Ciorba, benefică pentru sănătate. Ce avantaje are consumul acesteia, dar la ce trebuie să fii atent

ciorba - FOTO: Freepik
Ciorba este benefică pentru a menține funcționarea optimă a sistemului imunitar. Nu toate ciorbele sunt, însă, sănătoase.

Ciorba este perfectă dacă vrem să ne menținem funcționarea optimă a sistemului imunitar. Dacă aveți chef de mâncare sănătoasă sau pur și simplu tânjiți după o masă caldă, atunci ciorba poate fi exact ceea ce aveți nevoie. Să te bucuri de un castron de ciorbă poate fi o modalitate ușoară, rapidă și gustoasă de a adăuga mai mulți nutrienți în dieta ta.

Cu toate acestea, deși poate fi un fel de mâncare foarte versatil și aromat, nu toate supele sunt la fel de sănătoase pe cât ai crede. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a subliniat că în această perioadă ar trebui să profităm de legumele de sezon pentru a le încorpora în preparate care aduc beneficii sănătății. 

”Alimentele care apar toamna au puține calorii, dar gătite cu puține calorii. Doamnelor și domnilor, gătiți în casă! Ciorbele sunt bune, dovleacul are puține calorii, 27 de calorii la suta de grame”, a precizat dr. Anca Hâncu, la Antena 3. 

Ciorba, beneficii pentru sănătate

Ciorbele au o serie de beneficii pentru sănătate. Atunci când este preparată cu ingredientele potrivite, ciorba poate fi un fel de mâncare cu adevărat sănătos, cu multiple beneficii nutriționale. De exemplu, supele făcute cu bulion pe bază de oase, legume sau carne oferă vitamine, minerale și nutrienți, cum ar fi colagenul.

Ele oferă, de asemenea, aroma mare păstrând în același timp grăsimi adăugate și calorii la un nivel minim. În plus, consumul de ciorbă este o modalitate ușoară și gustoasă de a crește aportul de legume. Aportul ridicat de legume este asociat cu un risc redus de creștere în greutate, care este un factor de risc pentru bolile cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer 

În plus, legumele oferă numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor ridicat de vitamine, minerale, fibre și compuși ai plantelor. Mai mult decât atât, ciorbele pot fi făcute cu aproape orice ai la dispoziție în bucătăria ta.

Acestea fiind spuse, există anumite ingrediente de care trebuie să aveți grijă - cum ar fi agenți de îngroșare și condimente - care pot crește conținutul de calorii și sodiu al supei și o pot transforma într-o masă oarecum nesănătoasă, arată Healthline.

Ciorbele ajută la controlul greutății

În afară de a ajuta la creșterea aportului de legume, consumul ciorbelor este asociat cu alte beneficii potențiale pentru sănătate. Pentru început, vă poate ajuta să vă gestionați greutatea. Studiile arată că aportul zilnic de calorii tinde să fie mai mic pentru persoanele care mănâncă ciorbă.

De exemplu, un studiu observațional a arătat că persoanele care mâncau în mod regulat ciorbă aveau o greutate corporală și o circumferință a taliei mai mici decât persoanele care nu au făcut-o. De asemenea, studiul a constatat că aceste persoane au avut o calitate mai bună a dietei, caracterizată prin reducerea grăsimilor și creșterea aportului de proteine și fibre.

Studiile au arătat, de asemenea, că un consum regulat de ciorbă poate reduce foamea și poate crește senzația de sațietate. Acest lucru se poate datora, în parte, factorilor cognitivi în care oamenii cred că ciorbele oferă plenitudine. Unele supe pot fi, de asemenea, bogate în fibre.

Fibrele sunt cunoscute pentru a crește sentimentele de plenitudine prin întârzierea golirii gastrice - viteza cu care stomacul se golește după masă - și creșterea volumului stomacului prin absorbția apei. Întârzierea golirii gastrice și creșterea volumului gastric duc la creșterea stomacului pentru mai mult timp, ceea ce se traduce prin reducerea foamei.

În cele din urmă, consumul de ciorbă vă poate ajuta să rămâneți hidratat. Apa este esențială pentru sănătatea ta, iar aportul total de apă poate proveni din apă potabilă, apă în băuturi sau apă în alimente – cum este cazul ciorbei, fructelor și legumelor.

Nu toate ciorbele sunt potrivite pentru sănătate

Nu toate supele sunt sănătoase. La fel cum alegerea ingredientelor bogate în nutrienți va duce la o ciorbă sănătoasă, unele ingrediente folosite pentru a îmbunătăți textura sau gustul pot produce un fel de mâncare nesănătos pe care ați putea dori să îl mâncați mai puțin frecvent.

Agenți de îngroșare

Unele dintre cele mai populare ingrediente folosite pentru a îngroșa ciorbele includ laptele plin de grăsimi, smântâna grea, crema de nucă de cocos, amidonul de porumb, pâinea, brânza, gălbenușurile de ou și roux - un amestec de unt și făină.

În cantități mici, aceste ingrediente pot face parte dintr-un stil de viață sănătos, dar sunt cantitățile folosite în supele pe bază de cremă de care trebuie să fii precaut. Cele mai multe produse de îngroșare sunt alimente cu densitate mare de energie - alimente care oferă cantități mari de calorii pe gram.

Consumul de cantități mari de alimente cu densitate mare de energie poate însemna că consumați mai multe calorii decât are nevoie corpul dvs., ceea ce poate duce la creșterea în greutate. În plus, unele dintre aceste ingrediente tind să fie bogate în acizi grași saturați.

În timp ce unele cercetări sugerează că acizii grași saturați nu sunt un factor de risc pentru boli de inimă, însă alte dovezi le consideră un factor de risc atunci când consumate în cantități mari. Deși este bine să ai o supă cremoasă făcută cu aceste ingrediente din când în când, urmărește soiurile mai sănătoase, mai ales dacă mănânci frecvent ciorbă. 

Dacă doriți să vă îmbunătățiți textura supei fără agenți de îngroșare cu conținut ridicat de calorii, puteți adăuga iaurt sau leguminoase piure, cum ar fi fasolea, năutul sau lintea. În acest fel, îți vei îmbunătăți și mai mult profilul nutrițional al supei.

Conținutul de sare

Alte tipuri de supă la care ar trebui să fiți atenți sunt supele instant și conservate, care sunt adesea încărcate cu sare. Aportul ridicat de sare este asociat cu hipertensiunea arterială, un factor de risc pentru bolile cardiace și renale și accidentul vascular cerebral.

În timp ce adăugarea de sare este cea mai obișnuită modalitate de a îmbunătăți gustul unui fel de mâncare, vă puteți baza, de asemenea, pe condimente, cum ar fi oregano, usturoi, busuioc sau pulberi de ceapă pentru a vă îmbunătăți supa, păstrând-o în același timp pe partea mai sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel