Citostatice aruncate la gunoi, criteriile de decontare trebuie schimbate

Pacient
Mai mulți oncologi din Grupul de lucru pentru combaterea cancerului spun că se face risipă de citostatice pentru că tratamentul este decontat după criterii proaste.

Criteriile de decontare pentru citostatice ar trebui schimbate, susțin medicii oncologi care au participat la ultima întâlnire a Grupului de lucru pentru combaterea cancerului.

Conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu – președintele Consiliului Director al Societății Naționale de Oncologie, dr. Daniela Zob - secretar al Institutului Oncologic București și dr. Lidia Kajanto - manager au explicat că, în prezent, decontarea pentru citostatice se realizează prin flacoane acordate unui singur pacient.

Dar în timpul unei cure de cotostatice, pacientul poate folosi jumătate de flacon, ceea ce face ca acea parte din conținutul acestuia, cea care rămâne nefolosită, să fie pur și simplu aruncată, neputând fi folosită de către alt pacient.

Citostatice, decont pe cantitate

Medicii au solicitat ca decontarea să se realizeze în funcție de cantitatea folosită pentru un pacient (mililitri sau miligrame). În acest fel, s-ar cheltui mai puțini bani din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar medicația ar putea fi folosită rapid de către alți pacienți.

Specialiștii au convenit ca Societatea Națională de Oncologie să trimită o adresă Ministerului Sănătății și CNAS prin care să solicite schimbarea criteriilor și să propună un protocol al întregii proceduri.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, care a fost prezentă la întâlnire, a agreat în principiu solicitarea medicilor, a anunțat deputatul dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera deputaților, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel