Cimbrul, antibioticul săracului. De ce să consumi câteva grame de cimbru

cimbrul - FOTO: Pexels@Nadi_Linsday
Cimbrul este folosit de gospodine pentru a da savoare mâncărurilor, numai că acesta poate fi privit și ca medicament.

Cimbrul este o plantă medicinală și condiment, poate fi folosită în tratarea și prevenirea multor afecțiuni. Agenția Europeană a Medicamentului arată că anumite preparate din iarbă de cimbru și rădăcină de ciuboțica cucului se pot utiliza ca expectorant.

Medicament natural

Poate fi un medicament care favorizează eliminarea mucusului în timpul episoadelor de tuse productivă la adulți.

”Pe baza utilizării lor îndelungate, alte preparate din iarbă de cimbru și rădăcină de ciuboțica cucului se pot utiliza pentru tratarea episoadelor de tuse asociate cu răcelile. Unele dintre aceste combinații pot fi utilizate numai la adulți și la adolescenți cu vârsta mai mare de 12 ani, altele se pot utiliza și la copii cu vârsta mai mare de 4 ani”, arată Agenția Europeană a Medicamentului

Vezi și: Probioticele, microbii pozitivi pentru organism. Cum acționează

Bogat în vitamine

Cimbrul este bogat în vitamina C, vitamina A și vitaminele B. O porție de 100 de grame de frunze proaspete de cimbru oferă 160 miligrame de vitamina C. Cimbrul conține    mangan, magneziu, zinc, potasiu, calciu și fier.

Antibiotic natural

Cimbrul este considerat un antibiotic natural pentru tratarea disbiozei intestinale. Potrivit studiilor, dacă cimbrul este introdus în dieta alimentară cu timol și carvacrol, înainte de infectarea cu bacteria Clostridium perfringens reduce semnificativ leziunile intestinale și mortalitatea. Cimbrul ar putea să ajute flora intestinală să se refacă și să accelereze vindecarea și în cazul disbiozei intestinale, care este o afecțiune ce apare în urma unui dezechilibru bacterian apărut din cauza unor medicamente agresive. 

Vezi și: Dispraxia, boala care face imposibil mersul pe bicicletă. Cum îi afectează pe copii

Cum acționează

Modul în care acționează iarba de cimbru și rădăcina de ciuboțica cucului nu este pe deplin cunoscut, dar ca urmare a studiilor de laborator se presupune că cimbrul poate acționa împotriva microbilor și poate avea un efect de relaxare musculară, în timp ce rădăcina de ciuboțica cucului poate crește producția de spută în căile respiratorii și prin aceasta poate dilua mucusul, favorizând eliminarea acestuia.

Cum se prepară ceaiul de cimbru

Pentru a prepara un ceai de cimbru pot fi folosite frunze proaspete sau uscate, dar și pudră. În cazul cimbrului proaspăt, se pun câteva crenguțe de cimbru într-o cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5-8 minute. În cazul pudrei de cimbru, se adaugă o linguriță de pudră la o cană cu apă clocotită și se amestec bine. 

Vezi și: Insolația, care sunt semnele și cum să te protejezi. Netratată, duce la MOARTE

Reacții adverse

Agenția Europeană a Medicamentului notează, însă că pot apărea tulburări de stomac și greață dacă cimbrul și ciuboțica cucului sunt consummate în exces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel