Chirurgia, "vioara princeps" în cancer. Constantinoiu: De ce chirurgia să fie privată? Să suporte CNAS indiferent că ești internat la stat sau privat

chirurgia - FOTO: Freepick
EXCLUSIV
Intervenția chirurgicală este una din cele trei componente ale tratamentului la care este supus pacientul cu cancer. Numai că intervenția chirurgicală nu este finanțată prin programele de sănătate.

Intervenția chirurgicală a pacientului oncologic este o componentă fără finanțare asigurată. Profesorul Irinel Popescu a dezbătut această problemă alături de profesorul Silviu Constantinoiu, la Academia de Sănătate, în exclusivitate la DC Medical.

Chirurgia oncologică are un rol important atât în diagnosticul cât şi în tratamentul cancerului.

”Aș vrea să dezbatem o problemă legată de finanțare, plecând de la premisa că cel puțin la București, dar nu numai, în sectorul privat este într-o continuă dezvoltare. Câteodată se completează cele două sisteme. Ce nu poate rezolva sistemul de stat, rezolvă sistemul privat sau invers. 

Bolnavul cu cancer este un bolnav protejat, un bolnav susținut. Din cele trei componente ale bolnavului cu cancer și anume chimioterapia, radioterapia și chirurgia, primele două sunt destul de bine acoperite”, a spus profesorul Irinel Popescu la Academia de Sănătate. 

Vezi și: Osteoporoza, simptome și tratament. Testul de 10 minute care-ți arată dacă ai: Risc de moarte prematură. Femeile, mai afectate

Costuri ridicate

Tratamentul în afecțiunile oncologice este unul scump. Odată diagnosticat cu cancer, viața omului de schimbă în totalitate. 

Imunoterapia aduce costuri foarte mari, dar reușește Casa Națională și Ministerul Sănătății să le acopere, la fel pentru radioterapie. Sunt acoperite și în sistemul public și în sistemul privat. E foarte bine pentru că vorbim de bolnavi cu cancer, vorbim de un diagnostic extrem de sensibil pentru opinia publică, care afectează pacientul, familia. 

Din păcate, singurul segment neacoperit financiar este chirurgia. La un moment dat a existat o dezbatere în societatea românească plecând de la intenția unui ministru al sănătății să compenseze și intenția chirurgicală.

Câteodată prognosticul unui bolnav cu cancer depinde în mai mare măsură de operație și de felul în care este realizată operația decât de celelalte tratamente”, a mai explicat Irinel Popescu. 

Vezi și: Creierul omului “bătrân”, mai elastic decât cel al tinerilor. Capacitatea intelectuală atinge apogeul la 80 sau chiar la 90 de ani

Cancerul, boală cronică

Cancerul este o boală cronică. Problema finanțării sistemului medical și în mod particular a serviciilor medicale oncologice este una complexă. Tratamentele necesare pentru bolnavii cu cancer sunt extrem de costisitoare. 

”Bolnavul care face cancer e bătut de o boală foarte grea. Din fericire, la ora asta, prin noile metode de tratament care îmbină chirurgia cu chimioterapia, cu radioterapia, cu imunoterapia, s-a reușit ca boala canceroasă să fie transformată într-o boală cronică.

E un lucru bun, dar implică și un preț de cost ridicat. Bolnavii aceștia dacă trăiesc mai mult, consumă mai mult. Într-adevăr dacă într-o internare la o instituție de sănătate privată, chimioterapia este asigurată din fonduri de stat.

Un cancer de colon sau de rect care face metastaze hepatice diseminate implică un tratament cu anticorp monoclonal, cu citostatice, precum tratamentul cu Avastin.

Am avut pacienți care înainte s-ar fi prăpădit în câteva luni fără acest tratament și au făcut 30-40 de cure secvențiale de Avastin. Costă aproape 5000 de euro o cură. Vă dați seama ce sume uriașe consumă acești bolnavi”, a explicat profesorul Silviu Constantinoiu, în exclusivitate la Academia de Sănătate. 

Radioterapia și chimioterapia sunt componentele care au finanțarea asigurată. Numai intervenția chirurgicală a bolnavului oncologic nu are un astfel de suport financiar. 

”Și radioterapia care e destul de scumpă. Bolnavii înainte îi trimiteam în instituții private și 5000 de euro erau 28-30 de ședințe de radioterapie. De ce chirurgia să fie privată. Poate să fie vioara princeps în tratament.

Atunci normal ar fi ca toate toate componentele de tratament ale unui bolnav oncologic, indiferent că e internat într-o unitate de stat sau privată să fie asigurată prin Casa de Asigurări. Este o măsură care ar respecta o deontologie medicală corectă.

Sunt bolnavi care nu își permit. Gândiți-vă cât poate să dureze o programare la un RMN sau CT în sistemul public. Vii în martie și spun că avem locuri în mai, iunie sau la toamnă. Treaba asta nu este normală pentru un bolnav oncologic.

Ei dacă se internează în spitalul privat tot plătesc ceva, pentru analize, condițiile hoteliere. Astea nu pot fi gratuite.

Din punctul meu de vedere toate componentele de tratament ale unui pacient oncologic, indiferent că este internat într-un spital de stat sau privat ar trebui să fie suportat prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a mai spus profesorul Silviu Constantinoiu. 

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel