Cine poate face AVC în orice moment, mai ales dacă e cald afară. Vlad Ciurea: Se produce o închidere a vaselor. Este foarte frecvent

AVC - Foto: Freepik @kanpvl07
Medicul Vlad Ciurea a explicat care sunt cele mai predispuse persoane la accident vascular cerebral (AVC), pe timp de căldură.

Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea a declarat că accidentele vasculare cerebrale sunt extrem de frecvente în perioada caldă, cu caniculă și temperaturi mari.

Declarația sa este confirmată și de un studiu care arată că încălzirea globală ne poate afecta în mod negativ sănătatea. Studiile arată că există un risc de 7% mai mare de AVC în nopțile calde, în special în rândul femeilor în vârstă.

Un accident vascular cerebral, sau atac cerebral, are loc atunci când fluxul sanguin către creier este oprit. Aceasta este o situație de urgență.

Creierul are nevoie de un aport constant de oxigen și substanțe nutritive pentru a funcționa bine. Dacă alimentarea cu sânge este oprită chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, acest lucru poate cauza probleme. Celulele creierului încep să moară după doar câteva minute fără sânge sau oxigen, potrivit Johns Hopkins Medicine.

Atunci când celulele creierului mor, funcțiile creierului se pierd. Este posibil să nu mai puteți face lucruri care sunt controlate de acea parte a creierului. De exemplu, un accident vascular cerebral vă poate afecta capacitatea de a:

- vă mișca

- vorbi

- mânca

- gândi sau aminti lucruri

- vă controla intestinul și vezica urinară

- controla emoțiile

- controla alte funcții vitale ale corpului

Un accident vascular cerebral se poate întâmpla oricui și oricând.

Vezi și: Când apare primul semn de endometrioză. Dr. Elvira Brătilă: Diagnosticăm endometrioza din ce în ce mai frecvent

"Apar mai ales la persoanele solicitate, mai ales la persoanele de răspundere, la persoanele care trebuie să ia decizii, care sunt sub stres.

Acestea se enervează și atunci se produce o închidere a vaselor, și prin căldura despre care am vorbit, și prin cantitatea minimă de lichide pe care o ingerează, nemaifiind vasele în condiții normale, plus această îngustare a vaselor, toate duc la fenomenul de ischemie. Deci mai puțin sânge și oxigen care să pătrundă în celulele nervoase.

Un accident vascular, fie că este tranzitoriu sau ischemic, fie că este total, este foarte frecvent în această perioadă", a declarat prof. dr Vlad Ciurea la rubrica Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

În studii, tipul cel mai frecvent de AVC înregistrat a fost AVC ischemic, care apare atunci când un vas de sânge este blocat, urmat de AVC hemoragice, care apare când un vas de sânge se rupe. Pe ultimul loc se află AVC tranzitorii, care mimează un AVC, dar nu duc la simptome permanente.

Întrebat de ce apare oboseala din cauza căldurii de afară, medicul Vlad Ciurea a explicat că, de fapt: "apare deshidratarea, pentru că am scos apa din noi și atunci tot organismul funcționează în apă. Nemaiavând apă, nu mai putem funcționa. Și atunci se mai întâmplă fenomenul de lene, de oboseală, de lentoare, îți vine să adormi pe stradă. Noi nu putem influența clima României, dar putem lupta împotriva caniculei, putem preveni evitând să ieșim la maximul de căldură care este pe bulevardele din București sau în zonele în care avem de lucru. Cel puțin până după ora 17:00-18:00 după amiază".

Vezi și: BPOC: cauze și simptome. Dr. Roxana Nemeș: 50% dintre pacienţii cu această afecţiune pot fi nediagnosticaţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel