Cinci tipuri de dureri de cap atipice: ar putea fi nevoie să te prezinți la urgențe

Dureri de cap, migrene
Durerile de cap sunt diferite, în funcție de cauza lor. Iată, însă, cinci tipuri de cefalee care sunt mai puțin cunoscute.

Durerile de cap vin în multe varietăți, iar unele sunt ușor de recunoscut. O migrenă provoacă în mod clasic dureri palpitante, care durează ore întregi - uneori chiar zile - pe o parte a capului. O durere de cap cauzată de tensiune se simte de obicei ca o bandă care strânge capul. Și o durere de cap sinusală apare ca o presiune pe o parte a feței, în spatele nasului sau deasupra unui ochi atunci când aveți o infecție sinusală.

Cu toate acestea, unele dureri de cap nu sunt la fel de cunoscute.

Când apare durerea de cap mai puțin familiară, simptomele sau tiparele pot fi nedumeritoare sau chiar înspăimântătoare.

De exemplu, o durere de cap „cu tunete” (numită și „cea mai gravă durere de cap”) provoacă dureri bruște, intense, debilitante, care pot dura o oră sau o săptămână.

Cinci tipuri de dureri de cap neobișnuite

Dureri de cap orgasmice. Unii oameni se confruntă cu apariția bruscă a unei dureri severe de cap asemănătoare cu cea a unei dureri de cap cu tunete chiar înainte sau în momentul orgasmului sexual. Deși, de obicei, nu se găsește nicio problemă de bază, ar trebui să solicite un apel la medicul dumneavoastră pentru a fi sigur.

Cefalee de gheață. Imaginea vie a acestei cefalee identifică caracteristica sa principală: durere de cap percepută ca niște înțepături bruște, scurte și severe. Durerile de cap ca niște picături de gheață terc foarte repede, înainte să te gândești să iei un medicament. Acest tip de cefalee afectează, în general, persoanele care suferă deja de migrene sau cefalee de tip cluster.

Cefalee persistentă, zilnică, nouă. Medicii numesc această durere de cap „nouă”, deoarece se dezvoltă la o persoană care nu a avut probleme cu durerile de cap înainte. Debutul este suficient de brusc încât îți vei aminti deseori exact când a început. Este „zilnic” și „persistent” deoarece persistă la nesfârșit și poate imita fie o migrenă, fie o durere de cap cauzată de tensiune, notează health.harvard.edu.

Hemicrania paroxistică. La fel ca durerile de cap cluster, hemicraniile paroxistice durează o vreme. Dar perioadele sunt mai scurte (10 până la 30 de minute) și mai frecvente (de cinci până la 15 ori pe zi). Afecțiunea este considerată diferită de cefaleea cluster, deoarece fiecare tip de cefalee răspunde diferit la diferite medicamente.

Dureri de cap de weekend. Acestea sunt adesea cauzate de retragerea cofeinei, care duce la dilatarea vaselor de sânge. Acest tip de durere de cap începe adesea la 12 până la 24 de ore după ultima înghițitură de cafea și este probabil să se dezvolte în weekend, când întârzie prima ceașcă a zilei sau săriți complet cafeaua. Puteți identifica cu ușurință acest tip de cefalee comparând consumul de cofeină din weekend cu consumul de săptămână.

Ce poți să faci în legătură cu durerile de cap

Luați notă de simptomele dvs. atunci când apare o durere de cap. Dacă este brusc și intens, ca o durere de cap cu tunete, ar putea însemna sângerări în interiorul capului. Solicitați asistență medicală de urgență.

Dacă o durere de cap este mai puțin severă, un medicament anti-durere fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen sau acetaminofen, poate fi suficient pentru a vă ușura durerea.

Dar dacă durerile de cap reapar sau trebuie să luați frecvent analgezice, discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să nu fiți familiarizați cu tiparul particular al durerii, dar medicul dumneavoastră vă poate trimite să vă adresați unui specialist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel