Cinci semne ale demenței. Schimbările pe care trebuie să le observi la persoanele de peste 50 de ani

cinci semne ale dementei - FOTO: Freepik@YuriArcusPeopleImages
Cinci semne ale demenței pot fi observate la persoanele de peste 50 de ani care încep să se confrunte cu declinul cognitiv. Sunt subtile, dar pot să ridice semne de întrebare.

Cinci semne ale demenței. La ce să fii atent în cazul persoanelor de peste 50 de ani. Există cinci schimbări la care trebuie să fii atent în cazul persoanelor de peste 50 de ani care ar putea fi semne timpurii ale demenței, au declarat experții, potrivit Mirror.

De obicei, se crede că demența este o problemă legată de memorie, în care se pun aceleași întrebări în mod constant sau lucrurile sunt pierdute. Cu toate acestea, cei care suferă de demență au și probleme legate de învățare, gândire, înțelegere și judecată.

Nu există niciun remediu pentru demență, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege simptomele. Experții spun că ar trebui să fim atenți la schimbările în cogniție, precum și la comportament, și să încercăm pe cât posibil să prevenim boala sau progresia acesteia pe măsură ce îmbătrânim.

Aceste schimbări afectează independența funcțională a individului și atunci este probabil să aibă demență. Dar atunci când schimbările cognitive și comportamentale nu afectează independența individului, ci relațiile și munca, acestea sunt denumite deficiență cognitivă ușoară (MCI) și deficiență comportamentală ușoară (MBI).

Aceste condiții pot să apară împreună, dar se întâmplă doar la o treime dintre cei care suferă de Alzheimer. Schimbările care apar în viața ulterioară, începând de la vârsta de 50 de ani și care arată o schimbare continuă în comportamentul obișnuit pot fi un semn util pentru introducerea tratamentelor înainte ca simptomele mai severe să apară. 

Vezi și: Alimentele pe care să nu le consumi sub nicio formă înainte de culcare. Pot provoca și disconfort stomacal. Ce te ajută să ai un somn liniștit

Apatie

O scădere a interesului sau motivației, fie că este vorba de prieteni sau familie, sau chiar de activitățile pe care le-au iubit odată. Persoana poate să-și piardă brusc curiozitatea pentru subiectele care îi plac sau să-și piardă urgenta de a-și îndeplini obligațiile. De asemenea, le pot lipsi emoțiile în comparație cu comportamentul lor obișnuit și pot părea că nu mai au grijă de nimic.

Instabilitate emoțională

Acesta este cazul în care cineva poate dezvolta tristețe sau instabilitate emoțională și poate deveni brusc îngrijorat de lucruri obișnuite, cum ar fi evenimentele sau vizitele. Lucrurile care ar fi normale devin o preocupare pentru cei care au instabilitate emoțională.

Lipsa controlului impulsurilor

Atunci când cineva nu poate controla impulsurile, poate deveni agresiv și este adesea argumentativ sau se enervează ușor. Încăpățânarea îi poate determina să vadă punctul de vedere al altora. 

Vezi și: Cum să reduci durerea în 4 minute. Trucul plăcut care te scapă de disconfort fără medicamente

Inadecvarea socială

O persoană care este inadecvată din punct de vedere social poate să-și piardă judecata cu privire la modul în care trebuie să se comporte. Nu îi pasă cum îi afectează pe ceilalți și poate vorbi deschis despre chestiuni private sau să spună lucruri nepoliticoase sau să fie insensibil față de ceilalți.

Percepții sau gânduri anormale

Percepțiile sau gândurile anormale apar atunci când persoana devine suspicioasă cu privire la intențiile altor persoane și crede că cineva are intenții rele. Adesea, aud voci în capul lor sau încep să vorbească cu persoane care nu există sau să vadă lucruri care nu există.

Este vital să se excludă alte cauze potențiale ale schimbărilor, cum ar fi medicamentele sau simptomele psihiatrice legate de un diagnostic psihiatric anterior.

Vezi și: Leon Dănăilă, despre capacitatea de regenerare a creierului în urma unor traume sau leziuni cerebrale: O putere incredibilă. Nu subestimați puterea creierului vostru!

Demența, ce este

Demența este un termen general care se referă la o categorie de afecțiuni cognitive caracterizate prin declinul progresiv al funcțiilor cognitive, cum ar fi memoria, gândirea, judecata, înțelegerea, abilitățile de comunicare și capacitatea de a îndeplini activități de viață zilnică. Demența afectează în mod semnificativ calitatea vieții și abilitatea unei persoane de a se descurca independent.

Demența poate provoca simptome variate, cum ar fi pierderea memoriei, confuzie, dezorientare, dificultăți în comunicare, modificări ale personalității și ale comportamentului, probleme de coordonare motorie și, în stadiile avansate, incapacitatea de a îndeplini activități de zi cu zi. Aceste simptome pot fi destul de debilitante și pot necesita asistență din partea altor persoane.

Cauzele demenței pot varia, iar diagnosticarea corectă a cauzei specifice este esențială pentru planificarea tratamentului și a îngrijirii adecvate. Deși nu există încă un tratament care să vindece demența, anumite medicamente și terapii pot ajuta la gestionarea simptomelor și la încetinirea progresiei bolii în unele cazuri. Este important să consulți un medic sau un specialist în sănătate mintală dacă suspectați că aveți sau cineva din familia dumneavoastră are demență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel