Colesterolul bun și boala ALZHEIMER, o legătură ce dă speranțe

colesterolul bun și boala alzheimer. FOTO Pexels @ Vlada Karpovich
Cercetătorii au descoperit o legătură între colesterolul ”bun” și boala Alzheimer, afecțiune care din păcate nu are tratament.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență a persoanelor adulte în vârstă și cea mai importantă din bolile degenerative a sistemului nervos. Persoanele ce suferă de această afecțiune pot deveni uituce, dar mai ales incapabile să îndeplinească sarcinile vieții cotidiene.

Din păcate, această afecțiune nu are tratament, iar cercetătorii încă încearcă să înțeleagă cum se dezvoltă boala, cum să o prevină, dar și cum să o amelioreze.

Un studiu recent publicat în Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association oferă noi informații, notează Medical News Today.

Cercetătorii au studiat legătura dintre HDL-urile mici sau colesterolul ”bun” din lichidul cefalorahidian și riscul de apariție a bolii Alzheimer. Rezultatele sugerează că nivelurile mai ridicate de HDL mici au fost asociate cu un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer.

Colesterolul bun și boala Alzheimer

Studiul în cauză a inclus 180 de participanți cu vârsta de peste 60 de ani. Cercetătorii au analizat funcțiile cognitive ale participanților printr-o varietate de teste cognitive. Aceștia au prelevat mostre de lichid cefalorahidian (LCR, lichidul care înconjoară creierul și măduva spinării) și de plasmă de la participanți și au izolat ADN-ul. Cercetătorii au testat gena APOE din ADN, un potențial factor de risc pentru boala Alzheimer. Rezultatele studiului ar putea duce la dezvoltarea de noi tratamente pentru boala Alzheimer.

”Descoperirea particulelor lipidice (LDL, HDL) în sânge a dus la mai multe progrese în descoperirea de medicamente pentru tratamentul și prevenirea bolilor cardiovasculare. Aici, pentru prima dată, măsurăm particulele HDL în lichidul cefalorahidian ca un surogat al HDL din creier și constatăm că nivelurile mai mari de HDL mici se corelează cu performanțe mai bune la măsurile cognitive.

Acum că avem acest biomarker, următorul pas este să ne dăm seama ce favorizează formarea acestor particule HDL mici în creier. Astfel de noi descoperiri ar putea duce apoi la o nouă listă de medicamente în lupta noastră împotriva bolii Alzheimer”, a declarat Hussein Yassine, autorului studiului, pentru sursa menționată.

Ce este colesterolul ”bun”

Colesterolul este o substanță de care organismul uman are nevoie. De exemplu, organismul folosește colesterolul pentru a produce anumiți hormoni, pentru a digera corect alimentele și pentru a produce celule noi. Organismul produce colesterol, dar oamenii îl pot obține și din surse alimentare.

După cum notează Asociația Americană a Inimii, colesterolul există în organism în două forme principale: lipoproteine cu densitate mică (LDL) și lipoproteine cu densitate mare (HDL). LDL se poate acumula în fluxul sanguin și poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, așa că este esențial ca numărul de LDL să nu fie prea mare.

Colesterolul HDL sau colesterolul ”bun” al organismului ajută la transportul colesterolului înapoi la ficat, astfel încât ficatul să îl poată descompune. Dar HDL-urile pot avea un impact asupra altor domenii ale sănătății în moduri pe care cercetătorii nu le înțeleg pe deplin. De exemplu, cercetătorii încă încearcă să înțeleagă modul în care nivelurile de HDL afectează creierul. Autorii studiului remarcă faptul că HDL din creier este ușor diferit de HDL din restul corpului.

Vezi și: Lecitina, esențială pentru celule. Care sunt beneficiile sale și unde o regăsim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel