Chirurgia bariatrică, cui se adresează și care sunt rezultatele pe termen lung. Turcu: Numărul pacienților tinde spre 80%. Vindecă diabetul diagnosticat în ultimii 5 ani

chirurgia bariatrica. FOTO: Freepik @chormail
Chirurgia bariatrică este soluția pentru îmbunătățirea calității pacienților cu obezitate, având un impact major asupra diabetului și bolilor cardiovasculare.

Pentru persoanele cu obezitate, chirurgia bariatrică este cea mai eficientă modalitate de a pierde în greutate și de a o menține, deși este și cea mai invazivă metodă.

Pe lângă scăderea în greutate, chirurgia bariatrică este benefică și pentru reducerea riscului de apariție a unor cancere, precum cancerul de sân, ginecologic, renal, cerebral, pulmonar și tiroidian, dar și reducerea riscului de deces legat de cancer.

”Obezitatea este o problemă importantă de sănătate publică, așa încât orice pacient care are un trend ascendent al curbei ponderale ar trebui să se adreseze unui medic de boli de nutriție și diabet. Acesta va face un bilanț al pacientului și va trimite pacientul mai departe, către alte specialități medicale, care ajută la tratamentul acestei boli severe”, a declarat dr. Florin Turcu, medic primat chirurgie generală, la Digi 24.

Acesta a precizat că la chirurgia bariatrică pot ajunge, în general, pacienții cu un exces ponderal mai mare de 40 de kilograme.

”Dacă ne referim la sexul feminin, orice persoană care depășește 100 de kilograme, iar în cazul sexului masculin cei care depășesc 125 de kilograme ar putea să ajungă direct la un medic specializat în operații bariatrice sau într-un centru dedicat unor astfel de tratamente”, a mai spus medicul.

Vezi și: Depresia post-partum la bărbați și refugiile sale. Acestea pot da dependență, iar cea mai frecventă este cea de muncă. Leca: Bărbații au nevoie de validare

Chirurgia bariatrică, tipuri de intervenții

Potrivit medicului, în acest moment există patru tipuri de intervenții chirurgicale bariatrice, ”care trebuie să fie adaptate pacienților, în funcție de vârstă, de complianța la schimbarea stilului de viață, dar și de bolile asociate”.

Tipuri de intervenții bariatrice sunt:

- inelul gastric

- micșorarea stomacului (gastric sleeve)

- gastric bypass

Astfel, cea mai frecventă operație care se face oriunde în lume, ”peste 50% din intervențiile chirurgicale sunt adresate stomacului, cunoscuta operație de micșorare a stomacului.

În țara noastră, numărul pacienților care sunt supuși unor astfel de proceduri este către 80% din motive legate și de politica noastră sanitară.

Alți pacienți sunt deferiți unor intervenții chirurgicale de tip bypass gastric, iar profilul acestor pacienți este acela al asocierii obezității cu boli severe de tip diabet zaharat, greu controlat, sau al bolilor care înseamnă acumularea de grăsimi în sânge, dislipidemie.

De altfel și pacienților vârstnici care au nevoie de intervenție chirurgicală bariatrică, impusă de specialitatea ortopedică, fiindcă au nevoie de intervenție chirurgicală de protezare a articulațiilor șoldului sau genunchiului și acest lucru este necesar a fi realizat atunci când greutatea pacientului este cumva optimă”, a mai spus chirurgul.

În cazul pacienților în vârstă, medicul afirmă că intervenția bariatrică recomandată este cea de diversie biliopancreatică și este ”rezervată mai ales cazurilor de revizie, a acelor pacienți care să se reîngrașe după intervențiile chirurgicale menționate și a căror procent este undeva către 10-15%”.

Chirurgia bariatrică, recuperarea post-operatorie

Totodată, medicul afirmă că intervențiile chirurgicale bariatrice sunt minim invazive, motiv pentru care perioada de spitalizare este una de scurtă durată, de până la 3 zile, iar recuperarea post-operatorie depinde foarte mult de respectarea indicațiilor medicale.

”Perioada de convalescență este undeva la 3-4 săptămâni, iar după această perioadă, etapa a doua a convalescenței ușoare este de până la 3-4 luni de zile,  perioadă în care pacientul ajunge la un status digestiv comparabil cu acela de dinaintea intervenției chirurgicale”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește rezultatele chirurgiei bariatrice, dr. Florin Turcu susține că principalul este prelungirea duratei vieții pacienților, mai ales că mulți dintre aceștia suferă de boli specifice asociate obezității, care sunt grave și pot scurta viața, precum apneea de somn și diabet dezechilibrat, cu un control foarte slab al diabetului.

”În legătura cu chirurgia bariatrică, rezoluția diabetului este consemnată în peste 90% dintre cazuri, cu o vindecare a tuturor cazurilor în care diagnosticul de diabet este mai recent de 5 ani de zile. 

Pacienții cu apnee de somn au o rezoluție mai rapidă, la câteva luni de zile, de la intervenția chirurgicală, iar în legătură cu bolile cardiovasculare, este evident că și acestea au o rezoluție de până la 75%.

Așadar,  calitatea vieții pacienților care aleg intervenția chirurgicală bariatrică este evidentă”, a mai spus medicul.

Vezi și: De ce te doare gâtul după ce vomiți. Care sunt semnalele care trebuie să te trimită la medic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel