Ciroza biliară, boala autoimună. Primele semne de boală apar după ani

ciroza biliara - FOTO: Freepick
Ciroza biliară este o boală autoimună, fiind o combinație între factorii de mediu și cei genetici.

Ciroza biliară este o boală hepatică autoimună pe termen lung, în care canalele biliare din ficat se deteriorează, ceea ce duce treptat la o acumulare de substanțe nocive în ficat, care pot provoca leziuni și, eventual, duce la cicatrici ireversibile ale țesutului.

Simptomele apar după zeci de ani

Institutul Clinic Fundeni notează că simptomele în cazul cirozei biliare apar foarte târziu. Pot trece chiar și 20 de ani până să se manifeste primele semne ale bolii.

”Ciroza biliară primară este o afecțiune care se dezvoltă lent, în timp, primele simptome de boală putând apărea abia după 10 ani. De aceea, de cele mai multe ori boala este descoperită întâmplător, cu ocazia efectuării unor analize medicale de rutină sau a investigării altor afecțiuni.

Chiar și după diagnosticare semnele pot sa apară abia după ani (între 5 și 20 de ani)”, arată Institutul Clinic Fundeni.

Vezi și: Toxoplasmoza, afecțiunea care provoacă epilepsie sau retard mental. Dorobăț: Pisica nu se îmbolnăvește, ci este numai gazdă

Cum se manifestă ciroza biliară

De obicei, primele simptome sunt reprezentate de senzația de oboseală și iritația pielii. Ciroza biliară este o formă rară de ciroză hepatică cauzată de boli sau defecte ale canalelor biliare.

Ulterior pot apărea alte semne și simptome, care includ:

- uscăciunea gurii
- ochi uscați
- durere în abdomenul superior drept
- icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)
- scăderea poftei de mâncare
- pierderi în greutate
- acumularea de lichid în abdomen (ascita), mai notează Instititul Clinic Fundeni.

Vezi și: Spălatul pe dinți, pas cu pas. Medic: Este precum body building-ul. Restul detaliilor sunt pentru AVANSAȚI, un fel de next level

Femeile, mai vulnerabile în fața bolii

Cercetătorii consideră că factorii genetici, atunci când sunt combinați cu factorii de mediu, declanșează ciroza biliară primară. Acești factori de mediu pot include infecțiile, fumatul și toxinele din mediu.

Potrivit cercetătorilor, mai multe categorii de persoane sunt mai vulnerabile în fața bolii, și anume:

- femei

- oamenii cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani

- persoanele ale căror membri de familie au avut boala

Vezi și: Un nou caz de variola maimuței în România

Tratamentul cirozei biliare primare

Ciroza biliară primară este o afecțiune progresivă, ceea ce înseamnă că afectarea ficatului se poate agrava constant în timp.

”Fără tratament, ficatul poate deveni atât de grav deteriorat încât nu mai funcționează corect. Acest lucru este cunoscut sub numele de insuficiență hepatică și poate fi fatală.

Insuficiența hepatică poate fi prevenită la majoritatea persoanelor tratate pentru ciroza biliară primară. Alte medicamente pot ajuta la ameliorarea mâncărimii asociate cu PBC. Ocazional, dacă ficatul este grav afectat, poate fi necesar un transplant de ficat”, notează NHS.

Bolile hepatice, afecțiuni tăcute

Bolile hepatice sunt indolore, adică nu dor și de aceea pacienții nu simt aproximativ niciun simptom, motiv pentru care se consideră sănătoși și prezentarea la doctor este tardivă.

În afară de aceasta, importantă este oboseala, astenia pe care o resimte un orice om care, muncește, este activ și de cele mai multe ori o pune pe seama acestui efort intelectual, fizic pe care îl desfășoară, neglijând un control medical periodic, care ar fi esențial în decelarea biologică, adică prin analize medicale, a unor modificări ale parametrilor hepatici”, a spus Gabriela Șmira, medic gastroenterolog.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel