Această vitamină îți protejează...
Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o procedură imagistică de medicină nucleară care aduce medicului informații complete despre funcția metabolică a țesuturilor și organelor, în context anatomic și structural.
Investigația PET-CT este folosită în special în oncologie, dar și în cardiologie și neurologie, pentru diagnosticul, evoluția și monitorizarea tratamentului. PET-CT se bazează pe tehnologii medicale ultraperformante, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR.
Ce este PET-CT?
Celulele tumorale sunt foarte active metabolic și consumă o cantitate ridicată de glucoză în comparație cu celulele sănătoase. PET-CT folosește un analog al glucozei drept radiotrasor (prescurtat, FDG), care se injectează intravenos și apoi se acumulează preponderent în țesuturile cu metabolism crescut. Astfel, această investigație detectează cu înaltă precizie locul celulelor tumorale în organism.
Examinarea PET-CT oferă rapid date despre funcționalitatea și structura țesuturilor, într-un mod superior investigațiilor convenționale, precum tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică. Imaginile PET fuzionează cu imaginile CT, alcătuind o hartă anatomică suprapusă celei metabolice a regiunii investigate.
"Medicina nucleară este într-adevăr, o investigație de vârf, pentru că este o investigație de funcție de organ. Evoluția ei a mers crescendo până la diagnosticul de metabolism celular, capitol la care intră și PET-CT. Este o investigație de vârf care se adresează în primul rând pacientului oncologic.
Principiul acestei tehnici constă în existența unui radio-izotop care are un comportament, glucoza, știind că orice tumoră este consumatoare de glucoză. Celula canceroasă este mare consumatoare de glucoză", a declarat Ruxandra Vlădescu, șeful departamentului de medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Celula canceroasă este fomistă, caută glucoză, și atunci se introduce o particulă, o moleculă de radio-izotop", a completat Val Vâlcu.
"Este o moleculă. Dizolvarea acestei molecule se face în ser fiziologic. Este o substanță radioactivă, un radio-izotop non-alergogen, care nu generează niciun fel de alergii și comportamentul lui după introducerea intravenoasă este de captare în zona patologică, în zona tumorală, fie că este o tumoră primară, fie că este o tumoră secundară.
Principiul medicinei nucleare este imagistica de emisie. Deci pacientul devine radioactiv și aparatul culege informația de la pacient și crează o imagine. S-a ajuns la marea performanță de a crea o imagine de metabolism, o imagine de fuziune, pentru că toate aparatele de medicină nucleare performante, fie că sunt de SPECT-CT, fie că sunt de PET-CT, fac imagini de fuziune care înseamnă așa: o imagine de metabolism, se merge până la funcție cerebrală, care suprapune o imagine, o hartă morfologică, tomografia clasică și atunci imaginea aceasta de fuziune dă răspuns atât despre funcția tumorală, funcția leziunii respective, cât și despre localizarea ei. Precizia metodei este foarte, foarte mare", a mai spus medicul Ruxandra Vlădescu.
"Se identifică o celulă într-o tumoră. Metoda aceasta imagistică nu este microscopie, dar identificăm tumora. Tumora care, pe o hartă CT, morfologică, este evidențiabilă clar, cu localizare, cu dimensiuni și cu caracteristicile respective. CT-ul nu poate să răspundă dacă acea tumoră este activă metabolic sau nu, dacă trebuie intervenit pe ea cu un tratament oncologic sau nu.
De exemplu, un ganglion descoperit la un pacient oncologic, care are dimensiuni crescute și anumite caracteristici tomografice, nu știm în urma tomografiei dacă acest ganglion este activ. Nu știm dacă pacientul respecitv va trebui să primească un tratament oncologic sau nu.
PET-ul și SPECT-ul răspund la această întrebare. În urma acestor investigații, cu specificul metodelor respective pe specific tumoral, pe specific de organ, răspunsul va fi: ganglionul acesta este activ metabolic deci pacientul are nevoie urgentă de tratament sau ganglionul acesta nu este activ metabolic și nu este nevoie de tratament, el trebuie doar monitorizat.
Eu zic că răspunsul la această situație este foarte important pentru orice pacient oncologic", a mai spus medicul.
Cât durează PET-CT?
Procedura de scanare în sine durează 20–30 de minute, dar, împreună cu pregătirea examinării (injectarea radiotrasorului și timpul de așteptare), durata totală poate ajunge la 3 ore.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...