Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cele patru semne care îți arată că ai mâncat prea multă sare. Experții din sănătate vin cu aceleași recomandări binecunoscute legat de consumul de sare. Oamenii sunt sfătuiți să nu consume mai mult de 6 g - o linguriță - de sare pe zi.
Prea multă sare poate provoca hipertensiune arterială, crescând riscul de boli de inimă.
Simțiți nevoia să trageți un pahar de apă la scurt timp după ce ați ronțăit un pachet de chipsuri, un bol de popcorn sau o mână de alune? Acesta este un semn clar că gustarea dvs. a fost mai sărată - ceea ce nu este neapărat un lucru rău.
”Sarea este o cerință necesară pentru a mânca - și nu pentru aromă”, spune Pippa Hill, nutriționist și fondator al The Weight Loss Guru, potrivit Daily Mail.
Sarea de masă, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu, conține aproximativ 40 % sodiu, un nutrient esențial.
”Consumat într-o cantitate mică, sodiul ajută la conducerea impulsurilor nervoase, la contracția și relaxarea mușchilor și ajută la menținerea echilibrului de apă și minerale. Lipsa sării poate duce la crape muscular, greață, oboseală și amețeli”, spune Hill.
Cu toate acestea, consumul a mai mult decât cele 6 g pe zi recomandate de NHS pentru adulți - echivalând cu aproximativ o linguriță - poate fi dăunător pentru sănătate.
”Un consum ridicat de sare perturbă echilibrul natural al sodiului în organism”, spune Olivia Burley, nutriționist asociat înregistrat care lucrează în cadrul Programului de prevenire a diabetului din cadrul NHS.
Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, explică ea.
“Hipertensiunea este o afecțiune în care tensiunea arterială rămâne ridicată în timp, ceea ce poate crește riscul de boli cardiace și circulatorii”, a precizat Olivia Burley.
Vezi și: Veganismul: cum afectează sănătatea femeilor. Renunță la acest mod de viață dacă vrei să devii mama
Dacă nu urmăriți foarte atent etichetele alimentelor, nu este întotdeauna evident câtă sare consumați într-o zi.
”Exemple de alimente bogate în sare pot fi conservele de pește sau de pasăre, alimentele congelate, cum ar fi carnea pane, nucile sărate, fasolea conservată, mezelurile, supa și sandvișurile”, spune Hill.
Și doar pentru că ați băut suficientă apă pentru a vă potoli setea, nu înseamnă că anulați efectele excesului de sare.
”Dacă vă confruntați cu oricare sau cu toate aceste simptome, cel mai bine este întotdeauna să cereți sfatul medicului”, recomandă Burley.
Deshidratarea cauzată de consumul excesiv de sare poate duce la dureri de cap severe.
“Aceste dureri de cap tind să fie mai dureroase decât cele ușoare, oferind o senzație pulsatilă, deoarece vasele de sânge sunt expandate. Ele tind să apară între o oră sau două după ce ați mâncat, deoarece nivelul de sodiu crește în organism”, spune Hill.
Ele pot apărea mai repede dacă aveți tensiune arterială ridicată sau suferiți de dureri de cap cronice în general, dar pot fi adesea rezolvate prin rehidratare.
“Deoarece nivelurile de apă sunt dezechilibrate, dacă bei mai multă apă, poți minimiza și scăpa de durerea de cap”, mai precizează nutriționistul.
Cunoscută și sub numele de edem, umflarea degetelor, gleznelor sau a picioarelor poate fi o reacție întârziată la un vârf de sodiu.
“Atunci când se consumă prea multă sare, organismul reține sodiul în plus și crește lichidul din afara celulelor. Acest lucru face ca rinichii să aibă o funcție redusă, să elimine mai puțină apă și, prin urmare, să crească tensiunea arterială”, explică Burley.
Umflarea poate apărea mai mult atunci când stați jos prea mult timp sau în timpul călătoriilor lungi.
“Acesta nu este un răspuns instantaneu după ce mâncați, dar dacă în următoarele 24 de ore după ce ați mâncat alimente sărate observați umflături în aceste zone, ar putea fi o legătură. Cel mai bine este să solicitați sfatul medicului dacă acest lucru este o apariție continuă, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave”, spune Hill.
“Sarea este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale, În doar 30 de minute, consumul de sare în exces va avea o reacție corporală la nivelul vaselor de sânge”, avertizează Hill.
Numită și hipertensiune arterială, dacă nu este tratată, poate crește riscul de probleme grave, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
"Dacă după o dietă sărată, simptomele dvs. includ vedere încețoșată, dureri în piept, cum ar fi senzația de strângere, palpitații, dificultăți de respirație sau sângerări nazale bruște, ar putea însemna că aveți o tensiune arterială crescută", a mai punctat Hill.
“Setea excesivă este un răspuns comun la consumul de alimente sărate și duce în mod natural la o creștere a consumului de lichide, provocând urinare excesivă”, spune Burley.
Trimițând semnalul că trebuie să beți mult, organismul urmărește să elimine excesul de sare acumulat.
“Deși consumul de mai multe lichide ca răspuns la o creștere a cantității de sare este unul dintre principalele motive pentru producerea de urină, ar putea fi un simptom al altor afecțiuni precum poliuria, prin urmare, cel mai bine este să se facă un control medical”, a mai spus Burley.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...