Colesterolul din sânge, redus cu o singură injecție. Efectul ar putea dura aproape un an

colesterolul din sange - FOTO: Freepick
Colesterolul din sânge ar putea fi redus cu o singură injecție.

Colesterolul este o lipidă insolubilă în apă, care se găsește în sânge și care intră în compoziția membranelor ce înconjoară ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. Dacă valoarea colesterolului din sânge este prea ridicată, organismul nu mai funcționează cum trebuie.

Injecție, la stadiul de studii

Potrivit unui studiu efectuat pe un grup de șoareci, o injecție unică ar putea fi capabilă să reducă permanent riscul bolilor de inimă prin oprirea reversibilă a unei gene din ficat. Descoperirile sugerează că abordarea utilizată, denumită editarea epigenomului, poate produce modificări pe termen lung în activitatea genelor fără riscurile potențiale asociate cu editarea permanentă a genelor.

”O alternativă este dezactivarea permanentă a genei PCSK9 din celulele hepatice prin modificarea secvenței sale ADN folosind editarea genelor. În luna mai a anului 2022, o companie denumită Verve Therapeutics a primit aprobarea în Noua Zeelandă pentru a testa această abordare pe persoanele cu o afecțiune genetică moștenită, care provoacă niveluri periculos de ridicate ale colesterolului.

Cu toate acestea, tehnica lui Verve, denumită editare de bază, poate conduce la modificări nedorite ale ADN-ului, care ar putea transforma celulele normale în celule canceroase.

Totuși, până în prezent nu există rapoarte cu privire la acest lucru în niciun studiu de editare genetică. Deși în cazul persoanelor cu afecțiuni moștenite grave, acest risc ar putea fi acceptabil, pentru o utilizare mai largă, editarea epigenomului ar putea fi opțiunea mai bună”, arată Daily Express.

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci IAURT. Ce conține, care sunt beneficiile și ce iaurt NU este DELOC bun

Care sunt rolurile colesterolului

Principalele patru roluri ale colesterolului sunt:

- rolul structural, acesta fiind o cărămidă ce intră în alcătuirea pereților tuturor celulelor din corpul uman;

- rolul digestiv, colesterolul fiind un ingredient principal din care se produce fierea, contribuind astfel la procesele digestive de la nivelul intestinelor;

- este indispensabil pentru producerea de vitamina D3;

- intră în alcătuirea unor hormoni cum sunt hormonii sexuali (estrogen și testosteron).

Ca roluri secundare ale colesterolului putem considera:

- întărirea sistemului imunitar;

- protejarea sistemului cardiovascular și muscular;

- creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea de țesuturi;

- rol asemănător substanțelor antioxidante.

În exces, colesterolul devine ușor nociv, putând duce la apariția unor boli cardiovasculare severe.

Vezi și: Criza alimentară și alerta medicală la care va duce. "Următoarea criză sanitară a început deja. Milioane de decese"

Ce este colesterolul

Colesterolul este o substanţă ceroasă care este transportată prin vasele de sânge sub două forme diferite de lipoproteină: lipoproteină cu densitate mică (LDL) şi lipoproteină cu densitate mare (HDL), notează Healthline.

Experţii se referă uneori la lipoproteina cu densitate mică (LDL) ca fiind colesterolul dăunător din organism. Acest lucru se întâmpla deoarece LDL produce depozite grase care se depozitează în vasele de sânge. Depozitele pot bloca fluxul normal al sângelui, provocând astfel atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Lipoproteina cu densitate mare (HDL) este tipul de colesterol considerat bun. Acesta ajuta, de fapt, la eliminarea colesterolului prin ficat. Un nivel ridicat de colesterol HDL poate reduce riscul de probleme cardiace şi accidente vasculare cerebrale.

Corpul uman are nevoie de un nivel echilibrat de colesterol pentru a-şi construi celulele, pentru a produce vitamine vitale şi alţi hormoni. Ficatul se ocupa cu producerea nivelului de colesterol necesar. Dar consumul de grăsimi saturate determina ficatul să furnizeze organismului un nivel de colesterol mai mare decât normal. De aceea, corpul uman are nevoie de alimente care scad colesterolul şi reechilibrează nivelurile de HDL şi LDL, potrivit Heart.org.

Vezi și: 15 mituri despre cancer și adevărul din spatele lor. "Medicina alternativă este cheia! Au tratament, dar îl țin ascuns!": Atenție mare, absurde și nocive

Care este nivelul optim al colesterolului?

În mod ideal, nivelul colesterolului HDL ar trebui să fie de 200 de miligrame pe decilitru (mg/dl) sau mai mic.

Directorul de cardiologie preventivă la Birgham and Women’s Hospital, dr. Jorge Plutzky afirma că “pentru a preveni bolile de inimă, nivelul LDL-ului ar trebui să fie de 100 mg/dl sau mai mic”. 

Dar având în vedere promovarea mâncărurilor procesate sau rapide, oamenii din ziua de astăzi se confrunta cu niveluri de colesterol “rău” cu risc scăzut (până la 129 mg/dl) sau cu risc crescut (de la 130 până la 159 mg/dl), potrivit Harvard Health Publishing.

Dacă te încadrezi în oricare dintre aceste categorii, ai ocazia să reechilibrezi nivelul de LDL din organism printr-un stil de viaţa sănătos bazat pe o dietă alimentară echilibrată.

Cu toate acestea, persoanele care se confruntă cu niveluri de LDL foarte mari trebuie să discute cu un medic specialist în crearea unui plan de tratament corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel