Combinația de medicamente care poate ucide femeile. Duce la formarea unor cheaguri de sânge

combinatia de medicamente - FOTO: Freepik@showtimeag
Combinația de medicamente care poate ucide femeile. Le expune unor riscuri grave care pot afecta inima, prin formarea unor cheaguri de sânge. Este cea mai folosită combinație de medicamente din întreaga lume.

Combinația de medicamente care îmbolnăvește femeile. Luarea analgezicelor obișnuite alături de contracepția hormonală crește riscul de formare de cheaguri de sânge, sugerează un studiu.

Despre ce medicamente este vorba

AINS sunt utilizate pe scară largă pentru a ameliora durerea, febra și pentru a reduce inflamația. Cercetătorii au constatat că diclofenacul a avut cea mai puternică asociere în comparație cu ibuprofenul și naproxenul.

Administrarea de analgezice comune în timp ce se ia pilula poate duce la o ușoară creștere a riscului de formare de cheaguri de sânge, sugerează o cercetare.

Experții au declarat că, deși riscul este scăzut, femeile ar trebui să fie informate cu privire la legătura dintre medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și contracepția hormonală.

AINS sunt utilizate pe scară largă pentru a ameliora durerea, febra și pentru a reduce inflamația. Principalele tipuri de AINS includ ibuprofenul, vândut sub nume de marcă precum Nurofen în Marea Britanie și Advil în SUA, naproxenul, diclofenacul, celecoxibul, acidul mefenamic, etoricoxibul și indometacinul.

Studiul danez, publicat în British Medical Journal (BMJ), a inclus date referitoare la peste două milioane de femei. Acesta a constatat că riscul a fost mai mare la femeile care foloseau ibuprofen, diclofenac și naproxen în timp ce luau pilule combinate care conțin progesteron și estrogen, potrivit Daily Mail.

Dar riscul a fost mai mic în cazul femeilor care foloseau pilule numai cu progesteron - deseori numite minipilule - implanturi și spirale.

Vezi și: Condiția ca un pacient să se trateze în străinătate. Celebrul formular E112. Vlădescu: Firul roșu. Pentru români nu era foarte convenabil, dar era mai bine decât deloc

Combinația de medicamente care duce la formarea unor cheguri de sânge

Cercetătorii au folosit dosarele medicale naționale pentru a urmări diagnosticele de tromboembolism venos (cheaguri de sânge) în rândul a două milioane de femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani care au trăit în Danemarca între 1996 și 2017, fără antecedente de cheaguri de sânge, cancer, histerectomie sau tratament de fertilitate. Contracepția hormonală a fost împărțită în risc ridicat, mediu și scăzut, în funcție de legăturile lor cu cheagurile din studiile anterioare.

Cercetătorii au declarat că contracepția hormonală cu risc ridicat a inclus pilulele combinate care conțin fie 50 mcg de estrogen, fie progestogen de generația a treia sau a patra, în timp ce riscul mediu a inclus toate celelalte contraceptive orale combinate. Riscul scăzut sau fără risc a inclus minipilula, implanturile și spiralele.

Studiul a constatat că AINS au fost utilizate de 529.704 femei care foloseau contracepție hormonală, cu ibuprofenul fiind cel mai frecvent utilizat AINS (60%), urmat de diclofenac (20%) și naproxen (6%).

Pe parcursul unei medii de 10 ani, au apărut 8.710 cheaguri venoase (2.715 embolii pulmonare și 5.995 tromboze venoase profunde), iar 228 (2,6 la sută) de femei au murit în termen de 30 de zile de la diagnosticare.

Vezi și: De ce îți e rușine să mergi la sală. Care este echipamentul ideal pentru sală

Antiinflamatoarele, riscuri

Aceștia au constatat că utilizarea AINS a fost asociată cu patru evenimente tromboembolice venoase suplimentare pe săptămână la 100.000 de femei care nu folosesc contracepție hormonală, 11 evenimente suplimentare la femeile care folosesc contracepție hormonală cu risc mediu și 23 de evenimente suplimentare la femeile care folosesc contracepție hormonală cu risc ridicat.

Legătura a fost cea mai puternică în cazul diclofenacului, în comparație cu ibuprofenul și naproxenul, potrivit studiului. Experții au avertizat însă că studiul nu dovedește existența unei legături, dar au spus că femeile ar trebui să fie informate cu privire la riscuri.

”Femeile care au nevoie atât de contracepție hormonală, cât și de utilizarea regulată a AINS ar trebui să fie sfătuite în consecință”, au notat cercetătorii.

La analiza rezultatelor s-a ținut cont de o serie de factori care ar putea influența rezultatele, cum ar fi vârsta, nivelul de educație, istoricul sarcinii, intervențiile chirurgicale anterioare, hipertensiunea arterială și diabetul.

Dr. Channa Jayasena, conferențiar clinic principal și consultant în endocrinologie reproductivă și andrologie, Imperial College London, a declarat că cheagurile de sânge pot pune în pericol viața femeilor.

”Cheagurile de sânge sunt periculoase, deoarece se pot depune în plămâni, provocând probleme respiratorii și cardiace. Medicamentele contraceptive și analgezicele, cum ar fi ibuprofenul, sunt esențiale pentru multe femei pentru a evita sarcina și pentru a face față durerilor menstruale. Analgezicele și pilula (ca toate medicamentele) pot provoca ocazional efecte secundare grave.

Dar nu cred că acest studiu ar trebui să le descurajeze pe femei să ia fie pilula, fie analgezicele, fie ambele, dacă este necesar. Cel mai important mesaj ar trebui să fie ca toate femeile să reducă riscul de formare a cheagurilor de sânge prin renunțarea la fumat și pierderea în greutate”, a spus dr. Channa Jayasena.

Între timp, Dr. Ian Musgrave, lector senior la facultatea de medicină de la Universitatea din Adelaide, a menționat că trebuie însă analizate toate datele.

Vezi și: Lumbago: cauze, simptome, tratament. Semnul durerii de spate. Cât de grav e și care e greșeala pe care o facem zilnic. E principala cauză de invaliditate

”Modul în care a fost raportat studiul poate da naștere la îngrijorări nejustificate. Concluzia ”Utilizarea AINS a fost asociată pozitiv cu dezvoltarea tromboembolismului venos la femeile de vârstă reproductivă” a fost adevărată doar pentru grupul cu risc ridicat, riscul grupului mediu a fost același cu cel al femeilor care nu au luat contracepție hormonală, iar pentru grupul cu risc scăzut riscul poate fi chiar mai mic.

Riscul de evenimente de coagulare la femeile din grupul cu risc hormonal ridicat care au folosit AINS a fost de aproximativ 1,5 ori mai mare decât cel al femeilor care au folosit AINS, dar nu au folosit contraceptive hormonale.

Punctul forte al studiului este acoperirea largă la nivel național, legată de baze de date medicale extinse, astfel încât utilizarea AINS să poată fi monitorizată în mod eficient, și evită prejudecata persoanelor care încearcă să-și amintească cât de mult au folosit un medicament. Cu toate acestea, doar 0,4 la sută din populație a avut un eveniment de coagulare, iar numărul mic afectează soliditatea rezultatului.

Cu toate acestea, acest studiu oferă o bună dovadă că femeile care iau contracepție hormonală și care prezintă un risc ridicat de evenimente de coagulare au un risc crescut atunci când iau AINS, iar prescrierea ar trebui să recunoască acest risc în cazul acestor femei. Ceea ce nu a fost clar din acest studiu este cât timp trebuie să iei AINS înainte ca riscul să fie crescut”, a menționat dr. Ian Musgrave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel