O boală tăcută și devastatoare,...
Informație bombă în Scandalul impostrilor din Sănătate. După ce astăzi, Marin Bodale, vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România, a anunțat sus și tare că 8 fizicieni medicali ar munci în spitalele (private și de stat) din România fără să aibă drept de liberă practică dat de respectivul „Colegiul”, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare - CNCAN - care îi certifică pe respectivii fizicieni medicali face publice informații incredibile!
Ca urmare a acuzațiilor aduse în spațiul public de către Marin Bodale, vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare - CNCAN - vine cu precizări.
„Articolul 7 din Normele privind expertul în fizică medicală, aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătății nr.1272/17.10.2006 și al Președintelui CNCAN nr. 266/09.10.2006, prevede că educația și pregătirea profesională a fizicianului medical include trei nivele: fizician medical debutant, fizician medical și expert în fizică medicală. Normele stipulează că fizicianul medical trebuie să aibă cel puțin licență în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie, fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică)”, arată CNCAN într-un comunicat postat pe site-ul instituției.
Mai mult, reprezentanții CNCAN elucidează și misterul etapelor pe care trebuie să le parcurgă un român ca să poată f certificat pentru acest job.
„În normele mai sus menționate este specificat parcursul pe care trebuie să-l urmeze un absolvent de facultate, pentru a deveni expert în fizica medicală (cerințe privind studiile, pregătirea profesională, pregătirea clinică, etc.) CNCAN a respectat prevederile cerințelor sus-menționate în procesul de recunoaștere a fizicienilor medicali și a experților în fizică medicală și a colaborat cu reprezentanții Ministerului Sănătății în acest proces (de exemplu Comisiile pentru recunoașterea experților în fizică medicală au în componență reprezentanți ai CNCAN și ai Ministerului Sănătății). CNCAN nu are atribuții în ceea ce privește recunoașterea diplomelor”, se arată în comunicat.
„În schimb, potrivit atribuțiilor conferite prin legea nr.111 din 1996, cu modificările și completările ulterioare, CNCAN are atribuții privind verificarea asigurării protecției radiologice. În cazul eliberării permiselor de exercitare pentru medici și asistenți medicali care lucrează cu instalații radiologice, CNCAN ia în considerare certificatele de liberă practică emise de Colegiul Medicilor, Colegiul Asistenților medicali, potrivit prevederilor legale. În cazul fizicienilor medicali, nu există o instituție similară, Colegiul Fizicienilor Medicali din România având statut de ONG. Având în vedere puternicul impact media și social, propagarea în mediul public de informații false sau trunchiate privind domeniul nuclear, aceasta este aspru pedepsită de legislația în vigoare și trebuie descurajată”, arată documentul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...