Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
O cincime din populația adultă, la nivel global, suferă de dureri cronice, motiv pentru care s-a încercat găsirea unei soluții cât mai eficiente în această privință.
Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit, prin intermediul unui model animal, combinația cu potențial de a trata durerea cronică. Aceasta este o combinație de stimulare electrică și sonoră, notează Medical News Today.
Vezi și: Hipertrofia turbinală, respirația îngreunată, complicații. Ce afecțiuni poate ascunde
În mod normal, medicii tratează durerea cronică cu o combinație de medicamente pentru durere. Acestea includ analgezice fără prescripție medicală, opinoide, medicamente antiinflamatorii și antidepresive care ajută la blocarea semnalelor de durere din organism. În plus, medicii pot sugera modificări ale stilului de viață pentru a ajuta la ameliorarea durerii, inclusiv fizioterapie, masaj sau meditație.
Pentru noul studiu, cercetătorii au dorit să utilizeze un model de șoarece pentru a investiga modul în care stimularea senzorială bimodală - atât sonoră, cât și electrică - ar afecta sau modifica activitatea neuronală în cortexul somatosenzorial.
”Am vrut să determinăm dacă combinarea în mod repetat a sunetului și a stimulării corporale ar schimba tiparele de codificare în neuronii corticali somatosenzoriali.
Unele tulburări senzoriale, cum ar fi durerea cronică și tinitus, sunt legate de modelele de codificare anormale ale neuronilor cortexului senzorial, astfel încât capacitatea de a modula sau de a schimba în mod noninvaziv modelele de codificare în acești neuroni ar putea ajuta potențial la tratarea acestor tulburări senzoriale”, a explicat pentru MNT dr. Cory Gloeckner, profesor asistent la Universitatea John Carroll, autorul principal al studiului.
Pentru a-și investiga ipoteza, dr. Gloeckner și echipa sa au aplicat stimularea electrică și sunetul în bandă largă unui model de cobai. În timpul studiului, cercetătorii au descoperit că combinația de stimulări a activat neuronii din cortexul somatosenzorial al creierului.
”Din studiile anterioare, știm că există, de asemenea, regiuni cerebrale suprapuse pentru hărțile de percepție auditivă și somatosenzorială. Și știm deja că semnalele somatosenzoriale pot induce modificări pe termen lung la neuronii din sistemul auditiv; astfel, am emis ipoteza și am investigat cât de bine ar putea stimula stimulii acustici să moduleze activitatea în cortexul somatosenzorial”, a mai spus cercetătorul.
Totodată, dr. Gloeckner a subliniat faptul că studiul nu arată în mod direct că stimularea bimodală tratează durerea cronică la om.
”Acesta este un studiu inițial pe animale care investighează un mecanism potențial cu rezultate promițătoare, dar ar trebui să fie testat la oameni pentru a determina eficacitatea sa în tratarea durerii.
Deoarece tratamentul nostru ar fi neinvaziv, următorul pas ar fi să îl încercăm direct la oameni pentru a vedea dacă poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor durerii cronice”, a mai explicat dr. Gloeckner.
Vezi și: DE CE apar vânătăile și cum putem scăpa ușor de ele. Pot fi SEMNUL unor afecțiuni
Anumite tipuri de leziuni au o rată mai mare de apariție a durerii cronice, printre care:
- dureri lombare;
- leziuni ale măduvei spinării;
- dureri pelviene.
Și durerea cronică poate apărea, de asemenea, după ce o persoană se confruntă cu o boală foarte dureroasă, cum ar fi:
- fibromialgie;
- migrenă;
- boala inflamatorie intestinală;
- zona zoster;
- neuropatia diabetică;
- artrită reumatoidă;
- osteoartrită.
În plus față de durere, persoanele cu durere cronică pot experimenta, de asemenea,:
- anxietate;
- depresie;
- oboseală cronică
- probleme de somn.
Organismele bărbaților și femeilor sunt diferite din punct de vedere fiziologic în mai multe privințe - de la nivelurile hormonale la procesele moleculare.
Chiar dacă pot simți niveluri similare de durere, procesele biologice subiacente diferite înseamnă că același tratament poate să nu funcționeze la fel pentru amândoi, notează Medical News Today.
De altfel, cercetătorii investighează de ceva vreme dacă bărbații și femeile răspund diferit la medicamentele pentru durere. Un studiu foarte mic din 1996, de exemplu, a constatat că femeile au reacționat mai mult decât bărbații după ce au primit medicamentul opiaceu pentazocină pentru dureri postoperatorii.
Mult mai recent, o revizuire din 2021 a remarcat că, deși dovezile sunt amestecate, unele studii au constatat că ibuprofenul tinde să reducă durerea la bărbați mai mult decât la femei.
De asemenea, a raportat un studiu care a constatat că prednisonul, un tip de corticosteroid, a fost asociat cu mai multe efecte adverse intolerabile la participanții de sex feminin și că aceștia au fost mai puțin dispuși să accepte o creștere a dozei.
Ce spun specialiștii
Potrivit dr. Meera Kirpekar, profesor asistent clinic de anesteziologie, îngrijire perioperatorie și medicină a durerii de la NYU Langone, atacul de cord în cazul bărbaților și femeilor nu sunt la fel, motiv pentru a concluzionat că există diferențe importante în privința semnalelor de durere în creier și măduva spinării. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Medicația pentru durere, personalizată. De ce este necesar acest lucru
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...