Chelia masculină, legată de un risc mai mare al bolilor de inimă
06 oct 2021, 09:55

Bărbații cu chelie pare că au un risc mai mare de a suferi de boli de inimă. Cercetătorii nu știu exact de ce, dar au câteva bănuieli.

Se pare că bărbații cu chelie au de ce să se îngrijoreze de sănătatea lor chiar mai mult decât de chelie. Cel mai mare studiu realizat până în prezent a concluzionat că chelia la bărbați este asociată cu un risc crescut de boli de inimă.

Cu cât pierderea părului este mai mare, cu atât este mai mare riscul posibil, potrivit cercetătorilor de la Harvard Medical School și Brigham and Women’s Hospital din Boston. Vârsta pare să nu facă nicio diferență.

Studiul a vizat legătura dintre pierderea părului și afecțiunile cardiace, cum ar fi atacurile cardiace non-fatale, angina sau durerile toracice și procedurile de deschidere a arterelor coronare blocate (angioplastie și intervenție chirurgicală de bypass).

În comparație cu bărbații cărora nu le-a căzut părul, riscurile pentru astfel de evenimente au crescut cu 9% la cei care încep să piardă părul în partea din față a capului. Când apare un punct chel pe creștet, riscul relativ crește la 23%. Când tot părul a dispărut din partea de sus a capului, riscul crește la 36%.

„Am găsit bărbați cu chelie extinsă care implica tot capul, cu cel mai mare risc de boli de inimă”, spune JoAnn Manson, profesor de medicină la Harvard Medical School. Cu toate acestea, cei cu pierderea ușoară a părului frontal sau cu o linie de păr în retragere nu au o creștere semnificativă a riscului.

Riscul, proporțional cu chelia

Riscul comparativ de boli de inimă crește de la zero (fără pierderea părului) la 36% (pentru chelie severă a creștetului). Așa cum v-ați putea aștepta, riscurile se agravează la bărbații cu hipertensiune arterială și colesterol ridicat. Combinația de chelie a creștetului și hipertensiune arterială aproape dublează riscul comparativ. Bărbații cu chelie extinsă și colesterol ridicat au un risc de aproape trei ori mai mare de boli de inimă, în comparație cu cei cu colesterol ridicat și fără pierderea părului.

Aceste informații provin din chestionare completate pentru prima dată de 22.071 medici cu vârste cuprinse între 40 și 84 de ani în 1982. Unsprezece ani mai târziu, au completat un chestionar de urmărire cu privire la tiparul lor de cădere a părului la vârsta de 45 de ani. Ambele chestionare au cerut, de asemenea, informații despre bolile de inimă, hipertensiune arterială și niveluri de colesterol.

Concluzia studiului este de acord cu cele ale altor câteva anchete mari. De exemplu, primul studiu național de examinare a sănătății și nutriției a verificat gradul de chelie la 3.942 de bărbați și a constatat că pierderea severă a părului este legată de decesele cauzate de boli de inimă la bărbații cu vârsta sub 55 de ani. Legătura nu a fost valabil pentru bărbații mai în vârstă.

Hormoni sau ereditate?

Ce ar putea cauza o astfel de asociere? Răspunsul scurt este: experții nu știu. Răspunsul lung este: s-ar putea datora excesului de testosteron sau genelor.

Bărbații cu chelie severă par să aibă un număr mai mare de receptori de hormoni masculini la nivelul scalpului decât bărbații car nu și-au pierdut părul. (Există povestea veche a soțiilor, despre bărbații chei care sunt mai virili.) „Testosteronul și forma sa mai activă, dihidrotestosteronul, închid foliculii de păr și interferează cu creșterea”, notează Manson. Acești hormoni au fost, de asemenea, legați de hipertensiune arterială, colesterol anormal, risc crescut de îngroșare și întărire a arterelor și depozite de grăsime în aceste vase de sânge. Testosteronul este, de fapt, unul dintre motivele pentru care bărbații au un risc mai mare de boli de inimă decât femeile. ”

Manson subliniază faptul că medicamentele care refac părul, cum ar fi finasterida, opresc căderea părului la unii bărbați prin blocarea acțiunii testosteronului. Dar astfel de medicamente funcționează cel puțin bine în cazul căderii severe a părului pe creștet. De asemenea, nu se știe dacă aceste medicamente pot reduce riscul bolilor de inimă.

De asemeena,a ceastă asociere ar putea fi moștenită. Rezultatele recente, după cum subliniază raportul studiului, sugerează asemănări între chelie la modelul masculin și sindromul ovarului polichistic, o afecțiune la unele femei care poate crește riscul de întărire a arterelor, de niveluri ridicate de grăsimi din sânge și de niveluri scăzute ale colesterolului bun. Frații acestor femei au o probabilitate crescută de a face chelie.

Cercetătorii recunosc că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma concluziile lor și „pentru a clarifica mecanismele biologice care pot explica relația dintre chelie și boli coronariene”.

Deși cauzele riscului crescut rămân necunoscute și nu se poate face mare lucru în ceea ce privește chelia tiparului masculin, cercetătorii consideră că rezultatele lor se aplică imediat. Căderea părului, spune Manson, „poate servi ca un marker pentru a identifica bărbații care pot beneficia de screening vigilent și atenție agresivă asupra factorilor cunoscuți pentru a reduce riscul bolilor de inimă, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți sănătoase . cu dietă și exerciții fizice. ”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?