Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Chimioterapia poate fi administrată pe cale orală, injecție sau perfuzie sau pe piele, în funcție de tipul și stadiul cancerului tratat. Acesta poate fi administrat singur sau cu alte tratamente, cum ar fi chirurgie, radioterapie, sau terapie biologică.
Medicii oncologi de la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță din Cluj-Napoca oferă sfaturi prețioase pacienților care trebuie să parcurgă această etapă de chimioterapie. Chimioterapia poate deteriora celulele sănătoase şi provoca probleme de alimentaţie.
”Înaintea începerii tratamentului chimioterapic, pacientul trebuie să aibă încredere în medicul oncolog și să-i prezinte toată medicația pe care o ia în momentul respectiv.
Alimentația de tip mediteranean e de preferat - fără grăsimi și prăjeli - dar pacientul trebuie să mănânce câte un pic din toate.
Când vin la chimioterapie, oamenii trebuie să fi mâncat ceva; nu un mic dejun copios, ci unul moderat, fiindcă există recoltări pentru analize, iar chimioterapia produce și greață, deci pacientul care a mâncat va face față mai bine provocărilor.
Diabeticii trebuie să respecte recomandările medicului diabetolog. Așa-numita premedicație, care de obicei se face cu corticoterapie, are printre efecte creșterea tensiunii arteriale și a glicemiei, dar pacienții nu trebuie să se panicheze, fiindcă e de așteptat să înregistreze valori peste normal”, explică dr. Ovidiu Bochiș, coordonatorul Secției de Oncologie Medicală, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca, pe pagina de Facebook a instituției medicale.
Vezi și: Hipotensiunea arterială ortostatică, cauze. De ce amețești când te ridici brusc
Chimioterapia nu numai că ucide celulele canceroase cu creștere rapidă, dar, de asemenea, ucide sau încetinește creșterea celulelor sănătoase care cresc și se divid rapid. Deteriorarea celulelor sănătoase poate provoca efecte secundare, cum ar fi gura răni, greață, și căderea părului.
”Printre efectele secundare ale chimioterapiei, cele mai cunoscute sunt căderea părului și vărsăturile. Din fericire, s-au dezvoltat mult medicamentele antiemetice, iar grețurile și vărsăturile nu mai sunt atât de deranjante pentru pacient. Căderea părului este inevitabilă la anumite tipuri de chimioterapie, dar, la încetarea tratamentului, sau la schimbarea lui, părul crește mai bogat.
Există și efecte adverse cu potențial mai alarmant, pe care nu le putem controla, de genul alergiilor sau șocurilor anafilactice.
La chimioterapie nu se poate testa. De pildă, faci 10 perfuzii și nu manifești niciun simptom de alergie, iar la a unsprezecea se întâmplă. De aceea, este nevoie de o pregătire atentă pentru chimioterapia cu risc, care se face cu medicație antihistaminică și corticoterapie.
Anumite tipuri de chimioterapie necesită și o pregătire prealabilă, în timpul internării sau la domiciliu. Oricum, e mai bine să amânăm o zi perfuziile decât să expunem pacienții.
Riscuri apar și din cauza toxicităților neurologice, care se întâlnesc frecvent și care, adesea, nu au rezolvare, sau rezolvarea durează ani de zile. Concret, e vorba despre furnicături, pierderea sensibilității fine și tactile la mâini și la picioare.
Totul depinde de evaluarea analizelor, pe care nu le poți controla prin alimentație sau alte mijloace. Nu e vina nimănui, toxicitatea apare la nivelul măduvei hematoformatoare. Unii pacienți vor deveni anemici, alții vor avea probleme cu coagularea sângelui fiindcă nu au trombocite suficiente, său intră la risc infecțios, pentru că leucocitele lor sunt mici și singura opțiune este să temporizăm chimioterapia.
De multe ori, pacienții vin și trebuie să-i trimitem acasă, apoi să-i rechemăm peste o săptămână. Aceste amânări nu au impact deosebit dacă nu se întâmplă des sau pauzele nu sunt foarte mari”, mai explică medicul.
Vezi și: Stomacul, ce nu știai despre cum funcționează. În cât timp se golește
Chimioterapia funcționează prin oprirea sau încetinirea creșterii celulelor canceroase, care cresc și se divid rapid. Chimioterapia este utilizată din două motive:
Tratarea cancerului: Chimioterapia poate fi utilizată pentru a vindeca cancerul, pentru a diminua șansa ca acesta să recidiveze sau să oprească sau să încetinească creșterea acestuia.
Ameliorarea simptomelor cancerului: Chimioterapia poate fi utilizată pentru a micșora tumorile care cauzează durere și alte probleme.
Chimioterapia este utilizată pentru a trata mai multe tipuri de cancer. Pentru unele persoane, chimioterapia poate fi singurul tratament. Dar cel mai adesea, veți avea chimioterapie cu alte tratamente pentru cancer. Tipurile de tratament de care aveți nevoie depind de tipul de cancer pe care îl aveți, dacă s-a răspândit și unde și dacă aveți alte probleme de sănătate, potrivit cancer.gov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...