Celulele exterioare ale părului reglează sensibilitatea urechii la sunet
25 sep 2019, 20:55

Foliculii de păr au abilități necunoscute
Micile celule exterioare ale părului din ureche ar ajusta sensibilitatea urechii la sunet și nu ar acționa ca un amplificator, susține un studiu recent.

Celule, sensibilitate, sunet. Un studiu publicat în eLife arată rolului pe care celulele exterioare ale părului îl joacă în auz. Descoperirile ar putea fi utile și pentru a dezvolta modalități mai bune de a proteja aceste celule delicate și de a preveni pierderea auzului.

Cercetători de la Departamentul de Neuroștiință al Centrului Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda, susțin că "micile celule cu proeminențe asemănătoare părului în urechea internă acționează ca microfoane transformând vibrațiile cauzate de sunet în semnale electrice pe care le interpretează creierul".

Autorul principal al studiului, Anna Vavakou, doctorand la Departamentul amintit, declara, potrivit medicalxpress, că oamenii de știință credeau că celulele exterioare ale părului amplifică în mod activ sunetele, însă proprietățile electrice ale celulelor exterioare ale părului le-ar face prea lente ca să facă față vibrațiilor rapide ale sunetelor înalte.

Ca să înțeleagă mai bine ce anume fac celulele exterioare ale părului, Vavakou și colegii ei au utilizat o nouă tehnologie ca să măsoare mișcările celulelor exterioare ale părului la gerbilii (rozătoare) ca răspuns la sunete.

Celule, sensibilitate, sunet. Rezultatele cercetării

"În loc să amplifice sunetul, celulele par să monitorizeze nivelul sonor și să regleze sensibilitatea în consecință. (...) Acest lucru este ceea ce inginerii numesc control automat al câștigului, care este utilizat în multe dispozitive, cum ar fi telefoanele mobile", spune Anna Vavakou.

Cercetătorii au sesizat că aceste celule s-au putut mișca suficient de repede pentru a răspunde la sunete până la tonuri de aproximativ 2,5 kilohertz. La tonuri mai mari, echipa a văzut că aceste celule au fost mai puțin capabile să țină pasul cu vibrațiile. Acest lucru sugerează că, în timp ce rozătoarele au un auz bun, celulele exterioare ale părului nu sunt capabile să amplifice aceste sunete, dar urmăresc cu exactitate variațiile nivelului sonor.

Autorul senior al studiului, Marcel van der Heijden, care conduce Laboratorul Auditoriu Periferic al Centrului Medical Universitar Erasmus, afirmă: "Factori precum zgomotul puternic și anumite medicamente, inclusiv antibioticele, pot deteriora cu ușurință aceste celule, ceea ce la rândul lor poate duce la auz mai slab. Să-și dea seama de rolul lor exact ar putea ajuta ghidul eforturilor de prevenire sau chiar vindecarea formelor comune de pierdere a auzului".

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?