Ciocolata, dulcele care poate fi toxic. Care este doza care te poate ucide. Care sunt efectele adverse ale consumului de ciocolată

ciocolata - FOTO: Freepik@drobotdean
Ciocolata este un dulce consumat de toată lumea. Dar aceasta poate fi toxică. Află care sunt efectele adverse ale consumului de ciocolată.

Ciocolata este un desert adorat de toată lumea. O bucată de ciocolată îți îmbunătățește starea de spirit, dar sigur nu știai că aceasta are și efecte adverse. 

Ciocolata conține o substanțp chimică, teobromina, poate fi toxică pentru câini și poate provoca vărsături, bătăi rapide ale inimii sau agitație. În cazuri mai grave, otrăvirea poate duce la insuficiență cardiacă. Cu toate acestea, corpurile noastre pot procesa teobromina, dar câinii sunt mai sensibili la această substanță. 

Care este doza de ciocolată toxică pentru oameni

Totuși, oamenii pot suferi de o doză toxică de ciocolată. Inițial, ai putea consuma suficientă ciocolată astfel încât teobromina să te determine să vomiți. Consumul unei cantități atât de mari de ciocolată ar putea să te ducă la spital pentru dureri de stomac înainte de o supradoză de teobromină.

Apoi, ai putea resimți simptome precum creșterea ritmului cardiac, transpirații excesive sau dureri de cap dacă ai o doză mare de teobromină în sistemul tău.

Ca și cafeina, teobromina este un stimulent, iar proprietățile sale diuretice ar putea să te trimită mai des la baie. Teobromina dilată, de asemenea, vasele de sânge și determină o scădere temporară a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, ar trebui să consumi sute de tablete de ciocolată pentru a avea suficientă teobromină în sistem pentru a fi fatal, potrivit Health Digest.

Vezi și: Ce cauzează mâncărimile în zona anală. Motivele surprinzătoare din spatele acestei senzații jenante

Care este doza fatală de ciocolată

Ciocolată - FOTO: Freepik

Nu este probabil să poți consuma atât de multă ciocolată încât să suferi de toxicitate cu teobromină. O doză toxică la oameni este de 1.000 de miligrame (sau 1 gram) de teobromină pentru fiecare kilogram de greutate corporală. Pentru o persoană care cântărește 68 de kg, aceasta înseamnă 68.000 de miligrame (68 de grame) de teobromină.

28 de grame de ciocolată neagră cu 70 până la 85% cacao conține 227 de miligrame de teobromină și 23 de grame de cafeină. Pentru a consuma suficientă ciocolată pentru a avea toxicitate cu teobromină, ar trebui să mănânci 8,5 kg de ciocolată.

Consumul chiar și a jumătate din aceasta te-ar putea face să te simți rău doar din cauza cafeinei. Este echivalent cu a bea 34 de cești de cafea într-o singură ședință.

Vezi și: Cum să îți menții mâinile și picioarele calde. Aplică trucul pinguinilor

Ce conține, de fapt, ciocolata cu lapte

Ciocolata cu lapte nu conține atât de multă teobromină sau cafeină ca ciocolata neagră. O tabletă standard de ciocolată cu lapte de 42 grame are 90 de miligrame de teobromină și aproximativ 9 miligrame de cafeină. Teobromina ar putea atinge niveluri toxice în sistemul tău dacă mănânci aproximativ 755 de tablete de ciocolată.

Efecte secundare ale consumului excesiv de ciocolată

Deși este  imposibil să consumi suficientă ciocolată într-o singură ședință pentru a te ucide, consumul excesiv de ciocolată poate duce adesea la unele probleme. Conținutul ridicat de zahăr și grăsimi al multor bomboane din ciocolată poate duce la creșterea în greutate și la carii dentare.

Unii oameni s-ar putea confrunta cu migrene declanșate de anumite substanțe din cacao. 

Vezi și: De ce urina este galbenă. Culoarea care îți arată că ai putea avea cancer sau alte boli grave

Conform Johns Hopkins Medicine, flavonolii din ciocolată pot ajuta organismul să lupte împotriva radicalilor liberi care cauzează leziuni celulare și inflamații.

Ciocolata poate reduce tensiunea arterială și îmbunătăți fluxul sanguin către creier. Sportivii se pot bucura de ciocolată pentru a ajuta la stimularea circulației și a rezistenței. Când alegi ciocolată, asigură-te să cauți cel puțin 70% cacao pentru a te bucura de beneficiile sănătății oferite de ciocolată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Ce să știi când reîncălzești mâncarea. Reguli simple care previn o toxiinfecție alimentară

Crossuri externe

pixel