Cititul, jocurile și sportul ar preveni demența. Studiu

Carte  FOTO: Pixabay
O cercetare americană susține că activitatea fizică și cognitivă ar preveni apariția demenței.

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu amintește într-o postare pe blogul său că sunt pe glob peste 55 de milioane de oameni care suferă de demență și numărul lor continuă să crească.

Acesta citează un studiu al unor cercetători de la  Universitatea Rush din Chicago, SUA, care susține că ”activitățile cognitive și fizice pot face o diferență reală în dezvoltarea bolii Alzheimer – cea mai frecventă cauză a demenței”.

”În primul studiu, anchetatorii au cerut celor 1.903 persoane în vârstă fără demență din cadrul Rush Memory and Aging Project să raporteze cât de des participau la activități de stimulare cognitivă. Aceste persoane erau în proporție de 75% femei, 89% albe și de origine non-latină și aveau un venit mediu cuprins între 35.000 și 49.999 de dolari. Activitățile de stimulare cognitivă măsurate au fost cât de des au petrecut citind, vizitând o bibliotecă, citind ziare, citind reviste, citind cărți, scriind scrisori și jucând jocuri (cum ar fi dame sau alte jocuri de societate, cărți, puzzle-uri etc.). Pe parcursul a aproximativ șapte ani, cercetătorii au constatat că 457 de persoane au fost diagnosticate clinic cu boala Alzheimer. Este important de remarcat faptul că acele persoane cu un nivel ridicat de activitate cognitivă (primele 10%) au dezvoltat Alzheimer la o vârstă medie de 93,6 ani – cu cinci ani mai târziu decât persoanele cu un nivel scăzut de activitate cognitivă (ultimele 10%), care au dezvoltat boala la o vârstă medie de 88,6 ani.

Acest studiu a controlat educația, activitatea cognitivă, activitatea socială și singurătatea. (...) Autorii au concluzionat că un stil de viață activ din punct de vedere cognitiv la bătrânețe poate stimula rezerva cognitivă, întârziind apariția bolii Alzheimer clinice cu până la cinci ani”, subliniază medicul Vasi Rădulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel