Ochii căprui, cea mai comună culoare...
"Ciuperci...
Știți vorba aceea care spune “crești ca o ciupercă după ploaie”? E similară cu modelul de creștere al lui Făt-Frumos, la fiecare 24 ore ciupercile chiar își dublează volumul.
Indiferent de varietate și de felul în care le gătim, ciupercile aduc un plus de gust în orice preparat. Iar asta se datorează acidului glutamic, o formă naturală de monoglutamat de sodiu responsabilă pentru senzația de wow- curcubeu în cerul gurii.
Plus-uri:
-produs eminamente dietetic, cu peste 90% apă, multe fibre și puține calorii (10cal/100g)
-bogate în minerale, mai ales potasiu (efect diuretic) și seleniu
-ciupercile au concentrația maximă de vitamine B din regnul vegetal- 100g acoperă 30-40% din doza zilnică de vit. B3 și B5
Minus-uri:
-deși se spune că sunt bogate în proteine, mai mult gustul ne duce cu gândul la carne- conțin 3-4% proteine, față de 20-24% în carne
-pot da indigestie
Porția corectă: cât și cum vă plac (inclusiv crude), cu condiția să fiți atenți la cantitatea de grăsime adăugată - ciupercile absorb uleiul precum un burete.
P. S. Ciupercile nu se spală, e suficient să le curățați de coaja subțire care le acoperă.", este mesajul medicului nutriționist Mihaela Bilic despre ciuperci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ochii căprui, cea mai comună culoare...
Prostata este o glandă mică, de...
Tromboza reprezintă formarea unui...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Genele lungi și voluminoase au...
Acest ceai scade tensiunea arterială...
Tăieturile de hârtie: cu toții le-am...