Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Colesterolul rău: redus până la 45 de ani, scade riscul bolilor cardiovasculare
05 dec 2019 / 14:49
Nivelul prea mare al colesterolului rău este unul din cei mai importanți factori care duc la probleme cardiace. Cu cât mai devreme este scăzut nivelul, cu atât mai mult scad riscurile pentru sănătate.
Colesterol

Pentru a preveni problemele cardiace mai târziu în viață, persoanele de până în 45 de ani cu un nivel mai ridicat de colesterol rău ar trebui să-și schimbe obiceiurile alimentare și de exerciții fizice, sau chiar să discute cu medicul despre medicamente precum statine, spune un nou studiu.

Studiul, publicat în jurnalul medical Lancet, este una dintre cele mai cuprinzătoare analize ale riscului pe termen lung al bolilor cardiovasculare legate de ceea ce este cunoscut sub numele de colesterol non-HDL.

Colesterolul non-HDL este valoarea colesterolului total minus HDL sau colesterolul „bun”. Colesterolul non-HDL include LDL, sau colesterolul „rău”, care se acumulează în pereții arterelor, restricționând sângele și oxigenul care ajunge la inimă și trigliceridele, grăsimea transportată în sânge din alimentele pe care le consumi.

Risc mai mic, prin scăderea colesterolului mai devreme

Studiul a analizat înregistrările a aproape 400.000 de oameni. Vârstele lor variau între 30 și 85 de ani și proveneau din 19 țări. Au fost urmăriți pentru o medie de 13,5 ani.

Analizând aceste date, grupul care a prezentat cel mai mare risc pentru probleme cardiace viitoare legate de colesterolul non-HDL au fost persoanele cu vârsta mai mică de 45 de ani.

Studiul a descoperit că femeile cu vârsta sub 45 de ani cu un nivel de colesterol non-HDL mai mic decât cel optim au avut o probabilitate de 16% de a avea un eveniment non-fatal de boală cardiacă sau accident vascular cerebral până la vârsta de 75 de ani. Asta este dacă femeile au avut la cel puțin doi factori de risc cardiovascular suplimentar, cum ar fi fost supraponderalitatea. Pentru femeile mai în vârstă cu aceiași factori de risc, riscul a fost de 12%.

Pentru bărbații sub 45 de ani cu aceiași factori de risc, riscul a fost de 29%, iar pentru bărbații de peste 60 de ani, aceasta a fost de 21%. 

„Riscul crescut la tineri s-ar putea datora expunerii mai lungi la lipide dăunătoare în sânge”, a declarat Barbara Thorand, autoarea studiului și cercetător la Centrul german de cercetare pentru sănătatea mediului din Germania.

Majoritatea calculatoarelor de colesterol și orientările actuale ale colesterolului se bazează pe un risc de 10 ani de a avea un atac de cord. Acest studiu sugerează că calculul ar putea subestima riscul, dar trebuie făcută mai multe cercetări.

Autorii studiului au calculat riscul în continuare și spun, în mod ipotetic, dacă persoanele sub 45 de ani și-au tăiat nivelul colesterolului fără HDL la jumătate, ar reduce semnificativ riscul de probleme cardiace, de la aproximativ 29% la 6% pentru bărbați și 16% până la 4% pentru femei - în ciuda altor factori de risc cardiovascular.

Aceasta înseamnă că reducerea riscului este mult mai mare dacă nivelul colesterolului scade la o vârstă mai mică.

De ce să reduci nivelul de colesterol 

Pentru a reduce nivelul de colesterol, liniile directoare AHA sugerează pacienții să înceapă mai întâi cu modificări ale stilului de viață.

„Evitați să luați în greutate, încercați să evitați să fiți sedentari”, a spus Blumenthal. „Faceți exerciții fizice timp de 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, cel puțin. Nu fumați, nu mai folosiți produse din tutun. Mențineți consumul caloriilor într-o cantitate sănătoasă”. Actualele orientări dietetice din SUA spun că ar fi de 1.600 la 2.400 de calorii pe zi pentru femeile adulte și de la 2.000 la 3.000 de calorii pe zi pentru bărbații adulți.

Dacă nivelurile de colesterol ale unui pacient rămân în continuare ridicate, începând cu administrarea de statine mai devreme poate reduce atacurile de cord sau loviturile.

"În orientările American Heart Association vorbim mult despre o reducere a riscurilor și încercăm să prevenim problemele oferind pacienților o informație cât mai bună posibil", a spus Blumenthal.

Bolile de inimă sunt ucigașul nr. 1 din lume și numărul persoanelor care mor din cauza problemelor cardiace a crescut.

 

Studiul, aici.


Ştiri Recomandate

Spitalul de Urgență Floreasca. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Imunitate la cancer: descoperirea unor celule imune arată că e posibil
SUA, a doua persoană infectată cu coronavirusul din China
OMS, recomandări pentru evitarea contaminării cu virusuri
Asociația Elevilor din București și Ilfov solicită fonduri pentru produse de igienă
Epidemia din China, impact economic asupra turismului
România va avea Institut Național de Genomică
Fibrom uterin: un nou medicament așteaptă aprobarea FDA
Cum influențează violența și sărăcia sănătatea minții copilului
Gripă, opt cazuri de îmbolnăviri diagnosticate la Urgențele din Buzău
Consumul de iaurt ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer la sân
Coronavirus, China închide porțiuni din Marele Zid ca să prevină răspândirea virusului
Autismul virtual, între amenințare și provocare
Acupunctura, rolul ei în prevenirea unor boli. Dovezi științifice
Medic pediatru sirian, premiat de Consiliul Europei
Zece personalităţi din domeniul medical vor primi titlul de cetăţean de onoare al Capitalei
Coronavirus, noi cazuri de îmbolnăviri în trei țări asiatice
China: Peste 30 milioane de locuitori blocaţi de măsurile antiepidemice
Legătura surprinzătoare dintre gluten și depresie
Vitamine și suplimente: semne că aveți deficit de vitamina B12
Doi oameni în stare gravă, la spital, în urma unui accident rutier în Mureș
Sănătatea britanicilor nevoiași, mai proastă decât acum un secol
Coronavirusul din China: 25 de morți, 830 de bolnavi
Cum să-ți păstrezi echilibrul mental. Opt metode la îndemâna oricui
Vitamina D, la copii cu risc de diabet: efecte neașteptate
Farmacistă: cererea de vaccin este foarte mare; am terminat stocurile din decembrie
OMS: noul coronavirus nu reprezintă o urgență de sănătate globală
Comentarii