru tratament, Luo a spus că ea crede că are sens să discutați cu medicul tău dacă ar trebui să îl încerci în plus față de medicamentele dumneavoastră.

Ea adaugă totuși o avertizare: Persoanele care încearcă aceste alternative ar trebui să le acorde fiecăruia între două și patru săptămâni pentru a vedea care este impactul deplin.

"Dacă este de ajutor, este minunat", a adăugat Luo. "Dacă nu, aceasta este partea dificilă a tratării tulburărilor ... nu toți pacienții sunt la fel și nu au același răspuns la medicamente".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?