Chlamydia, impact asupra fertilității. Dr. Ciprian Cristescu: Influențează. Nu e factor favorizant pentru cancer

chlamydia - FOTO: Freepik@darshanakodithuwakkugraphics
EXCLUSIV
Această infecție tăcută crește riscul de a dezvolta cancer.

Vezi și: Terapia cu lumină roșie, soluție pentru prevenirea cheagurilor de sânge mortale

Chlamydia, herpesul și infecțiile cu HPV sunt afecțiuni frecvent întâlnite în sfera ginecologică, dar impactul lor asupra sănătății depășește simptomele imediate, atrăgând atenția specialiștilor asupra legăturii dintre acestea și apariția cancerului. Într-un interviu exclusiv pentru DC MEDICAL, dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, a oferit explicații importante despre modul în care aceste infecții influențează sănătatea pe termen lung.

Chlamydia: risc redus de oncogeneză, dar impact asupra fertilității

Potrivit dr. Cristescu, infecția cu Chlamydia nu este un factor favorizant pentru dezvoltarea cancerului. Totuși, această boală cu transmitere sexuală are un impact semnificativ asupra sănătății reproductive, afectând fertilitatea în mod direct. Infecția netratată poate duce la boală inflamatorie pelvină (BIP), care, la rândul ei, poate provoca obstrucții tubare și dificultăți în conceperea unui copil.

"Chlamydia este o infecție care nu influențează decât fertilitatea. Nu e un factor favorizant pentru cancer. Infecția pentru herpes crește riscul de a avea cancer", a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Morcovii, aliatul natural în lupta cu diabetul de tip 2. Reglează nivelul zahărului din sânge și mențin sănătatea intestinală

Herpesul și HPV: un duo periculos pentru sănătate

Spre deosebire de Chlamydia, herpesul genital crește riscul de a dezvolta cancer, mai ales dacă este asociat cu o infecție concomitentă cu HPV (Human Papillomavirus).

"Dacă are și infecție cu HPV și herpes crește riscul de a face mult mai repede cancer", a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Scanarea non-invazivă a ochiului, test pentru pentru AVC. Cum funcționează amprenta vasculară

Chlamydia, ce este

Este una dintre cele mai frecvente ITS la nivel global, afectând atât femeile, cât și bărbații, în special persoanele active sexual cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani.

Principala cale de transmitere este prin contact sexual vaginal, oral sau anal neprotejat cu o persoană infectată. De asemenea, femeile însărcinate pot transmite bacteria copilului în timpul nașterii, ceea ce poate duce la complicații precum conjunctivita neonatală sau pneumonie.

Vezi și: Temperaturile scăzute, factor de risc pentru AVC. Vasoconstricția afectează funcțiile inimii

Infecția cu Chlamydia - FOTO: Freepik

Simptomele infecției cu Chlamydia

În multe cazuri, Chlamydia este o infecție "tăcută", deoarece majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome evidente. Atunci când simptomele apar, acestea pot include:

La femei:

- Secreții vaginale anormale;

- Durere sau arsuri la urinare;

- Dureri abdominale inferioare;

- Durere în timpul actului sexual;

- Sângerări intermenstruale sau după contact sexual.

La bărbați:

- Secreții transparente sau lăptoase.

- Durere sau senzație de arsură la urinare;

- Durere și umflături în zona testiculelor (mai rar).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel