Cofeina, efect de placebo. Care este rolul cafelei de dimineață

cofeina. FOTO: Freepik @ecopimstudio
Cafeaua este între cele mai consumate băuturi din lume. Cum ne ajută cafeaua de dimineață.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Cafeaua este cunoscută pentru cofeina pe care o conține, iar a bea cafeaua dimineața poate să fie un factor declanșator pentru a te trimite la toaletă, aceasta stimulând reflexul gastrocolic.

Pentru mulți, ceașca de cafea de dimineață este sursa de energie pentru o nouă zi, fiind considerată un ”ajutor” împotriva oboselii, a menținerii vigilenței sau chiar de a lucra mai eficient.

Cafea conține anumiți compuși care afectează creierul în diferite moduri.

Cofeina este cel mai cunoscut dintre acești compuși și se știe că activează căile dopaminei care stimulează memoria.

Cu toate acestea, deși se cunosc multe despre efectele neurochimice ale cafelei asupra creierului, se cunosc mai puține lucruri despre efectele sale psihologice.

De exemplu, unele cercetări arată că, în timp ce cafeaua poate afecta performanța cognitivă la băutorii ocazionali, aceasta are un efect mai mic asupra băutorilor obișnuiți, deoarece aceștia dezvoltă o toleranță, notează Medical News Today.

Aceleași cercetări sugerează că o mare parte din efectele revigorante ale cafelei și ale cofeinei pot fi explicate prin inversarea simptomelor de sevraj în urma unor perioade scurte de abstinență.

Recent, cercetătorii au comparat datele RMN-urilor funcționale ale băutorilor obișnuiți de cafea înainte și după ce au consumat cafea sau cofeină.

Aceștia au constatat că atât cafeaua, cât și cofeina au provocat modificări în activitatea cerebrală, scăzând ”conectivitatea rețelei de mod implicit”, fapt ce sugerează, spun cercetătorii, că trecerea de la starea de odihnă la cea cu sarcini de lucru a fost realizată cu ajutorul fie al cofeinei, fie al cafelei.

Cu toate acestea, cercetătorii au constatat, de asemenea, că alte moduri de activitate sunt exclusiv sporite în cazul băutorilor de cafea.

Acest lucru se poate datora experienței senzoriale a consumului de cafea a altor compuși prezenți în cafea.

”Autorii au concluzionat că o parte din efectele comune atribuite cafelei ar putea fi legate de alte mecanisme decât cofeina în sine.

Printre aceste alte mecanisme, ei menționează întreaga experiență de a bea cafea - care ar putea implica un anumit efect placebo, așteptări și chiar retragerea, care nu au fost investigate în studiu”, a declarat dr. Antonio Teixeira, profesor de psihiatrie și director al Programului de Neuropsihiatrie la UTHealth Houston, neimplicat în studiu.

Vezi și: Ce se întâmplă în organism când mănânci brânză. Cât de des ar trebui să o consumi

Consumul de cafea și consumul de cofeină, efecte

În cadrul studiului au fost recrutate 47 de persoane (31 de femei), cu vârsta medie de 30 de ani și care consumau cel puțin o cafea pe zi.

Tuturor participanților li s-a cerut să se abțină de la a consuma băuturi cu conținut de cofeină timp de cel puțin trei ore înainte de a participa la studiu.

Odată ajunși în laborator, participanții au fost supuși la două scanări RMN funcționale: una înainte și una la 30 de minute după ce au luat cofeină sau au băut o ceașcă de cafea.

În timpul scanărilor RMN funcționale, participanții au fost rugați să se relaxeze și să își lase mintea liberă.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că atât cafeaua, cât și cofeina au redus conectivitatea funcțională, în rețeaua modului implicit, care este asociată cu ”procesele autoreferențiale atunci când participanții se află în repaus”, după cum notează autorii studiului.

Vezi și: Vertijul: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Vasian: A devenit gold standard pentru testarea vestibulară

Consumul de cafea, experiență senzorială

Cercetătorii au scris că efectele diferite ale administrării de cofeină și ale consumului de cafea pot proveni din experiența senzorială a consumului de cafea.

”Efectul placebo ar putea funcționa în acest caz datorită faptului că, din punct de vedere cultural, a bea o ceașcă de cafea înainte de a-ți începe ziua este norma socială. În esență, mulți își asociază cafeaua de dimineață cu trezirea și pregătirea pentru ziua care urmează.

După ce se trezesc, mulți oameni își beau în mod obișnuit ceașca de cafea de dimineață înainte de a-și începe ziua, ceea ce se asociază în mod natural cu faptul de a fi productiv.

Pregătirea zilei cu o cafea de dimineață este o experiență colectivă și o normă socială, de unde a apărut expresia inventată nu vorbi cu mine până nu-mi beau cafeaua de dimineață”, a declarat dieteticianul Armango Couture, neimplicat în studiu.

Iar acest lucru confirmă, încă o dată, faptul că ritualul de a bea o cafea, singur, în familie sau la ieșirile cu prietenii este cel care ne oferă beneficii în privința stării de bine.

Vezi și: Exercițiul fizic simplu care poate întârzia boala Alzheimer. Cercetător: Poate inversa alterările neuropatologice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel