CNAS, decizie în premieră. Stimulent pentru pacienți și medici, de la 1 iulie. Petru Crăciun: E introdus pentru prima dată. Mă întreb unde eram dacă luam acest stimulent în urmă cu 10 ani

CNAS - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Ce decizie a luat CNAS, în premieră pentru România.

"Să spunem că ridicarea plafonului de la medicul de familie, de la farmacie a fost o măsură apreciată de public. Au dispărut cozile în primele zile", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Ideea de plafon, oriunde s-ar aplica, înseamnă în fond o discriminare. Cei care apucă să acceseze serviciul respectiv înainte să se epuizeze plafonul sunt favorizați de cei care sunt loviți cu 1 săptămână sau 2 mai târziu de aceeași nevoie și nu mai pot s-o satisfacă din cauza plafonului", a spus Petru Crăciun.

Întrebat dacă a crescut mult consumul după ce s-a ridicat acest plafon, Petru Crăciun a spus că: "a existat o creștere semnificativă, dar nu pot să spun că a explodat. Dacă îmi amintesc bine, la vremea respectivă era în jur de 20%", asta în condițiile în care România se află la jumătate sau poate la o zecime din consumul normal în Europa.

"România este la jumătate față de consumul normal în Europa de Est. Întrebarea care se poate pune simplist este dacă ne tratăm doar pe jumătate sau suntem de două ori mai sănătoși decât vecinii noștri? Iar răspunsul nu este foarte confortabil", a mai spus Petru Crăciun.

CNAS, decizie în premieră

 

"E problema lipsei de acces din mediul rural, jumătate din populație are acces dificil la medic", a mai spus Val Vâlcu.

"Da, dar în ceea ce privește asistența primară aș zice că ăsta este un punct care poate fi atins repede și fără eforturi spectaculoase. Medicul de familie și farmacistul de comunitate sunt în număr suficient și sunt aproape de pacient și pot cu doar câteva măsuri bine țintite.

Și aș nota aici și o premieră din câte știu eu, anul acesta CNAS este pentru prima dată când introduce un stimulent pentru medicii de familie. Mic... rezultatele nu cred că o să fie spectaculoase, dar faptul că a luat în considerare un stimulent este o premieră.

Mă întreb unde am fi putut fi dacă lua acest stimulent în urmă cu 20 de ani sau măcar 10 ani", a declarat Petru Crăciun, director studii și strategie în Colegiul Farmaciștilor din România, expert în politica medicamentului și politica sanitară, în exclusivitate pentru DC Medical.

Astfel, medicii de familie care aleg să profeseze în mediul rural ar urma să primească stimulente financiare, potrivit unei noutăți cuprinse în proiectul contractului cadru al CNAS pe anul 2023. Noul contract, ce urmează să fie aprobat de Guvern, va intra în vigoare la data de 1 iulie.

Mai mult, din același proiect ar face parte și stimulente pentru bolnavii cronici, care ar urma să beneficieze de consultaţii la distanță pentru monitorizarea stării lor de sănătate, dar și pentru pacienții care au suferit un atac vascular cerebral, care ar urma să beneficieze de îngrijiri medicale la domiciliu.

Principalele noutăți din contractul cadru pe anul 2023 al CNAS cuprinde:

- Întărirea rolului medicului de familie în sistemul de sănătate, mai ales în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista acestuia;

- Impulsionarea intrării în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate a unui număr mai mare de medici de familie, prin modificarea numărului optim de persoane înscrise pe listele acestora, în scopul facilitării accesului populaţiei la serviciile de asistenţă medicală primară;

- Creşterea accesului persoanelor defavorizate din mediul rural la servicii de asistenţă medicală primară prin extinderea stimulării financiare a medicilor de familie care aleg să practice în acest mediu;

- Lărgirea accesului persoanelor la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor;

- Posibilitatea acordării la distanţă a unor consultaţii pentru monitorizarea bolilor cronice;

- Completarea pachetului de îngrijiri medicale la domiciliu pentru pacienții care au suferit un atac vascular cerebral;Introducerea dispozitivelor compresive în lista dispozitivelor decontate din bugetul CNAS;

- Reglementarea schemei de adopție a produselor biosimilare la 50% din pacienții aflaţi în terapie cu medicamente biologice, pentru creșterea accesului la tratamente decontate din bugetul CNAS (De exemplu, această reglementare ar permite tratarea a încă 5 pacienți faţă de cei aflați în prezent în terapia celulara oncologică CAR-T).

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel