Cereale cu lapte pentru bebeluși, risc de obezitate la copii

Biberoanele din plastic le pot face rău bebelușilor
Pare a fi micul dejun ideal, cu fibre și calciu, dar copiii care mănâncă creme sau băuturi, găsite pe peste tot la cutie, care conțin cereale și lapte, la vârsta de 12 luni, când ajung la 5 ani au risc dublu de a avea exces de greutate, arată un studiu din revista Acta Paediatrica. Greșeala cea mai mare e că nu sunt considerate mese de sine stătătoare, ci „suplimente” între mese. 

Sunt extrem de cmune și se folosesc în aproape toată lumea. Cutii care conțin pulbere de cereale și de lapte, amestecate în biberoane și servite copiilor. Dar, la copiii în vârstă de cinci ani, riscul pentru excesul de greutate este aproape de două ori mai mare dacă la vârsta de 12 luni astfel de băuturi în fiecare zi, arată un studiu din revista Acta Paediatrica.

Băutura sau cremele din cereale și lapte nu sunt rele ca atare, ci cum sunt folosite este problema. Adică atunci când (o astfel de băutură, n.r.) nu este oonsiderată ca o masă, ci ca un supliment, pe lângă alte alimente", spune Bernt Alm, profesor asociat de pediatrie la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg, Suedia.

Cercetătorii din spatele studiului au legat anterior consumul de băuturi din cereale și lapte la vârsta de șase luni cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat la vârsta de un an și la un an și jumătate. Studiul prezentat acum este al aceluiași grup de copii, dar câțiva ani mai târziu.

Practic, acesta a presupus urărirea a 1.870 de copii din districtul Halland, din Suedia, ale căror date au fost preluate din studiul Halland privind sănătatea și creșterea. Datele privind înălțimea și greutatea au fost înregistrate de serviciile de sănătate a copilului (pediatrice), în timp ce informațiile privind consumul de alimente și băuturi provin de la părinți.

Aproape că dublează riscul să fie obezi

În rândul copiilor de cinci ani, 11,6% au fost supraponderali și 2,3% obezi. Riscul de supraponderare sau de obezitate s-a dovedit a fi aproape dublu (factorul 1.94), dacă acești copii au fost anterior, la vârsta de 12 luni, consumatori de băuturi din cereale cu lapte, zilnic. Această creștere a riscului a fost independentă de alți factori.

Exemple de alte afecțiuni pentru care s-a constatat că excesul de greutate este mai probabil, era cazul copiilor ai căror părinți au un nivel scăzut de educație, dacă erau fumători și dacă aveau o istorie cazuri de obezitate în familie. Ereditatea a fost cel mai puternic factor unic, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Gothenburg.

În Suedia, copiii beau în mod obișnuit băuturi din cereale cu lapte o dată până la cinci ori pe zi, de la vârsta de șase luni. În studiul în cauză, 85% dintre copii au fost consumatori zilnici la vârsta de 12 luni.

Băuturile suedeze din lapte și cereale constau din lapte și pudră (făină) și sunt aproape nutrițional de terci de ovăz și, de obicei, îmbogățite cu vitamine și minerale. Produse similare există în alte părți ale lumii, dar nu sunt la fel de comune.

Băuturile din cereale și lapte sunt hrănitoare și bune și au fost folosite de sute de ani în Suedia, dar dacă, de exemplu, copilul are și alți factori de risc pentru excesul de greutate, cum ar fi ereditatea, probabil nu ar trebui să fie luate în considerare", spune Alm.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel