ChatGPT în medicina viitorului. Blaj: Trebuie să învățăm cum să folosim ChatGPT. E noua realitate digitală

ChatGPT - FOTO: Freepik @creativeart
EXCLUSIV
Cum arată medicina viitorului guvernată de tehnologie. Cine își asumă corectitudinea datelor și cum se folosesc acestea într-o era dominată de inteligență artificială. 

Cum arată medicina viitorului. Cine își asumă corectitudinea datelor într-o lume guvernată de tehnologie. Cine utilizează datele pacienților și în ce fel. La aceste întrebări și multe altele a răspuns Andrei Blaj, Chief Operating Officer & Co-founder, Medicai, în exclusivitate la DC MEDICAL cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?".

”Cum poate simplifica fluxurile telemedicina, tehnologia, ce beneficii aduce unităților sanitare mai mici, care nu au simțit nevoia până acum informatizării. Dacă celebrele comisii multidisciplinare pot fi acum organizate la distanță, prin intemediul calculatoarelor. Vorbim de siguranța datelor medicale, de modul în care se stochează datele.

În cazul pacienților oncologici sau a celor cu boli rare se constituie astfel de comisii, se constituie Tumor Board-ul? Cum poate tehnologia simplifica aceste fluxuri de informație, de comunicare”, a întrebat Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii. 

”Medicai dezvoltând tehnologii în zona asta, am văzut că se poate face genul acesta de schimbare. Ceea ce vedem noi este că principalul lucru care permite genul acesta de fluxuri, permite digitalizarea acestor fluxuri este accesul la informație. Asta vedem în cele peste 50 de spitale unde avem implementat Medicai. 

Odată ce oferi acces la date într-un mod facil, doctorii își doresc să colaboreze, își doresc să facă telemedicină. Ce vedem în România ca situație curentă este că spitalele mici au mare nevoie de soluții digitale care să le permită să se conecteze la expertize la distanță, la expertize care, în general, sunt în centrele județene, prin centrele naționale, dacă vorbim de boli rare sau cronice.

Cu ajutorul tehnologiei, centrele mici de sănătate, precum spitalele municipale pot accesa expertiza unor oncologi la distanță sau pot trimite pacienții în comisii multidisciplinare. Lucrul acesta îl vedem că se întâmplă. La Marius Nasta din București organizăm de 2 ani de zile comisii multidisciplinare pentru diverse boli interstițiale rare, comisii care se întâmplă digital și în cadrul spitalului, comisii la care doctorii se pot conecta de oriunde ar fi ei. 

Datorită acestei digitalizări a fluxului de comisie de diagnostic, acestea s-au petrecut cu o regularitate mult mai bună decât înainte. Dacă înainte aveau loc când toți cei 4-5 doctori erau prezenți într-un amfiteatru, acum ele se pot întâmpla când doi doctori sunt în amfiteatru, iar 3 doctori sunt la distanță. Avantajul este că pacientul este diagnosticat mult mai repede.

Teleradiologia este un flux pe care l-am optimizat în mai multe spitale și clinici și am reușit să permitem unor centre mai mici să acceseze serviciile de teleradiologie și să diagnosticheze pacienții la ei în spital, să nu îi mai trimită în centre mai mari”

Cum se gestionează cazurile de malpraxis

”Cum se rezolvă din punct de vedere al răspunderii. Cine are răspunderea într-un prezumtiv caz de malpraxis. Medicul aflat în spitalul mai mic sau cel din centrul universitar care ajută, oferă consultație la distanță”, a mai întrebat Val Vâlcu.

”Noi ce creem este un cadru 100% legal de a muta datele dintr-o parte în alta și de a accesa expertiza unui doctor la distanță. Doctorul respectiv, un radiolog din București și oferă teleradiologie pentru un spital din Câmpulung, fie că pacientul venea la București și să îi facă interpretarea, fie că pacientul este la Câmpulung, tot el oferă interpretarea. Răspunderea pentru interpretare e normală.

Cadrul legal pentru semnături trebuie schimbat pentru a face acest serviciu 100% legal. Noi ce garantăm pe platforma noastră este că datele sunt transferate respectând reglementările în vigoare, adică GDPR.

În GDPR există diverși termeni, respectiv cine este autorizat să vadă datele, să le manipuleze. În medicină, un  pacient care se duce la spital autorizează o organizație, adică spitalul și doctorii să autorizeze datele respective, pentru ca el să primească serviciile de care are nevoie”, a mai spus Andrei Blaj. 

Viitorul este digital

”Un cadru legal care să încurajeze, să impună interoperabilitatea între sisteme, ar fi una dintre cele mai utile beneficii pe care noi le considerăm importante. Adică sistemele construite de acum înainte să fie conectabile la alte sisteme. Adică noi, credem că viitorul digital este un viitor în care nu există o singură aplicație care le face pe toate, ci foarte multe aplicații. 

Acea aplicație să se poată conecta la datele curente, să le mute, într-un mod ușor și standardizat. De asemenea, predictibilitatea ar fi ceea ce ne-ar trebui. Partea de finanțare nu mai este o problemă. Până acum un an era o problemă, acum nu mai este. 

Trebuie să actualizăm cum se folosește ChatGPT. E noua realitate digitală (...)

Sisteme care pot fi conectabile la alte sisteme. Noi credem că viitorul digital este un viitor în care nu există o singură aplicație care le face pe toate, ci sunt foarte multe aplicații, e o piață dinamică. Cred că predictibilitatea ar fi cea care ne-ar trebui nouă.

Cred că trebuie să învățăm cum să folosim ChatGPT. Cred că generația mai tânără, copiii, pot să prindă foarte repede care e șmecheria în noua realitate digitală”, a mai subliniat Andrei Blaj.

 

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel