Trei factori de risc majori duc la...
Pe măsură ce îmbătrânim, colesterolul din organism își schimbă dinamica, aducând cu sine nu doar provocări pentru sănătatea inimii, ci și pentru funcționarea generală a corpului. Nivelurile de colesterol pot fluctua, influențate de modificările metabolice și hormonale specifice vârstei înaintate. Aceste schimbări pot avea un impact semnificativ asupra sănătății cerebrale și a riscului de boli cronice.
Colesterolul este adesea considerat unul dintre "elementele nefaste" în industria sănătății din cauza legăturii sale cu bolile de inimă. Însă colesterolul nu este în sine rău. Corpul are nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru a menține structura celulelor și pentru a produce hormoni, vitamina D și săruri biliare.
Ficatul produce tot colesterolul de care organismul are nevoie, dar putem obține mai mult colesterol din alimente de origine animală, cum ar fi carne, ouă și brânză. Colesterolul poate deveni dăunător atunci când se înregistrează într-o cantitate prea mare în sânge. Acesta poate astupa arterele și restricționa fluxul sanguin.
Colesterolul este transportat în sânge prin lipoproteine, cum ar fi lipoproteina de densitate mică (LDL) și lipoproteina de densitate foarte mică (VLDL). LDL transportă colesterolul de la ficat pentru utilizarea celulară, în timp ce VLDL transportă trigliceride și colesterol pentru energie. Lipoproteina de densitate mare (HDL), cunoscută sub numele de "colesterol bun", transportă eficient colesterolul înapoi la ficat pentru descompunere și eliminare.
Chiar dacă faci tot posibilul să faci exerciții și să ai o dietă sănătoasă, este posibil să observi că nivelurile tale de colesterol cresc odată cu înaintarea în vârstă. Conform unui articol din 2014 publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health, corpul tinde să absoarbă mai puțin LDL în celule și să convertească mai puțin colesterol în acizi biliari, ceea ce duce la o creștere a nivelurilor circulante de LDL și de colesterol în general. Pentru femei, acest efect este mai pronunțat odată cu menopauza.
Vezi și: VSH mare: cauzele care duc la creșterea lui. Analiza pe care să o faci dacă ai un VSH mare
Colesterol - FOTO: Freepik@Saiful52
Chiar dacă femeile tinere și de vârstă mijlocie tind să aibă niveluri mai scăzute de colesterol în comparație cu bărbații de aceeași vârstă, această diferență se estompează odată ce ajung la menopauză. În mod particular, ele ar putea observa o scădere a colesterolului HDL și o creștere a colesterolului total. Estrogenul reglează producția de colesterol în organism, iar scăderea nivelurilor de estrogen ar putea determina organismul să producă mai mult colesterol.
Cercetătorii nu înțeleg pe deplin de ce colesterolul este metabolizat diferit odată cu înaintarea în vârstă, conform unui articol din 2022 publicat în Aging. Este posibil ca pierderea masei musculare și acumularea unei mici cantități de grăsime corporală să facă organismul mai rezistent la insulină, determinând ficatul să producă mai mult colesterol LDL. În plus, în procesul de îmbătrânire, colesterolul HDL ar putea deveni mai puțin eficient în îndeplinirea rolului său.
Înainte de a lua statine pentru a reduce colesterolul, medicul tău ar putea evalua riscul cardiac și ar putea sugera schimbări de stil de viață pentru a reduce natural nivelurile de colesterol. O dietă săracă în grăsimi saturate și bogată în fibre poate ajuta la scăderea colesterolului. Asociația Americană de Cardiologie recomandă consumul mai redus de carne și mai mare de pește, în special pești bogți în acizi grași omega-3. Exercițiile fizice sunt o altă modalitate de a reduce colesterolul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...