O boală tăcută și devastatoare,...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 riscă să devină dominantă în Europa în ''lunile următoare'' dacă primele tendinţe observate se confirmă, a avertizat joi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). ''Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial'' al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că ''Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare'', subliniază într-un comunicat agenţia sanitară a Uniunii Europene.
Dar există în continuare numeroase incertitudini, iar viteza cu care Omicron ar putea deveni majoritară va depinde de avantajul noii variante asupra celor precedente, precum şi de amploarea infecţiilor COVID-19, mai menţionează ECDC. Tot joi, înaintea acestui anunţ al ECDC, consilierul ştiinţific principal al guvernului francez, Jean-Francois Delfraissy, a estimat că Omicron ar putea lua locul Delta ca variantă dominantă încă din luna ianuarie.
Noua variantă, semnalată de Africa de Sud pe 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări, provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Încă nu este elucidat impactul acestor mutaţii - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta. Datele preliminare sugerează însă că varianta Omicron se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă, arată Agerpres.
Un prim caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului a fost confirmat în Franţa metropolitană la un bărbat rezident în regiunea pariziană, depistat pozitiv la revenirea dintr-o călătorie Nigeria, a anunţat joi Agenţia regională de sănătate (ARS). Bărbatul, nevaccinat împotriva COVID-19, cu vârsta între 50 şi 60 de ani, nu prezenta simptome în momentul efectuării testului, la coborârea din avion pe 25 noiembrie, a precizat agenţia. Soţia sa, tot nevaccinată şi cu care a fost în călătorie, 'a fost testată pozitiv la COVID-19 şi în prezent se realizează o secvenţiere pentru a se verifica dacă este vorba tot despre varianta Omicron', a menţionat ARS. Cuplul a rămas în izolare de la intrarea în ţară.
Franţa a anunţat miercuri o înăsprire a condiţiilor de intrare pe teritoriul său, impunând teste negative pentru toţi călătorii, chiar şi vaccinaţi, ce vin dintr-o ţară din afara Uniunii Europene. Joi, principalul consilier ştiinţific al guvernului, Jean-Francois Delfraissy, a declarat că varianta Omicron ar putea ajunge dominantă în Franţa până la sfârşitul lunii ianuarie, dar că între timp ar fi posibil să fie sărbătorit Crăciunul în bune condiţii dacă se vor lua măsuri pentru limitarea răspândirii Delta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...