Istoricul de colesterol ridicat, risc triplu de demență după 60 de ani

Colesterolul ridicat ar putea tripla riscul ca o persoană în vârstă să dezvolte demență, mai ales Alzheimer, avertizează un nou studiu. Cercetătorii spun că istoricul de colesterol ridicat reprezintă un „risc major” pentru dezvoltarea bolii, mai mare decât cel dat de fumat, de sendentarism sau de obezitate.

Colesterolul este o substanță grasă care se găsește în sânge, care este normală, dar poate deveni periculos de mare la persoanele care mănâncă alimente nesănătoase și nu fac exerciții fizice.

Determină acumularea de plăci în creier

Nivelurile ridicate ale acestuia pot cauza probleme cu circulația sângelui, deoarece se acumulează pe pereții interiori ai arterelor, ceea ce înseamnă că sângele nu mai curge eficient, și de aceea crește tensiunea arterială.

Colesterolul practic declanșează dezvoltarea unor „plăci" toxice de proteine în sânge și, dacă se formează - sau călătoresc în - creier, se pot depune acolo și pot duce la Alzheimer.

Constatarea se adaugă la avertismentele anterioare lansate de cercetători despre pericolele date de colesterolul ridicat, care provine din alimente cu multă grăsime saturată, cum ar fi lactatele și carnea roșie.

Și oamenii de știință spun că cei cu vârsta peste 60 de ani ar trebui să mănânce mai puține din aceste alimente pentru a încerca să reducă riscul, precum și să facă exerciții mai des.

Cercetătorii de la Universitas Indonesia au analizat starea de sănătate a 106 de persoane peste 60 de ani din Jakarta pentru a determina ce afectează cel mai mult riscul de demență.

Ei au luat în considerare nivelul subiecților de educație, istoricul diabetului, al nivelului de colesterol, activitățile sociale, exercițiile fizice, fumatul, greutatea corporală și depresia.

Risc de 3,2 ori mai mare de demență

„Pe baza acestei cercetări, un istoric al colesterolului ridicat este cel mai influent factor pentru incidența demenței la populația vârstnică", au notat autorii, conduși de Dr. Junaiti Sahar.

Persoanele în vârstă cu un istoric de colesterol ridicat au un risc de demență de 3,2 ori mai mare în comparație cu colegii lor fără așa ceva.

Mai mult decât atât, colesterolul mare poate crește riscul de boală Alzheimer prin crearea mai multor plăci pe creier, unde 62% din placi apar în colesterolul scăzut și 86% la nivelul colesterolului ridicat.

În studiul lor, cercetătorii indonezieni au descoperit că 75% dintre participanți au avut un nivel ridicat de colesterol.

Printre cei care au avut un istoric al colesterolului ridicat - un grup din care făceau parte 24 de subiecți – riscul de a face demență era de de 50%.

Asta în timp ce subiecții care nu aveau un istoric de colesterol ridicat aveau 39% risc de a face demență.

Cercetătorii susțin că aceste rezultate nu au fost semnificative statistic, dar au ajuns la concluzia că un istoric al colesterolului ridicat a fost un „factor de risc major pentru demență".

Risc mai mare decât fumatul sau sedentarismul

Rezultatul lor ajustat a arătat că, atunci când au fost luate în considerare obiceiurile de fumat, greutatea, exercițiul, tensiunea arterială și educația, un istoric al colesterolului crescut a crescut riscul de demență cu un factor de 3,2.

În comparație, riscul de demență a fost crescut de 2,2 ori prin fumat și de 2,3 ori de lipsa exercițiilor fizice.

Echipa Dr Sahar a notat că: „Persoanele în vârstă și-ar putea îmbunătăți calitatea vieții prin reducerea consumului de alimente cu colesterol ridicat, efectuarea de screeninguri obișnuite de colesterol și efectuarea de exerciții fizice."

Cele cunoscute alimente care duc la creșterea colesterolului includ carnea procesată sau grasă, brânză, untul și produse de patiserie.

Studiul a fost publicat în jurnalul Enfermería Clínica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel