Cercetarea medicală românească, în topul mondial. Mihai Dobra: Încercăm să legăm alianțe între cercetarea de top americană și să o îmbinăm pe cea românească

cercetarea medicala romaneasca - FOTO: Mihai Dobra
EXCLUSIV
Cercetarea medicală românească se află în topul mondial. Medicii români fac performanță atât în țară cât și peste hotare. Institutul Clinic Fundeni derulează un proiect de cercetare amplu.

România a fost reprezentată la Washington, în cadrul celei de-a cincea Conferințe a Profesioniștilor Româno-Americani. Dr. Mihai Dobra, doctor în științe medicale, ne-a explicat în ce a constat această întrunire care a adunat români care fac performanță în domeniul lor de activitate.

Dr. Mihai Dobra a subliniat importanța remarcabilă a colaborării cu Institutul Clinic Fundeni (ICF) din România în cadrul proiectelor de cercetare. A evidențiat faptul că ICF, specializat în diverse domenii medicale precum transplantul, gastroenterologia, urologia și medicina personalizată, deține un rol crucial în consorțiile internaționale de cercetare și în implementarea platformelor genetice de ultimă generație.

Expertiza Institutului Clinic Fundeni în aceste domenii cheie nu numai că contribuie la avansarea cercetărilor medicale, ci și la consolidarea poziției României în peisajul global al cercetării și medicinii. Prin participarea activă în proiecte colaborative și în dezvoltarea platformelor genetice avansate, Institutul Clinic Fundeni se afirmă ca un partener de încredere și valoros în comunitatea științifică internațională.

Vezi și: Alimentele pe care nu trebuie să le consumi când iei anumite medicamente. Pot anula efectul tratamentului sau chiar să provoace mai mult rău

"A fost o experiență bună din majoritatea părților. Am cunoscut oameni noi din domenii diferite, oameni care au ajuns să facă performanță și care reprezintă România peste Ocean, la cel mai înalt nivel și se impun profesional și social și ne duc mândria noastră mai departe. 

Sistemul medical european are o calitate, varianta socială, în ajutorul social, ajutarea tututor oamenilor, nu neaparat al celor care își plătesc asigurări private. Am prezentat o paralelă între sistemul românesc, sistemul european și varianta americană. Încercăm să legăm o grămadă de alianțe între cercetarea de top americană și să o îmbinăm pe cea românească. 

Nici noi nu suntem atât de departe și putem avea proiecte comune", a explicat dr. Mihai Adrian Dobra, doctor în științe medicale, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Dr. Mihai Adrian Dobra - FOTO: Arhivă personală Mihai Adrian Dobra

Vezi și: Semnele de pe piele care îți arată că ai probleme cu inima. Fii atent la picioare și urechi. Dacă ai ASTA, poți face infarct sau AVC

Diferențe între sistemul medical românesc și cel american

Diferențele dintre sistemul medical românesc, cel european și cel american sunt complexe. Dar, chiar și așa se poate identifica un echilibru între acestea. Dr. Mihai Dobra a avut un schimb de experiență, timp de o lună de zile, la Washington, la Virginia Hospital.

"Diferențele între sistemul românesc, european și cel american sunt multe, sunt perfectibile și niciunul dintre cele două sisteme (european și american -n.r.) nu este un sistem perfect. Se poate lucra în cele trei direcții.

Un surogat al celor două sisteme între cel social și cel american, ar fi, mai degrabă, cel românesc în care și partea medical privată este într-o continuă creștere chiar și la noi", a mai subliniat dr. Mihai Adrian Dobra, doctor în științe medicale, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel