Combinația fatală care duce la demență. Crește riscul cu 72%

dementa - FOTO: Freepik@EyeEM
Doi factori cheie sunt catalogați ca fiind ”rețeta îngrijorătoare” pentru demență. Persoanele care încadrează în această categorie sunt cu peste 70% mai predispuse la a dezvolta demență.

Îmbătrânirea aduce cu ea provocări multiple, iar o nouă cercetare de la Universitatea Michigan adaugă o notă de îngrijorare: pierderea vederii la vârsta înaintată nu doar că afectează calitatea vieții, ci, potrivit studiului, crește și riscul de demență. 

Cercetătorii au descoperit că, în rândul adulților cu vârsta peste 71 de ani, problemele de vedere sunt asociate semnificativ cu declinul cognitiv, chiar și în cazul celor care poartă ochelari.

Această legătură subliniază nu doar importanța îngrijirii vederii pentru claritatea vizuală, ci și potențialul impact asupra sănătății cognitive. Descoperirile aduc în prim-plan necesitatea unor servicii de îngrijire a vederii echitabile și accesibile, cu posibile implicări semnificative asupra sănătății mintale a populației în vârstă.

Vezi și: Obiceiurile care ne cresc tensiunea arterială. Macină inima din temelii

Trecerea anilor nu poate fi oprită

Vârsta înaintată și problemele de vedere creează o rețetă îngrijorătoare pentru demență. Înrăutățirea vederii și declinul cognitiv, ambele asociate adesea cu îmbătrânirea, au fost de mult o preocupare pentru persoanele în vârstă. Cercetătorii de la Universitatea Michigan duc această legătură un pas mai departe, adăugând că pierderea vederii în timpul bătrâneții crește, de asemenea, șansele de a dezvolta demență, potrivit Study Finds.

Problemele de vedere cresc semnificativ riscul de a dezvolta demență

Probleme de vedere - FOTO: Freepik@beststudio

Studiul a implicat aproape 3.000 de adulți mai în vârstă. Participanții, toți cu vârsta peste 71 de ani, au fost supuși atât la teste de vedere, cât și la teste cognitive în timpul vizitelor la domiciliu. Rezultatele au arătat că cei cu probleme de vedere aveau un risc semnificativ mai mare de demență. Acest lucru era valabil chiar și pentru persoanele care încă aveau dificultăți de vedere, în ciuda utilizării ochelarilor sau lentilelor de contact obișnuite.

Vezi și: Laptele care previne osteoporoza. O cană din acest lapte conține 25% din necesarul zilnic de Calciu

Datele au relevat că 12 la sută din întregul eșantion avea demență. Cu toate acestea, numerele au crescut în cazul celor cu probleme de vedere. Aproape 22 la sută dintre cei care aveau probleme în a vedea de aproape și 33 la sută cu deficiențe moderate sau severe de vedere la distanță, inclusiv cei orbi, au prezentat semne de demență.

Douăzeci și șase la sută dintre participanții care aveau dificultăți în a discerne litere pe fundaluri cu contrast redus au prezentat, de asemenea, semne de demență.

După ajustarea pentru alte factori de sănătate și caracteristici personale, persoanele cu probleme de vedere la distanță moderate sau severe aveau cu 72 la sută mai multe șanse să aibă demență în comparație cu cei fără astfel de probleme.

Vezi și: Când și cum se bea, de fapt, cafeaua. Acesta e secretul unui creier sănătos! Vlad Ciurea: Este o plăcere, relaxare

Problemele de vedere pot fi corectate

Cercetătorii spun că descoperirile lor subliniază importanța acordării unei atenții deosebite sănătății vederii nu doar pentru vedere, ci și pentru starea generală de bine. Ei cred că studiile randomizate ulterioare ar trebui să examineze dacă îmbunătățirea vederii poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv și demență.

"Accesul echitabil la serviciile de îngrijire a vederii care previn, inversează sau măcar încetinesc progresia pierderii vederii este un obiectiv demn, indiferent de impactul potențial asupra demenței și poate fi deosebit de critic pentru cei care experimentează declin cognitiv," spune dr. Sheila West, de la Institutul Wilmer Eye de la Johns Hopkins Medicine, într-un comunicat al universității.

 Studiul este publicat în revista JAMA Ophthalmology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel