Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cititul influențează viața într-un mod pozitiv. Cercetătorii au vrut să afle dacă este doar o chestiune de plăcere sau există beneficii dincolo de bucurie? Răspunsul științific este un „da” răsunător, arată Healthline.
Citirea cărților aduce beneficii atât sănătății tale fizice, cât și mintale, iar aceste beneficii pot dura toată viața. Ele încep în copilărie și continuă până la bătrânețe. Iată o scurtă explicație a modului în care lectura cărților vă poate schimba creierul - și corpul - în bine. Cititul îți întărește creierul
Cercetările cele mai recente indică faptul că cititul are un efect major asupra creierului.
Folosind scanări RMN, cercetătorii au confirmat că citirea implică o rețea complexă de circuite și semnale în creier. Pe măsură ce capacitatea de citire se maturizează, aceste rețele devin, de asemenea, mai puternice și mai sofisticate.
Într-un studiu realizat în 2013, cercetătorii au folosit scanări RMN funcționale pentru a măsura efectul citirii unui roman asupra creierului.
Participanții la studiu au citit romanul "Pompei" pe o perioadă de 9 zile. Pe măsură ce tensiunea s-a acumulat în poveste, tot mai multe zone ale creierului s-au luminat.
Scanările creierului au arătat că pe tot parcursul perioadei de lectură și zile după aceea, conectivitatea creierului a crescut, în special în cortexul somatosenzorial, partea creierului care răspunde la senzații fizice precum mișcarea și durerea.
Și vorbind despre simțirea durerii, cercetările au arătat că oamenii care citesc ficțiune literară - povești care explorează viața interioară a personajelor – au o capacitate sporită de a înțelege sentimentele și credințele altora.
Cercetătorii numesc această abilitate "teoria minții", un set de abilități esențiale pentru construirea, navigarea și menținerea relațiilor sociale.
În timp ce o singură sesiune de ficțiune literară nu este de natură să stârnească acest sentiment, cercetările arată că cititorii de ficțiune, pe termen lung tind să aibă o teorie a minții mai bine dezvoltată.
Un sondaj din 2019 realizat de Cengage a arătat că 69 la sută dintre angajatori caută să angajeze persoane cu abilități "soft", cum ar fi capacitatea de a comunica eficient. Citirea cărților este cea mai bună modalitate de a-ți crește expunerea la cuvinte noi, învățate în context.
Vezi și: Mătasea de porumb, CINCI beneficii pentru organism. Cum să o consumi
Institutul Național Antiîmbătrânire recomandă citirea cărților și revistelor ca o modalitate de a-ți menține mintea antrenată pe măsură ce îmbătrânești.
Deși cercetările nu au dovedit în mod concludent că citirea cărților previne boli precum Alzheimer, studiile arată că seniorii care citesc și rezolvă probleme de matematică în fiecare zi își mențin și își îmbunătățesc funcționarea cognitivă.
Și cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine. Un studiu din 2013 realizat de Rush University Medical Center a constatat că persoanele care s-au implicat în activități de stimulare mentală toată viața au fost mai puțin susceptibile de a dezvolta demență.
În 2009, un grup de cercetători a măsurat efectele yoga, umorului, și lecturii asupra nivelului de stres al studenților. Studiul a constatat că 30 de minute de lectură a redus tensiunea arterială, ritmul cardiac și sentimentele de suferință psihologică la fel de eficient ca yoga și umorul.
Autorii au concluzionat: "Deoarece constrângerile de timp sunt unul dintre motivele cel mai frecvent citate pentru nivelurile ridicate de stres raportate de studenți, 30 de minute din una dintre aceste tehnici pot fi ușor încorporate în programul lor, fără a devia o cantitate mare de timp de la studiile lor".
Vezi și: Mituri și adevăruri despre carne. Medic: Este de 30 de ori mai mare
Medicii de la Clinica Mayo sugerează citirea poate face parte a unei rutine regulate de somn.
Pentru cele mai bune rezultate, poate doriți să alegeți o carte tipărită în loc să citiți pe un ecran, deoarece lumina emisă de dispozitiv vă poate menține treaz și ar putea duce la alte rezultate nedorite în materie de sănătate.
De asemenea, medicii îți recomandă să citești în altă parte decât dormitorul tău dacă ai probleme cu adormirea.
Lectura ficțiunii vă poate permite să scăpați temporar de propria lume și să deveniți implicați în experiențele imaginate ale personajelor. Iar cărțile de auto-ajutorare a nonficțiunii vă pot învăța strategii care vă pot ajuta să gestionați simptomele.
De aceea, Serviciul Național de Sănătate al Regatului Unit a început Reading Well, un program Books on Prescription, în care experții medicali prescriu cărți de auto-ajutorare special pentru anumite afecțiuni.
Un studiu de sănătate și pensionare a realizat un studio pe 3.635 de participanți adulți pentru o perioadă de 12 ani, constatând că cei care au citit cărți au supraviețuit cu aproximativ 2 ani mai mult decât cei care fie nu au citit, fie au citit reviste și alte forme de mass-media.
Studiul a concluzionat, de asemenea, că persoanele care citesc mai mult de trei ore și jumătate în fiecare săptămână au fost cu 23 la sută susceptibile de a trăi mai mult decât cei care nu au citit deloc.
Ce ar trebui să citiți? Răspunsul scurt este: Orice vă este la îndemână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...